Kom med til kvindemarch mod Trump: 'Der er så meget på spil'

Tusindvis af kvinder demonstrerede mod Trump og hans valg af højesteretsdommer.

I serien 'The Handmaid's Tale' er kvinder ejendele ejet af en totalitær stat. Flere af demonstranter havde klædt sig ud som "maidens".

Hvert år bliver der arrangeret en kvindemarch i Washington D.C. Men i år har de arrangeret en ekstra.

- Der er så meget på spil! Der er ligestillingen i ægteskabet på spil. Borgerrettigheder er på spil. Sundhedsreformen er på spil. Så vi er her for at støtte kvinder - og Biden/Harris, siger Kelly Fredvem.

Hun er en af mange kvinder, der lige nu marcherer i den amerikanske hovedstad for at sende et klart signal om modstand til præsident Trump og hans politik.

De er især højlydte modstandere af, hvordan præsidenten og senatet netop nu hastegodkender en ny højesteretsdommer, kort tid efter at kvinderettighedsforkæmperen, den progressive Ruth Bader Ginsburg, døde i september.

- Man forventer, at op mod 10.000 samles her på Frihedspladsen, fortæller DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz fra Washington D.C. her til aften.

Valget af en ny højesteretsdommer har fået mange af kvinderne ud at demonstrere, fordi de frygter, det kan få betydning for deres ret til selv at bestemme over deres krop og muligheden for at få en abort.

Donald Trumps nominerede, Amy Coney Barrett, er nemlig langt mere konservativ end sin forgænger, og Republikanerne har pludselig udsigt til at fylde højesteretten med fortrinsvist konservative dommere.

- Vi er her for at demonstrere mod Amy Coney Barrett, fortæller Cloe Ernan, der er mødt op til demonstrationen i et kostume fra serien The Handmaiden's Tale.

Det er især den udpegede dommers 'sexistiske idéer', hun er mødt op for at demonstrere mod.

- Vi ønsker ikke, at Roe mod Wade-sagen bliver omstødt, da det vil gøre det sværere for kvinder, især i Midtvesten, at få en abort. Og det begrænser retten til sundhedshjælp til unge kvinder.

Roe mod Wade er en tidligere højesteretsdom, der beskytter kvinders ret til fri abort.

  • En kvinde gør klar til den store demonstration i Washington, DC. (Photo by Daniel SLIM / AFP) (Foto: DANIEL SLIM © Scanpix)
  • En hund iklædt en blondekrave af typen, som den afdøde dommer Ruth Bader Ginsburg var kendt for at bære. (Foto: GAMAL DIAB © Scanpix)
  • "En kvindes plads er i modstandsbevægelsen," fastslår skiltet. (Foto: GAMAL DIAB © Scanpix)
  • Harriet og Myles Gilliam fra Boston klædt ud som henholdsvis den afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg og det afdøde kongresmedlem John Lewis, der begge er populære blandt de liberale i USA. (Foto: GAMAL DIAB © Scanpix)
  • Demonstranter går forbi Højesteret i Washington, DC. (Foto: DANIEL SLIM © Scanpix)
  • Demonstranter går forbi Højesteret i Washington, DC. (Foto: DANIEL SLIM © Scanpix)
  • En demonstrant bærer en såkaldt 'pussyhat', som er blevet båret ved mange kvindemarcher. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)
  • Demonstranter iført et kostumer inspireret af serien Handmaid's Tale, hvor kvinder betragtes som fødemaskiner. (Foto: TASOS KATOPODIS © Scanpix)
  • Også Black Lives Matter, fastslår mundbindet. (Foto: TASOS KATOPODIS © Scanpix)
1 / 9
Facebook
Twitter