DR i USA: Trumps corona-diagnose er kæmpe chok

Den 74-årige Donald Trump og hans hustru, Melania, er i isolation i Det Hvide Hus.

Præsident Donald Trump og førstedame Melania Trump i Ohio i tirsdags. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans hustru, Melania Trump, har fået coronavirus.

Det oplyste præsidenten i et tweet tidligere i morges.

Begge er blevet testet, efter at præsidentens nære vejleder, Hope Hicks, i går blev testet positiv. I onsdags var Hope Hicks nemlig sammen med præsidenten i forbindelse med debatten mod demokraternes kandidat, Joe Biden.

Den 74-årige præsident og førstedamen har det begge godt, oplyser lægen i Det Hvide Hus, Sean Conley, og præsidenten vil fortsætte med at passe sit arbejde, mens han er i isolation.

Det er alligevel et gigantisk chok med kun 32 dage tilbage af den amerikanske valgkamp, fortæller DR's journalist i USA, Lasse Engelbrecht.

- Det er en chokerende nyhed på det her tidspunkt i en valgkamp, når en præsident får en potentielt dødelig sygdom. Han er jo oppe i alderen og dermed i risikogruppen, hvor den her sygdom kan være farlig. Og derfor er folk meget opmærksomme på, hvordan præsidenten har det, om han er i stand til at fortsætte valgkampen, og om han bliver mere syg, end han er nu.

Præsidentens udmelding har allerede udløst ønsker om god bedring, blandt andre her fra vicepræsident Mike Pence på Twitter:

Kritiseret for corona-håndtering

Diagnosen vil uden tvivl få konsekvenser for præsidentens valgkamp, som lige nu er på sit højeste forud for valget den 3. november.

Til forskel fra sin demokratiske modkandidat har Donald Trump nemlig i den seneste tid rejst landet tyndt og holdt kæmpe vælgermøder - noget som ikke vil være muligt, så længe han skal være i isolation i Det Hvide Hus.

Og det er ikke til Trumps fordel. Det vurderer Anders Agner Pedersen, som er chefredaktør på Kongressen.com, over for Ritzau:

- Det er klart, at det ikke er, hvad Trump havde håbet ville ske, fordi vi kommer til at se et forøget fokus på corona. Det har hele tiden været noget, som Trump ikke har haft meget lyst til at tale om. Og det er fuldstændig umuligt for ham, nu hvor han selv er testet positiv, siger Anders Agner.

Coronasmitten betyder også, at Trump ikke kan holde vælgermøder i den kommende tid.

- Det er noget af det, som han er bedst til. At samle en masse mennesker og holde nogle store vælgermøder, siger Pedersen og tilføjer:

- Han kan virkelig tiltrække folk i hobetal på en måde, som Biden slet ikke kan. Og det er noget, der ændrer hans valgkampsførelse radikalt, siger Anders Agner.

Ifølge anbefalingerne fra de amerikanske myndigheder skal personer med en covid-19-diagnose isoleres i mindst 10 dage.

Kan kun ønske god bedring

Både præsidentens store valgmøder med tusinder af mennesker, mange af dem uden masker på, og den måde, som præsidenten har håndteret corona-virusset på, har vakt kritik - ikke mindst fra Demokraternes Joe Biden.

Men det kan Trumps corona-diagnose komme til at ændre - i hvert fald hvis han rent faktisk bliver syg med symptomer, fortæller Lasse Engelbrecht.

- Biden elsker at kritisere Trump for corona-krisen og i det hele taget bringe corona-krisen frem, fordi det er et af de steder, hvor Demokraterne står stærkt, og Trump står svagt. Men at præsident Trump bliver syg kan også betyde, at demokraterne ikke kan gøre andet end at tie stille og bare ønske præsidenten og hans kone god bedring.

Bliver præsidenten så syg, at han må holde en pause fra sine pligter, så er det ifølge den amerikanske forfatning vicepræsident Mike Pence, der overtager præsidentrollen, og de beføjelser og den magt, der følger med.

Facebook
Twitter