Første tv-duel mellem Trump og Biden: Sådan oplevede 10 vælgere debatten

Vælgerne i USA oplevede nattens valgdebat vidt forskelligt.

Republikanske Donald Trump eller demokratiske Joe Biden? Det er spørgsmålet, når USA stemmer den 3. november. I nat mødtes de for første gang til valgdebat.. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

De amerikanske vælgere er splittede, men en ting kan de formentlig mødes om, efter den første præsidentkandidatdebat løb over skærmen i nat:

Det var ikke nødvendigvis særlig kønt.

Men en køn debat er måske heller ikke nødvendig for at få slået forskellene på Joe Biden og Donald Trump fast, inden vælgerne sætter deres kryds ved valget den 3. november.

I Cleveland, Ohio, hvor debatten blev afholdt, og i Phoenix, Arizona, har DR Nyheder været til såkaldte watch parties hos både Republikanerne og Demokraterne.

Kevin Kelly, demokrat

Den demokratiske vælger, Kevin Kelly, der sidder i Clevelands byråd for partiet, så nattens debat på Market Garden Brewery i byen.

Han og millioner af amerikanere fulgte debatten og ordvekslingen mellem de to kandidater på TV. Og indimellem personangreb og spydige kommentarer forsøgte kandidaterne at redegøre for, i hvilken retning de vil trække USA.

Jacob Doest, republikaner

På det republikanske hovedkontor i Phoenix, Arizona, så Jacob Doest nattens debat. Han og de andre i lokalet mener, at præsident Donald Trump klarede debatten bedst.

Præsidenten udfordrede blandt andet Biden på, at han kunne have gjort noget ved skattelovgivningen i de mange år, han sad i Senatet.

- Du er den værste præsident, USA nogensinde har haft - lød svaret fra Joe Biden.

Hvis du vil høre mere om nattens debat, kan du høre et særafsnit af DR's USA-podcast "Stjerner og striber" her:

Veronica Hassenger, republikaner

Veronica Hassenger så også debatten i republikanernes hovedkontor i Phoenix. Hun mener også, at præsidenten klarede sig bedst, og at Joe Biden virkede lidt sløv i betrækket, men han klarede sig bedre, end hun havde forventet.

Joe Fushae, demokrat

Joe Fushae stemmer demokratisk, og han mener derfor, at hans kandidat, Joe Biden, klarede nattens debat bedst. Men han understreger samtidigt, at det vigtigt for Biden, at han tager fløjlshandskerne af og begynder at give trump igen.

Ari Friedmann, republikaner

Ari Friedmann så debatten på republikanernes watch party på Angelos Nido Italia Restaurant, også i Cleveland. Her var stemningen høj, da tilstedeværende mente, at præsident Trump virkeligt gav demokraternes kandidat tørt på.

Sharia Taylor, republikaner

Sharia Taylor så debatten samme sted som Ari Friedmann, og hun mener, at Biden dummede sig og mistede besindelsen.

Da Biden forsøgte at besvare moderator Chris Wallaces spørgsmål, og Trump blev ved med at afbryde, udbrød Joe Biden til sidst opgivende:

- Shut up, man (hold nu kæft, mand, red.).

Da Trump fortalte, at han har en plan for sundhedsvæsenet, svarede Biden:

- Han (Trump) er en løgner, og alle ved det.

Jade Duran, demokrat

DR Nyheder mødte Jade Duran på gaden i Phoenix. Hun har også set nattens debat. Den har kun gjort hende endnu mere sikker i sin sag. Hun stemmer på Joe Biden.

For Jade Duran var det vigtigt, at Biden ikke afbrød, hvilket hans moddebattør havde det med at gøre, men i stedet forsøgte at levere konkrete politiske budskaber til hele det amerikanske folk - også de vælgere, der støtter Trump.

Ivy Baker, republikaner

Tilbage ved det republikanske watch party i Cleveland, hvor debatten blev afholdt, så Ivy Baker det hun havde håbet:

En præsident, der klarede debatten klart bedst.

Kelley Born, demokrat, og hendes stedfar Dan Moore, republikaner

Dan Moore støtter præsidenten. Hans steddatter støtter Joe Biden. Det har splittet familien i to. (Foto: Thomas Overgaard Nielsen)

I Ohio blev der i hvert fald fulgt godt med både hos demokraten Kelley Born og hendes stedfar Dan, der stemte på Trump i 2016 og stadig støtter præsidenten. Og her er dommen klar.

- Biden var svag og svarede ikke på Trumps spørgsmål om at udvide Højesteretten. Samtidig indrømmede han åbent, at Green New Deal (klima- og ulighedsreformen fremsat af den progressive fløj hos Demokraterne, red.) er for radikal, siger Dan Moore.

DR Nyheder har tidligere talt med Dan Moore og Kelley Born, der fortæller, at valget og politik i det hele taget næsten har splittet familien ad. Efter nattens debat har de sendt kommentarer på skrift.

Måske ikke så overraskende ser Kelley Born ikke debatten gennem de helt samme briller som sin stedfar.

- Jeg synes, Biden klarede sig godt, og jeg kan godt lide hans svar på lov og orden og på racelighed. Han slog også på, at bliver han valgt, vil han både være en præsident for både demokrater og republikanere, siger hun.

Der var få tilskuere til nattens debat i Cleveland, Ohio. (Foto: Brian snyder © Scanpix)

Nattens debat mellem kandidaterne var den første ud af tre debatter. Den næste finder sted den 15. oktober i den vigtige svingstat Florida.

Gik du glip af den første debat mellem Joe Biden og Donald Trump, kan du se den her på DRTV.

Facebook
Twitter