Kvinder protesterer mod Trump: 'Jeg vil gøre alt for at ham væk'

Det ledige sæde i højesteret hælder benzin på bålet i den amerikanske abortdebat.

I dag vil op mod 10.000 kvinder samles til kvindemarch i Washington D.C.

De ønsker at sende et klart signal om modstand til præsident Trump og hans politik. Herunder præsidentens forsøg på at få indsat en ny højesteretsdommer inden det amerikanske valg 3. november.

Sædet i højesteretten blev ledigt, efter Ruth Bader Ginsburg døde for en måned siden. Et dødsfald, der har kastet benzin på bålet i den betændte abortdebat i USA. Præsident Trump har nemlig nomineret den konservative dommer Amy Coney Barrett til at overtage det ledige sæde i den magtfulde amerikanske højesteret.

  • Den første kvindemarch mod den amerikanske præsident fandt sted 21. januar 2017 - dagen efter Trump blev indsat. I år er der blandt andet fokus på præsidentens forsøg på hurtigt at erstatte Ruth Bader Ginsburg. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)
  • Højesteretsdommeren opnåede ikonisk status i liberale kredse. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)
  • Hun huskes især for sin kamp for ligestilling mellem kønnene og for sin støtte til LGBTQ-samfundet. Samtidig gjorde hun en dyd ud af ved flere lejligheder at skrive slagkraftige mindretalsudtalelser, når det konservative flertal i højesteretten fik snævre beslutninger igennem. (Foto: pool © Scanpix)
  • Nu frygter liberale, at nomineringen af Amy Coney Barrett kan føre til en afskaffelse af retten til abort. (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)
1 / 4

Og mens konservative amerikanere jubler over udsigten til at få et flertal på 6-3 i højesteretten, frygter andre, at nomineringen af Amy Coney Barrett vil bane vejen for afskaffelsen af fri abort i USA.

Et emne, der er i mange år har delt amerikanerne, og som spiller en vigtig rolle i forhold til, hvor de sætter deres kryds ved det kommende valg.

DR har mødt to unge kvinder, der marcherer på hver sin side i spørgsmålet om retten til abort.

Frygter afskaffelse af abort

- Han gør mig gal. Jeg vil gøre alt for at få ham væk.

Sådan siger den 18-årige studerende Claudia Smith om USA's præsident Trump.

Hun er modstander af Trump og har været med til at protestere mod præsidenten ved alle tre tidligere kvindemarcher.

Hun frygter, at en indsættelse af Amy Coney Barrett vil føre til et farvel til den frie abort i USA.

- Tanken om, at abortlovgivningen kan blive omstødt, giver mig kvalme, siger hun.

Abort i USA

  • I 1973 afgjorde den amerikanske højesteret, at kvinder har ret til abort. Det skete i den skelsættende Roe mod Wade-sag. Dommen fik millioner af vrede amerikanere til at starte en national protestbevægelse.

  • Selvom abort er lovligt i USA, er der stor forskel på adgangen til abort fra stat til stat.

  • Sidste år pegede en rundspørge på, at omkring seks ud af ti amerikanere mener, at abort bør være tilladt i alle eller i de fleste tilfælde. Her var der et klart partiskel, hvor 82 procent af demokraterne støttede det, mens det samme kun gjaldt 36 procent af republikanere.

Støtte uden fortilfælde

Få kilometer fra Claudia Smiths hjem møder vi 20-årige Phoebe Atkinson. Hun studerer på byens katolske universitet og har også tidligere protesteret over abortspørgsmålet.

Men på den anden side.

- Jeg har været med i 'March for Life', siger hun om den årlige anti-abort-march, der finder sted hver januar på årsdagen for Roe mod Wade-sagen, der i 1973 lovliggjorde abort i USA.

- Den giver mig masser af energi og viser, at jeg er en del af generationen for liv, siger hun.

Ved årets markering tilbage i januar deltog også præsident Trump.

- Han er den første siddende præsident nogensinde, der har deltaget ved 'March for Life'. Støtten, vi har set fra ham til anti-abort-bevægelsen, er uden fortilfælde, siger Phoebe Atkinson.

Modsat Claudia Smith er hun begejstret over præsident Trumps nominering af den konservative Amy Coney Barrett.

Hun finder det inspirerende at se en abortmodstander med syv børn have så stor succes.

Derfor er hun heller ikke i tvivl om, hvor hun skal sætte sit kryds ved det kommende valg:

- Jeg stemmer på Donald Trump til november, slår hun fast.

Facebook
Twitter