Det blev (endelig) en debat: Vælgerne fik to vidt forskellige visioner for USA – men den ændrer næppe det store

Biden præsenterede en mere troværdig coronaplan, mens Trump landede flere effektive modangreb.

De to præsidentkandidater tørnede i nat sammen for sidste gang inden valget den 3. november.

Forskellen på den første og sidste præsidentdebat kunne ikke være større. Og det var tiltrængt.

Det betød ikke, at der ikke var personangreb og slag under bæltestedet – der var masser.

Men de amerikanske vælgere fik to klare valg i nat. Og to meget forskellige visioner for USA.

Præsident Trump havde lyttet til sine rådgivere og leverede sin måske bedste debat.

Demokraternes kandidat, Joe Biden, var langt skarpere end i det første møde. De konstante afbrydelser var væk. De to kandidater fulgte reglerne. Og vælgerne kunne lytte, vurdere og blive klogere. De kæmpede om de få tvivlere. Men skulle også sikre, at vælgere, der har valgt side, bliver i folden.

Her er fem vigtige punkter fra debatten.

Hvem har løsninger?

Coronapandemien blev den helt store overskrift, fordi den gennemspidder en række af de mange kriser, USA står i.

Præsident Trump nedtonede igen pandemiens alvor og sagde, “den går snart væk”, og “folk er ved at lære at leve med den”.

Her tabte han, for Joe Biden angreb hårdt tilbage og spurgte, om de flere end 220.000 familier, der har mistet pårørende, og dem, der står til at miste, bare skal lære at leve med det?

Joe Biden leverede også en mere troværdig plan for, hvordan USA kan få bedre kontrol over pandemien – særligt efter en uge, hvor Trump har kaldt de ledende sundhedseksperter for idioter.

Trumps stærkeste kort blandt mange vælgere er fortsat økonomien – og hvordan den så ud, før pandemien ramte. Men præsidenten taler stadig om at få landet tilbage i fuld styrke uden en klar plan. Og de fleste amerikanere mener, at de to ting bliver nødt til at gå hånd i hånd.

Trump havde også en udfordring, når det kom til opgøret om sygesikring i USA.

Han har på femte år stadig ikke leveret en plan for, hvad han vil erstatte sundhedsreformen Obama-care med, hvis det lykkes Republikanerne at fjerne den midt i pandemien.

Det er en beslutning, der har fuldstændig afgørende betydning for millioner af amerikanere – og her fik Joe Biden sendt en klar advarsel til de kvindelige vælgere, de begge kæmper om.

Og som Trump forsøgte at bejle til med en langt mere rolig og afdæmpet stil i nattens debat.

Personangreb og politikerlede

Præsidenten havde sine stærkeste punchlines, når han spurgte, hvorfor amerikanerne skal vælge en kandidat som Joe Biden, der har haft mere end 40 år i Washington, otte år som vicepræsident og ikke har leveret de visioner, han nu taler om som 77-årig kandidat?

Som han sagde: "Det er det samme med alle jer politikere. Det er bare snak og ingen handling”.

"Jeg er ikke en typisk politiker. Det er derfor, jeg blev valgt", lød det blandt andet fra Trump:

Trump glemmer dog, at det her ikke er valget 2016. Han er ikke længere udfordreren. Det er ham, der har haft ansvaret de sidste fire år.

Men det var effektfuldt, da han spurgte, hvorfor Biden ikke leverede mere for de sorte vælgere, da han og USA's første sorte præsident, Barack Obama, sad i Det Hvide Hus.

Trump forsøgte at tale til sorte mænd, som måske ikke kan lide Trump, men heller ikke er begejstrede for Biden – og derfor kan overveje at blive hjemme på valgdagen til gavn for Trump.

Præsidenten forsøgte også med personangreb rettet mod Bidens søn og udokumenterede anklager om korruption i Biden-familien.

Det var rødt kød til Trumps base, men som de fleste vælgere næppe forstod noget som helst af, med mindre de følger nyhedsmedier som Fox News og Breitbart nøje.

Trump talte ikke til tvivlerne med sine korruptionsanklager, men håber virkeligt at mobilisere sin vælgerbase og nye potentielle hvide vælgere, der ikke tidligere har stemt.

Her svarede Biden igen med at sige, at "det handler ikke om hans og min familie, men om jeres. Og jeres familie lider", sagde han direkte henvendt til amerikanerne.

Visioner og et kontroversielt løfte

Biden kom undervejs med et stort løfte, som kan ramme Demokraterne i vigtige svingstater som Texas og Pennsylvania. Han talte om et opgør med olieindustrien som konsekvens af visionen om en storstilet grøn omstilling i USA.

Bidens kampagne har efterfølgende sagt, at han taler om en gradvis afvikling og et opgør med statstilskud til gas og olie, som i stedet skal rettes mod bæredygtig energi.

Men Trump og Republikanerne vil uden tvivl gribe den, hvilket præsidenten også gjorde i nat ved at sige til vælgerne i de to helt afgørende svingstater, at det her vil koste dem job.

Det samme gjorde Texas' republikanske guvernør:

Immigration

Trump blev udfordret på sit lederskab. Også i opgøret om immigration. Der blev talt om en lang række tiltag. Men det, som mange vil huske, er ikke en vindersag for præsidenten.

Over 500 migrantbørn er stadig ikke blevet genforenet med deres forældre.

Vi taler om børn, der blev fjernet, da deres forældre forsøgte at krydse den amerikanske grænse ulovligt. En praksis, der skulle stoppe antallet af illegale immigranter, som søgte mod USA. Og som blev indstillet efter massiv kritik.

Men amerikanerne husker stadig billeder af grædende børn, der blev fjernet fra deres mor eller far. Billeder af børn i bure. Og nu viser det sig, at myndighederne stadig ikke har kunnet finde forældrene til flere end 500 børn, hvor mange er under fem år og nu bor hos blandt andet plejefamilier.

Biden talte om, at det er billedet på de amerikanske værdier, der er ved at forsvinde.

"Forældre fik deres børn flået ud af favnen", tordnede Biden:

Trump kunne omvendt med rette angribe Biden for, at Demokraterne ikke selv har været i stand til at levere en sammenhængende immigrationsreform, mens Barack Obama og Joe Biden sad i Det Hvide Hus.

Vil du høre mere til nattens debat, kan du lytte til DR's USA-valgpodcast "Stjerner og striber":

Lederskab

Debatten i nat handlede i høj grad om tvivlerne. Og de to kandidater talte meget forskelligt om det USA, de ønsker at lede de næste fire år.

Præsident Trump omtalte igen og igen røde og blå stater – altså republikansk- eller demokratisk-styrede stater – i en lang række spørgsmål. Det vil uden tvivl få nogle vælgere til at se Trump som en præsident, der ser sig selv primært som præsident for den ene del af landet. Altså dem, der støtter ham.

Joe Biden gav i stedet et klart løfte om, at hvis han bliver præsident, vil der - for ham - ikke være et rødt og blåt USA, men et forenet USA. Den kommentar vil ramme en del tvivlere, som i den grad ønsker, at landet søger mere heling end deling.

Præsident Trump leverede ikke det helt afgørende øjeblik, der måske kunne vende den her valgkamp og de målinger, vi har set længe.

Vi ved dog også, at små to uger er lang tid i en amerikansk præsidentvalgkamp.

Men her og nu står kandidaten Joe Biden stærkest efter den sidste debat.

I denne video kan du se nogle af de største forskelle på de to kandidater:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter