Korrespondent: Trumps skatteforhold vil betyde mest for de ubeslutsomme vælgere

Oplysninger om Donald Trumps indkomstskat rammer præsidenten på troværdigheden.

New York Times har fået fat i Donald Trumps skattepapirer, der ifølge avisen viser store tab og skatteundvigelse. Præsidenten kalder det "fake news". (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Store tab og skatteundvigelse.

Sådan beskriver den amerikanske avis New York Times præsident Donald Trumps egne skatteindberetninger fra de seneste 20 år, som avisen hævder at have fået fingre i.

Ifølge den amerikanske avis viser dokumenterne, at den amerikanske præsident ikke har betalt indkomstskat i 10 ud af 15 år op til 2016.

I tre af de år, hvor han rent faktisk betalte skat, nemlig fra 2005 til og med 2007, lød betalingen ifølge avisen på over 70 millioner dollars. I de sidste to, 2016, hvor han stillede op som præsident, og i 2017, hvor han indtog præsidentembedet, betalte han 750 dollar i skat om året.

De manglende skatteindbetalinger i de resterende år skyldes ifølge avisen, at Donald Trump siden år 2000 år har mistet flere penge, end han har tjent. For eksempel har præsidenten tjent over 400 millioner dollar blandt andet på sit realityprogram "The Apprentice" - men det meste har han investeret i sine golfbaner, som står for en markant del af hans økonomiske tab.

Donald Trump med sin familie under et reklamefremstød for reality tv-serien "The Apprentice" i 2004, (fra venstre) Donald Trump Jr., Tiffany Trump, hustru Melania Trump og Ivanka Trump. (Foto: © Fred Prouser / Reuters © Scanpix)

Et spørgsmål om troværdighed

Hvis New York Times’ oplysninger er sande, tegner de et ganske andet billede end det, som præsidenten ellers har forsøgt at male af sig selv og sine forretninger.

Det fortæller DR's korrespondent i USA, Steffen Kretz.

- Hovedproblemet for Trump er, at man ikke både kan sælge sig selv til amerikanerne som verdens bedste forretningsmand og mangemilliardær, som kan tage til Washington og fikse alt det, som politikerne ikke kan finde ud af, og så samtidig sige til skattevæsenet, at man har så store tab i sin virksomhed gennem 15 år, at man praktisk talt ikke har betalt skat, siger han:

- Det er et spørgsmål om troværdighed.

Trump: Det er fake news

Præsident Donald Trump har afvist, at der er sandhed i historien fra New York Times, som han kalder fake news.

Samtidig oplyser chefadvokaten for Trump-koncernen, Alan Garten, at præsidenten har betalt et tocifret millionbeløb i indkomstskat i løbet af det seneste årti.

- I løbet af det sidste årti har præsident Trump betalt et tocifret millionbeløb i personlig indkomstskat til den føderale regering, inklusive flere millioner siden han annoncerede sit kandidatur i 2015, skriver advokaten i et skriftligt svar til New York Times.

New York Times er den eneste avis, der har dokumenterne, som stammer fra anonyme kilder, og derfor kan de ikke bekræftes fra andet hold.

Avisen har også valgt ikke at offentliggøre selve dokumenterne, fortæller redaktør Dean Baquet i en klumme. Det skyldes, at de ikke vil sætte deres anonyme kilder i fare, lyder det.

- Det fremgår af avisen, at dokumenterne, altså Trumps selvangivelser, er kommet til dem fra en kilde, der har dem lovligt. Så er det ikke yderligere forklaret. Men oplysningerne er så detaljerede, at de i hvert fald virker overbevisende, fortæller Steffen Kretz.

Et brud på traditionerne

Det er langt fra første gang, at præsidenten må forholde sig til spørgsmål om sine skatteforhold.

Til forskel fra andre tidligere præsidenter og præsidentkandidater har Donald Trump nemlig ikke fremlagt sine skattepapirer for offentligheden, et træk der har fået stor kritik fra hans politiske modstandere.

Beslutningen skyldes ifølge præsidenten selv, at han er under revision hos det amerikanske skattevæsen – IRS (Internal Revenue Service,-red.), og at han ikke kan fremlægge sine selvangivelser, før sagen er afsluttet.

Den samme udmelding kom han med i nat dansk tid på et pressemøde i Det Hvide Hus.

- Der er ellers tradition for, at de er oplysninger bliver fremlagt for at afklare, om præsidenter eller kandidater skylder penge til nogen, der kan øve indflydelse på dem efterfølgende. Skylder man for eksempel til store virksomheder, som man så forsøger at give tjenester bagefter, eller til en fremmed magt, forklarer Steffen Kretz.

New York Times skriver specifikt, at der ikke er fundet nogen nye forbindelser af den slags til Rusland. Til gengæld viser dokumenterne, at Donald Trump har haft indtægter, mens han har siddet som præsident, fortæller Steffen Kretz.

- De indtægter er blandt andet kommet fra lobbyister og repræsentanter fra fremmede magter, som har forsøgt at få adgang til ham ved at booke sig ind på hans hotel typisk i Washington eller på hans golfresort i Florida, hvor han opholder sig tit. På den måde har han gjort præsidentembedet til en forretning.

Præsidentens skattepapirer har været et stridspunkt, siden før han blev præsident. Lige nu behandler Højesteret to sager, der har til formål at bringe præsidentens finanser, heriblandt hans selvangivelser, frem i lyset. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

En halv million til hårprodukter

New York Times lister også en hel række eksempler på ting, Donald Trump har trukket fra i skat. Det gælder blandt andet boliger og fly - samt hårprodukter for 70.000 dollar - knap en halv million danske kroner.

Samtidig har han angiveligt betalt 26 millioner dollar til sin datter, Ivanka Trump, i konsulenthonorar over en periode på otte år.

Ifølge New York Times er der løbende blevet udbetalt 26 millioner dollar i "konsulenthonorar" fra Trump-koncernen mellem 2010 og 2018, angiveligt til Donald Trumps datter, Ivanka Trump, som også arbejder for sin far i Det Hvide Hus. Hele beløbet er trukket fra i skat. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Alt dette er blevet trukket fra i skat og har medført, at Donald Trump i det store hele ikke har betalt skat.

- Der er nok nogle, der vil sige, at dele af det her er privatøkonomi. For eksempel kan en helt almindelig lønmodtager i USA jo ikke trække sin bolig eller sin hårvoks fra i skat, siger Steffen Kretz.

Afgørende for de ubeslutsomme

Der er kun lidt mere end en måned til, at amerikanerne skal til valgurnerne og vælge deres næste præsident. Og selvom historien om den siddende præsidents økonomi er stor, så er der en markant del af befolkningen, som ikke vil høre meget til den, fortæller Steffen Kretz.

- Man skal tænke på, at USA er som en familie, der er splittet i to grene, hvor de to grene ikke taler sammen mere. Og den ene gren, altså dem som støtter Trump, får sine oplysninger fra kilder og medier, som ikke vil dykke meget ned i det her. For eksempel har Trumps foretrukne tv-kanal, Fox News, nærmest ikke dækket historien.

Men den kan komme til at være afgørende for de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig for, hvilken af de to kandidater, de vil sætte deres kryds ud for den 3. november, siger Steffen Kretz.

- For dem kan det godt komme til at betyde noget, at den amerikanske præsident ikke har betalt skat. For alle andre almindelige borgere i det her land kan hverken slippe af sted med at betale nul eller 5.000 kroner i skat.

Facebook
Twitter