Kamala Harris bliver USA's første sorte og kvindelige vicepræsident: 'Vi gjorde det, Joe'

Kamala Harris blev valgt som Joe Bidens 'running mate' i kølvandet på de omfattende black lives matter-demonstrationer i USA.

(Foto: © Larry W. Smith, Scanpix)

Kamala Harris fik nyheden under en løbetur. Kort tid efter nyhedsbureaet AP erklærede Joe Biden som vinder af det amerikanske præsidentvalg, talte Kamala Harris i telefon med Biden.

- Vi gjorde det. Vi gjorde det, Joe.

- Du kommer til at være den næste præsident i USA, siger en storsmilende og grinende Kamala Harris, da hun taler med Joe Biden.

Biden har i en erklæring sagt, at han er "beæret" over, at amerikanerne har sat deres lid til ham og Kamala Harris.

- Jeg er beæret og ydmyg over tilliden, som det amerikanske folk har givet mig og kommende vicepræsident Kamala Harris.

Men Biden og Harris har ikke altid været enige om tingenes tilstand.

DR Nyheder tegner et portræt af USA's næste vicepræsident, der indtager posten som den første kvinde og den første sorte nogensinde.

Kamala Harris er åben tilhænger af LGBT-rettigheder og nægtede som rigsadvokat i Californien at forsvare et lovforslag, der forbød ægteskab mellem homoseksuelle. Det blev siden ophævet. (Foto: © Josh Edelson)

Joe Biden sagde i forbindelse med, at han blev nomineret som sit partis præsidentkandidat, at han agtede at udnævne en kvindelig running mate og dermed også kandidat til vicepræsident.

Og nødvendigheden af at have en farvet kvinde ved sin side har stået klart for Joe Biden, siden racedebatten igennem den seneste tid har præget USA i kølvandet på de omfattende Black Lives Matter-demonstrationer.

Kamala Harris ses her til venstre med sin søster Maya og moderen Shyamala i deres kvarter i Berkeley i Californien i 1970.

Den 13. august 2020 valgte han Kamala Harris.

Harris har en indisk mor og en jamaicansk far og er opvokset i Oakland, der ligger i den sydlige ende af San Francisco i Californien. Harris blev fra en tidlig alder politisk aktiv, da forældrene yndede at tage hende med til borgerrettighedsdemonstrationer, mens hun stadig sad i klapvogn.

Harris er uddannet jurist og har arbejdet flere år som både distrikts- og retsadvokat i Californien, før hun i 2017 blev valgt som senator i samme stat.

Og i 2019 meldte Harris sig ind i spillet om at blive Det Demokratiske Partis kandidat til præsidentembedet. Det var i den forbindelse, at hun virkeligt gik Joe Biden på klingen.

Biden havde som senator tilbage i 70'erne ikke støttet op om et stop for raceadskilte skoler.

- Der var en lille pige i Californien. Hun var en del af folkeskolens kun anden årgang, der blev integreret (dermed ikke adskilt, red.), og som hver dag tog bussen som led i tvungen integration til skolen. Den lille pige er mig, sagde Kamala Harris.

For rullende kameraer skosede hun Joe Biden for at have arbejdet tæt sammen med nogle af de senatorer, der åbent forsøgte at modarbejde selvsamme integration.

- Jeg siger ikke, du er racist, men... lød det blandt andet fra Harris.

I 2011 blev Harris valgt til den magtfulde post som øverste ansvarlig for Californiens anklagemyndighed og politi - en slags justitsminister.

De mange år som anklager har givet hende ry for at være barsk og hårdtslående, og flere af hendes beslutninger - særligt som øverste ansvarlig - er også blevet kritiseret for at være kontroversielle og ikke halvt så progressive, som hun selv og hendes støtter ynder at fremstille dem.

Blandt andet har hun flere gange måttet forsvare sit lovforslag om at ville straffe forældre, som ikke magtede at få styr på deres børns pjækkeri fra skolen. Forældre, hvis børn gik glip af mere end ti procent af deres skoledage, kunne derfor straffes med helt op til et års fængsel.

Med sine 55 år er Kamela Harris noget yngre end Biden, der om få uger fylder 78 år. Og netop alderen på de to kan også vise sig at få stor betydning.

Biden er USA's ældste præsident nogensinde, og han har allerede sagt, at han kun vil stille op i en enkelt periode. Så vicepræsident Harris vil formentlig være partiets præsidentkandidat ved næste periode.

Harris bliver sammen med Joe Biden officielt indsat i deres nye poster som ledere af USA ved en ceremoni i Washington D.C. 20. januar 2021. Fra den dato begynder deres valgperiode på fire år, indtil der igen er præsidentvalg.