New York Times: Donald Trump har ikke betalt indkomstskat i 10 ud af 15 år

Donald Trump kalder opsigtsvækkende historie om sine skatteforhold for 'fake news'.

Selvom der er kutyme for, at amerikanske præsidentkandidater frigiver deres skatteoplysninger, har Donald Trump afvist at gøre det, både før og efter han vandt præsidentposten i 2016. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

750 dollars - eller små 5.000 danske kroner.

Så meget betalte Donald Trump i indkomstskat i 2016, da han førte valgkamp, og igen i sit første år som USA's præsident i 2017.

Det viser præsidentens skatteoplysninger for mere end to årtier ifølge en opsigtsvækkende historie New York Times.

Det på trods af, at han ifølge avisen frem til 2018 har haft indtægter, blandt andet for sit realityprogram "The Apprentice", på over 2,7 milliarder kroner.

New York Times skriver samtidig, at papirerne, der går tilbage til år 2000, også viser, at præsidenten ikke har betalt en eneste krone i indkomstskat i 10 af de seneste 15 år frem til 2016.

Til sammenligning betalte en gennemsnitlig lønmodtager i USA omkring 78.000 kroner i indkomstskat i 2017. Det viser tal fra det amerikanske skattevæsen ifølge nyhedsbureauet AP.

Tabte mere, end han tjente

Som den første præsident nogensinde har Trump afvist at frigive sine skatteoplysninger til offentligheden - et træk, der har udløst voldsom kritik og flere retslige forsøg på at få oplysningerne frigivet.

På et pressemøde i Det Hvide Hus afviser han historien fra New York Times som "fake news".

- Faktisk har jeg betalt skat. Og det kommer I til at se i mine skatteoplysninger - men de er under revision hos skattevæsenet, det har de været længe, lød det fra præsidenten på nattens pressemøde.

- IRS (Internal Revenue Service, det amerikanske skattevæsen, -red.) behandler mig ikke godt. De behandler mig virkelig dårligt. Der er folk i IRS - de behander mig virkelig dårligt, fortsatte han.

Hovedårsagen til, at den amerikanske præsident ikke har betalt indkomstskat, er ifølge New York Times' oplysninger, at han har angivet at have tabt langt større beløb i sin forretningskoncern, end han har tjent.

Den store indtjening fra blandt andet realityprogrammet "The Apprentice" er blevet brugt til at finansiere andre dele af præsidentens forretninger, først og fremmest hans golfbaner, som står for en markant del af Trumps økonomiske tab.

Et tocifret millionbeløb

Påstandene i New York Times bliver også afvist af Alan Garten, advokat for Trumps forretningskoncern.

Han kalder de fakta, som avisen beskriver som "ukorrekte".

- I løbet af det sidste årti har præsident Trump betalt et tocifret millionbeløb i personlig indkomstskat til den føderale regering, inklusiv flere millioner siden han annoncerede sit kandidatur i 2015, skriver advokaten i et skriftligt svar til New York Times.

New York Times-redaktør, Dean Baquet, skriver i en klumme, at avisen ikke har tænkt sig at offentliggøre præsidentens skattepapirer.

- Vi offentliggør ikke selve dokumenterne, fordi vi ikke ønsker at bringe vores kilder, som har taget enorme personlige risici for at hjælpe med at informere offentligheden, i fare, lyder det.

Rettelse: Det fremgik fejlagtigt af artiklen, at Donald Trump ifølge sin advokat havde betalt et ticifret millionbeløb. Fejlen er nu rettet til det korrekte, nemlig et tocifret millionbeløb.

FacebookTwitter