Første transperson vælges ind i delstat: 'Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning'

Transkvinden Sarah McBride skriver historie ved at vinde valg i Delaware.

Sarah McBride er den første transkønnede person, som vinder en plads i et delstatssenat. Hun besejrede republikaneren Steve Washington. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Demokraten og transkvinden Sarah McBride har skrevet historie ved det amerikanske valg ved at vinde en plads i det statslige senat i delstaten Delaware.

Hun er den første transkønnede såkaldte statssenator, som er åben omkring sin transkønnethed, skriver nyhedsbureauet AP. Det betyder, at Sarah McBride er den transkønnede person med den hidtil højeste politiske post i USA's historie.

- Jeg tror, at aftenens resultater demonstrerer, hvad jeg har vidst hele mit liv, nemlig at indbyggerne i dette distrikt er retfærdige, og at de ser på kandidaternes ideer og ikke deres identitet, siger Sarah McBride.

Sarah McBride fik 86 procent af stemmerne i sit valgdistrikt i Delaware.

'Et vigtigt skridt'

Sarah McBride’s sejr er ‘et vigtigt skridt’ for transkønnede, mener Jackie Vesterhaab Woelders, der er forperson for LGBT+ Danmark - Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

- Det viser, at amerikanerne ikke længere er bange for transpersoner eller kønsidentitet - i hvert fald ikke i en grad, der gør, at transpersoner ikke kan blive valgt til et offentligt embede. På den måde er man kommet langt, siger hun.

Også i delstaten Vermont er en transperson blevet ind. Taylor Small bliver dermed den femte transkønnede lovgiver i USA og den første i Vermont. Dog på et lavere politisk niveau end statssenatoren Sarah McBride.

Ifølge Jackie Vesterhaab Woelders ser man flere og flere transkønnede komme frem i det politiske system i USA. Men selvom det er en god udvikling, er der stadig plads til flere fremskridt.

- Det er fremskridt, men vi kan ikke konkludere, at der nu er lige rettigheder for alle, siger hun.

Transkønnede i Delaware

I et opslag på Twitter skriver Sarah McBride:

- Jeg håber, at i aften viser LGBTQ-børn, at vores demokrati også er stort nok til dem.

Og det vil det, mener Jackie Vesterhaab Woelders. Transkønnede børn, unge og alle andre transpersoner, kan ifølge hende både blive inspirerede og vil nu blive direkte repræsenteret.

- Det er en kæmpe sejr for transpersoner i Delaware, at de får det privilegie at blive repræsenteret af en lovgiver, som afspejler deres virkelighed. Desuden er det med til at bekræfte, at der er en fremtid for transkønnede børn og unge, siger Jackie Vesterhaab Woelders.

FacebookTwitter