Harris stjal fokus på konvent: 'Der er ingen vaccine mod racisme'

Næstsidste aften på Demokraternes konvent i USA stod i kvindernes tegn.

Aftenen kulminerede med præsentationen af vicepræsidentkandidaten, Kamala Harris, der modtog et langt og højt bifald. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)

Det var kvinder, der optrådte (Billie Eilish og Jennifer Hudson).

Det var en kvinde, der var "vært" og bandt det hele sammen (skuespilleren Kerry Washington)

Og det var kvinder, der talte. Om emner, der i høj grad handlede om kvinder.

Den tredje og næstsidste aften på Demokraternes nationale konvent i USA stod i kvindernes tegn.

Der var et længere segment, som handlede om vold mod kvinder og Joe Bidens indsats for lovgivning mod det - en lovgivning, han tidligere har beskrevet som noget af det arbejde som senator, han er mest stolt af.

Der blev dog også plads til både fokus på klimaforandringer, immigration og naturligvis de hårde konsekvenser af den altoverskyggende coronapandemi.

Aftenen kulminerede med præsentationen af vicepræsidentkandidaten, Kamala Harris, der på det virtuelle konvent modtog et langt og højt bifald.

Harris: Ingen vaccine mod racisme

Midtvejsvalget i 2018 sikrede historiens største andel af kvinder i Kongressen, men stadig er kun knap en fjerdedel af både Senatet og Repræsentanternes Hus kvinder.

Med en kvindelig vicepræsidentkandidat håber mange kvindelige vælgere dog, at tingene kan blive anderledes.

Og Kamala Harris greb chancen for at markere sig som ikke bare den første kvindelige vicepræsident, men også som barn af en indisk mor og jamaicansk far.

I sin tale fremhævede og takkede Harris en række af de kvinder gennem historien, som har banet vejen for, at hun nu er Demokraternes vicepræsidentkandidat. Og som ofte før fremhævede Harris sin mor, Shyamala Harris.

- Harris leverede en historisk tale som den første farvede kvinde kåret som vicepræsidentkandidat for ét af de store partier i USA. Hun talte om sin baggrund som barn af indvandrere og rakte dermed ud til både farvede vælgere og til kvinder på en måde, som hun kan gøre med stor troværdighed netop på grund af sin baggrund, siger DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

Hun satte også fokus på amerikanerens igangværende opgør med strukturel racisme i kølvandet på George Floyds død.

- Lad mig gøre det klart. Der er ikke nogen vaccine mod racisme. Vi er nødt til at arbejde mod det, sagde hun.

Hårdt angreb fra Obama

Budskabet fra USA's 44. præsident var åbenlyst: Han tonede frem på en baggrund, der forestillede landets forfatning.

Som den eneste mand, der fik taletid på konventets næstsidste dag, adresserede han blandt andet den politikerlede og mistillid, der fik mange til at holde sig fra stemmeboksen i 2016, og som også ligger som en underliggende trussel mod dette års præsidentvalg.

- Obama advarede i skarpe toner om, at det amerikanske demokrati er i fare på grund af Trump angreb på de grundliggende institutioner i samfundet. Talen var Obamas hidtil hårdeste angreb på præsident Trump, som han beskyldte for at undergrave amerikanernes mulighed for at deltage i valget, siger Steffen Kretz.

Obama afholdt sig fra at nævne sin efterfølger med navn udover en lille håndfuld gange.

Trump selv fulgte dog med og skrev undervejs på Twitter:

- Hvorfor ville han (Obama, red.) ikke støtte "langsomme Joe", før det hele var overstået? Hvorfor forsøgte han at få ham til ikke at stille op, skriver Trump, der også gentager sin påstand om, at Obama er blevet "afsløret" i at bedrive spionage i forbindelse med valgkampen i 2016.

Kvinder i front

Flere af partiets prominente kvinder var som sagt med til at dominere aftenens program. Både nuværende og tidligere. En af de stærkeste øjeblikke kom fra tidligere medlem af Kongressen, Gabrielle Giffords, der blev skudt i hovedet tilbage i 2011.

Efter en montage med stemmer fra både overlevende fra skyderier, men også pårørende til skuddræbte, tonede Giffords frem på skærmen og fortalte om, hvordan hun i dag - næsten ti år senere - stadig kæmper hver dag.

- Min genoptræning er en daglig kamp, men kampen gør mig stærkere. Ord kom let til mig førhen, i dag kæmper jeg for at tale, men jeg har ikke mistet min stemme, lød det fra Giffords.

En af Trumps stærkeste kritikere i Kongressen, leder af Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, var også blandt aftenens talere.

Hun talte om at sikre ligeløn og abortrettigheder og sigtede mod Senatets majoritetsleder, Mitch McConnell og Donald Trump:

- Jeg har helt tæt set på Trumps manglende respekt for kendsgerninger, for hårdtarbejdende familier og særligt for kvinder. Den manglende respekt er indskrevet, ikke bare i hans handlinger, men i hans politik, både i forhold til sundhed og rettigheder. Men hvad han ikke ved, er, at når kvinder har succes, har USA succes, sagde Pelosi.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter