Hunter Biden, en laptop og 'The Big Guy': Trump har fundet sagen, der skal fælde Joe Biden

Konservative medier skriver om 'skandale', der stort set bliver ignoreret i resten af pressen i USA.

En tilhænger af præsident Trump holder et billede af Hunter Biden før et vælgermøde i Pennsylvania 20. oktober. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

At USA er et splittet land burde stå klart for enhver, som følger bare en smule med i den amerikanske valgkamp.

Og splittelsen har sjældent været mere tydelig end netop nu med under en uge til valget - i hvert fald hvis man tager en vandring i USA's medielandskab.

Hvis du får dine nyheder fra konservative medier som Fox News, Breitbart og New York Post, hersker der ingen tvivl om, hvad den store nyhed i slutspurten er.

De skriver alle om en "skandale", der tager afsæt i den demokratiske præsidentkandidat, Joe Bidens, søn, Hunter Biden, og hans internationale forretninger.

Men hos medier, som har en mere (eller meget) kritisk holdning til præsident Donald Trump, skal besøgende lede meget grundigt for at finde historien. Og når det lykkes, handler dækningen mest om historiens tilblivelse og debatten om den - ikke selve indholdet.

Så hvad er op og ned? Her er et kortfattet overblik over sagen:

Hvor har jeg hørt om Hunter Biden?

Joe Bidens 50-årige søn, Hunter Biden, har i flere år spillet en ufrivillig birolle i amerikansk politik.

Donald Trump og hans folk udpegede ret tidligt i præsidentens regeringstid Joe Biden som den mest sandsynlige modkandidat i 2020. Derfor gik betroede Trump-støtter med tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani i spidsen i gang med at lede efter det svage led i Bidens kæde. Det fik dem hurtigt til at interessere sig for Hunter Biden.

Joe Biden med sin søn Hunter Biden i 2010. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Sønnen var et oplagt mål. Han var tidligere narkotikamisbruger og havde desuden haft en lidt besynderlig karriere, hvor han sikrede sig forskellige bestyrelsesposter og forretningsaftaler i kraft af sit efternavn. Det har han selv indrømmet.

Hunter Biden sad blandt andet i bestyrelsen for det ukrainske energiselskab Burisma, som blev verdenskendt i 2019.

Da kom det frem, at Trump i en telefonsamtale havde forsøgt at få Ukraines præsident til at indlede en efterforskning af Joe og Hunter Biden. Den bagvedliggende mistanke gik på, at Joe Biden som vicepræsident i USA havde fået Ukraines statsanklager fyret, fordi han ville efterforske Burisma.

Telefonsamtalen førte til en rigsretssag mod Donald Trump, som blev frikendt i Senatet. Anklagen mod Joe Biden blev aldrig underbygget.

Se Joe Biden forsvare sin søn under den første tv-debat mod Donald Trump 29. september:

Hvad er der sket nu?

I begyndelsen af denne måned begyndte Donald Trumps valgkampagne ifølge New York Times at planlægge en "oktober-overraskelse". Det kalder man i amerikansk politik en nyhed, der kan få afgørende betydning for præsidentvalget måneden efter.

Et nyligt eksempel er FBI's beslutning om at efterforske demokraten Hillary Clintons e-mails 11 dage før valget i 2016.

Denne gang handlede det også om e-mails. De var blevet fundet på en laptop, som Hunter Biden havde indleveret til reparation i 2019, man aldrig hentet igen. Det siger i hvert fald reparatøren, som har delt indholdet af computeren med både forbundspolitiet FBI og førnævnte Rudy Giuliani.

Rudy Giuliani er tilbage i frontlinjen for at få genvalgt Donald Trump. (Foto: Sarah Silbiger © Scanpix)

Trump-kampagnens oprindelige plan var, at afsløringen skulle bringes i den ansete, konservative avis Wall Street Journal i god tid før den anden tv-debat mellem Trump og Biden i Nashville 22. oktober.

Men noget gik galt i lanceringen. Rudy Giuliani havde også delt noget af materialet med tabloidavisen New York Post, som udgav den "rygende pistol" mod Joe Biden 14. oktober.

En central kilde i den påståede skandale, Hunter Bidens tidligere forretningspartner, Tony Bobulinski, blev også træt af at vente. Så dagen før tv-debatten rundsendte han sin udlægning af sagen til en række medier.

Hør podcasten 'Stjerner og striber' om Hunter Bidens laptop:

Hvad er skandalen?

Joe Biden har ved utallige lejligheder afvist, at han har haft noget som helst at gøre med Hunters Bidens udenlandske forretningseventyr.

Men New York Post-artiklen siger - med henvisning til Hunter Bidens påståede e-mails - at faren har holdt møde med en Burisma-chef i Washington D.C., inden Ukraines statsanklager blev fyret.

Forretningspartneren Tony Bobulinski siger, at han også har holdt møder med Joe Biden. De skal have fundet sted i 2017 og handlede blandt andet om en aftale med et kinesisk energifirma. Bobulinski har delt sms-beskeder mellem ham og Hunter Biden, hvor der tales om en aktieandel på 10 procent til "The Big Guy". Denne "store fyr" er Joe Biden, siger kilden.

Hunter Bidens tidligere forretningspartner Tony Bobulinski. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Joe Biden har afvist at have modtaget så meget som "en øre" fra udlandet i sit liv. Hans valgkampagne afviser beskyldningerne kategorisk.

Wall Street Journal valgte efter tv-debatten kun at bringe en kortfattet artikel om Tony Bobulinskis anklager, som avisen ikke havde kunnet bekræfte.

Den New York Post-journalist, som havde skrevet hovedparten af avisens Hunter Biden-basker, bad i øvrigt om at få sit navn fjernet fra historien.

Præsident Trump har i dag tweetet om sagen flere gange. Han er for eksempel utilfreds med, at historien ikke trender på Twitter:

Er der så ikke sket noget?

Hunter Bidens nye rundtur i mediemøllen fylder som sagt stadig en del hos konservative udgivelser.

Men helt inde i Trumps bagland hersker der tvivl om, hvorvidt afsløringerne påvirker andre end dem, som stemte på præsidenten i forvejen.

- Jeg tror ikke, det rokker en eneste vælger, siger for eksempel den republikanske senator Ted Cruz fra Texas.

Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, afgav i dag via video forklaring i Senatet, som blandt andet grillede ham om artiklen fra New York Post. (Foto: Greg Nash © Scanpix)

Men sagen har alligevel fået et lettere bizart efterspil. Efter artiklen i New York Post begyndte efterretningskilder at spekulere i, at historien var plantet af Rusland som led i en kampagne om at sprede misinformation i valgkampen.

Samtidig besluttede Twitter og Facebook at censurere eller undertrykke links til artiklen. Det valg har udløst stor kritik, og i dag onsdag har de sociale mediers topchefer stået skoleret for Senatet i USA i sagen.