Dødt løb i afgørende svingstater: Kan en genoptælling komme på tale?

Der bliver bidt negle til det sidste i flere svingstater i valgets afgørende fase.

De amerikanske valgtilforordnede har haft travlt de seneste dage. Nogle risikerer at skulle tælle igen. (Foto: © Erik S. Lesser, Scanpix)

Til manges ærgelse og frustration er det amerikanske valg i skrivende stund endnu ikke afgjort.

Der mangler nemlig stadig afgørende nyt fra flere svingstater. En sejr i en af dem vil ifølge nyhedsbureauet APs beregninger betyde, at Joe Biden står til at runde de 270 valgmænd, der skal til for at blive præsident.

Særligt svingstaten Georgia bliver fulgt med spænding. Her er det så tæt, at det blot er marginaler, der adskiller de to kandidater.

I formiddags lød meldingen fra Georgia, at præsident Trump blot førte med 462 stemmer i staten, hvor omkring fem millioner har afgivet deres stemme. Siden har Biden overhalet Trump med et snævert flertal.

Intet er dog afgjort endnu.

Og kan vinderen af de tætte svingstater overhovedet vide sig sikker, når de endelige resultater kommer?

Det kigger vi nærmere på her.

Ingen automatisk genoptælling i Georgia, men...

Der er forskellige regler i forhold til omtælling, alt efter hvilken stat der er tale om. Vi starter med at kigge på Georgia, som nok er den stat, der bliver fulgt med størst interesse lige nu.

Her er der ikke fastsat en margin, der automatisk udløser en automatisk genoptælling af stemmerne. Det fremgår af en oversigt, som APs valgresearchgruppe har udarbejdet til det amerikanske valg.

Til gengæld er der mulighed for at kræve en genoptælling, hvis vindermarginen er på 0,5 procent - eller mindre - af det samlede antal afgivne stemmer, beretter nyhedsbureauet.

Som status er lige nu, så ligger Georgia altså inden for grænsen, hvor taberen kan kræve en genoptælling.

Det er også muligt at få en genoptælling, hvis eksempelvis statens såkaldte secretary of state, som er en højtstående politiker, der blandt andet har ansvaret for afholdelsen af valg, peger på, at der har været fejl eller uoverensstemmelser, beretter ABC News.

Verdens øjne har de seneste dage været rettet mod Georgia, der kan blive Joe Bidens rute til Det Hvide Hus. (Foto: © TAMI CHAPPELL, Scanpix)

Donald Trumps kampagne har tidligere forsøgt at standse optællingen af stemmer i Georgia og har indgivet et søgsmål. Her hævdes det, at republikanske observatører har set uregelmæssigheder i forbindelse med optællinger af brevstemmer i delstaten.

Michigan vil have konkrete anklager

Modsat Georgia, der lige nu er pivåben, så har AP, som DR Nyheder benytter sig af, udpeget en vinder i svingstaten Michigan.

Med 99 procent af de forventede antal stemmer talt, har Biden en føring på 145.126 stemmer. I Michigan udløses der kun en automatisk genoptælling, hvis marginen er på 2.000 eller færre stemmer.

Til gengæld er der ikke fastsat en margin i forhold til muligheden for at anmode om en genoptælling. Her kræver det ifølge ABC News, at kandidaten kommer med "specifikke beskyldninger" så som svindel eller fejloptælling".

Flere Trump-tilhængere har følt sig bortdømt og holdt udenfor i Michigans gamle bilby, Detroit, hvor politiet blev tilkaldt for at holde folk ude af valglokalet. (Foto: © JEFF KOWALSKY, Scanpix)

Trumps kampagne har forsøgt at få stoppet optællingen og få de allerede optalte stemmer gransket, fordi kampagneholdet siger, de ikke har fået lov til at observere stemmeafgivningen på "flere lokationer".

Vælgere kan komme på banen i Pennsylvania

Pennsylvania var på forhånd udråbt til en af valgets mest afgørende stater. Staten var en af tre svingstater, der var med til at give Donald Trump nøglerne til Det Hvide Hus i 2016 takket være den snævre sejr.

Denne gang har præsidenten ført staten stort, men som ventet er hans føring svundet ind i takt med, at brevstemmer og stemmerne fra storbyerne er blevet talt op. Lige nu er 97 procent af de forventede stemmer talt op, og Trump fører med 49,56 procent mod Joe Bidens 49,29.

Her er der automatisk genoptælling, hvis vindermarginen er inden for 0,5 procent af det samlede antal afgivne stemmer. Til gengæld er der ikke fastsat en margin i forhold til at kunne anmode om en omtælling.

For at anmode om en omtælling skal tre vælgere i et valgdistrikt underskrive en juridisk erklæring, hvor de fremsætter beskyldninger om optællingsfejl. Det kræver anmodninger i flere enkelte distrikter at få optalt flere valgdistrikter, lyder det fra ABC News.

Trump-lejren har krævet, at optællingen skal stoppe. De har beskyldt myndighederne i staten for valgfusk og påstår blandt andet, at de valgtilforordnede er demokrater, der gemmer republikanske stemmer væk i stedet for at tælle dem med.

Ingen grænser i Nevada

Ørkenstaten Nevada, der blandt andet huser spillebyen Las Vegas, lader vente på sig. Her er der i øjeblikket optalt 84 procent af de forventede antal stemmer, og Joe Biden fører med under et procentpoint.

Her er der ikke en automatisk genoptælling, hvis det bliver tæt, og der er heller ikke fastsat en grænse for, hvornår man kan kræve en genoptælling.

Nevada modtager brevstemmer helt frem til 10. november - så længe de er datomærket den 3. november - datoen for valgdagen.

Trump vil have genoptælling i Wisconsin

I den nordlige stat Wisconsin har AP udpeget Joe Biden som vinder. Her er 99 procent af de forventede stemmer talt op, og Joe Biden ligger i front med 49,57 procent af stemmerne mod Trumps 48,94.

Staten har ikke automatisk genoptælling, men det er muligt, hvis taberen er mindre end 1 procentpoint bag vinderen.

Trump-tilhængere i Milwaukee, Wisconsin. (Foto: © BING GUAN, Scanpix)

Her har Trump-lejren meldt ud, at de omgående vil kræve en omtælling af stemmerne i svingstaten. Ifølge Trump-kampagnen har den observeret uregelmæssigheder i flere af delstatens amter.

North Carolina lader vente på sig

Det traditionelt republikanske North Carolina var på forhånd blevet udråbt til at være en svingstat ved dette valg, og der ser ud til at være noget om snakken. Med 94 procent af de forventede stemmer optalt, fører præsident Trump med omkring 76.000 stemmer.

Til gengæld tæller staten brevstemmer, der er modtaget helt op til ni dage efter valgdagen, så længe de er stemplet senest 3. november.

Staten har ikke automatisk genoptælling ved tætte valg, men det er muligt for en af kandidaterne at anmode om en, hvis færre end 10.000 stemmer - eller alternativt mindre end 0,5 procent af stemmerne - skiller de to bejlere ad i kampen om præsidentposten.