OVERBLIK Biden bliver præsident, men hvornår og hvordan? Her er 4 vigtige datoer

Her er nogle af de vigtigste datoer på Joe Bidens vej mod Det Hvide Hus.

Joe Biden bliver USA's 46. præsident. 20. november fylder han 78 år og bliver dermed også den ældste amerikanske præsident nogensinde. (Foto: © pool, Scanpix)

Det tog sin tid, men i aftes blev Joe Biden efter noget af en neglebider udråbt som USA's kommende præsident af amerikanske og internationale medier.

De allersidste stemmer er ved at blive talt, men Joe Biden forventer selv at få flere end 300 af valgmandstemmerne, og han er allerede den præsidentkandidat i amerikansk historie, der har fået flest stemmer - i skrivende stund flere end 75 millioner.

Det har dog været aldeles tæt i mange af svingstaterne, og præsident Donald Trump og mange af de republikanske politikere har endnu ikke erkendt valgnederlaget.

I stedet påstår de, at der er foregået omfattende valgsvindel i flere stater og krævede, at man stoppede med at tælle brevstemmer, der kom ind efter valgstederne var lukket.

Sidenhen har Donald Trump krævet omtælling i svingstaterne og lagt sag an i mange af dem. Der er dog fortsat ikke fremvist beviser for påstandene, og juridiske eksperter vurderer, at det ikke vil rykke ved resultatet - selvom Trump efter sigende er ved at samle en stjerneparade af advokater.

Derfor kan det være noget af en udfordring at finde ud af, hvad der egentlig sker nu på Joe Bidens vej mod det ovale kontor i Det Hvide Hus.

Her er derfor et overblik over de vigtigste datoer frem mod indsættelsen af Joe Biden som USA's 46. præsident:

8. december - Valgmænd godkendes

Der bliver blandt andet stadig talt stemmer i staten Georgia. (Foto: © ELIJAH NOUVELAGE, Scanpix)

Først og fremmest skal alle stemmer jo tælles. Derefter skal de bekræftes, hvilket plejer at være en formalitet, men som måske kan tage lidt mere tid end normalt denne gang grundet anklagerne fra præsident Trump.

Staterne har lidt forskellige regler og datoer i forhold til både omtælling og at få bekræftet stemmerne, men de forventes at være færdige i de sidste uger af november. Intet tyder på, at en omtælling vil ændre resultatet.

8. december er den allerseneste dato for, hvornår de skal have det endelige resultat klar.

Her skal staterne altså have fundet de 538 valgmænd, hvis stemmer rent faktisk afgør præsidentvalget.

I 2000 var det denne dato, der gjorde, at den amerikanske højesteret afslog en omtælling i Florida efter valget mellem George W. Bush og Al Gore, da man dermed ikke kunne nå at blive færdige.

14. december - Valgmænd stemmer

Valget mellem Al Gore og George W. Bush blev afgjort af meget få stemmer i staten Florida. (Arkiv) (Foto: © JOHN MOTTERN, Scanpix)

Når valgmændene er godkendt af Kongressen, som består af to kamre - Repræsentanternes Hus og Senatet, samles valgmændene i deres respektive stater og stemmer på henholdsvis præsident og vicepræsident.

Ifølge loven skal det ske den første mandag efter den anden onsdag i december.

Her skal alt tvivl om, hvem der må stemme, være løst i henhold til delstatens valglov. Stemmerne bliver her certificeret og sendt til Senatets præsident i Washington.

I mange stater kræver man, at valgmændene stemmer om vinderen i deres stat og kan give bøder, hvis ikke de gør det.

I sjældne tilfælde kan det ske, at en såkaldt "troløs" valgmand stemmer efter sit eget hoved.

Det skete for eksempel tilbage i 2000, da valgmanden Barbara Lett Simmons i Washington D.C. stemte blankt i stedet for på demokraten Al Gore.

6. januar - Valgmandsstemmer tælles

Donald Trumps vicepræsident Mike Pence skal stå for processen med at få talt valgmandsstemmerne sammen efter reglerne. (Arkiv) (Foto: © CHRIS KLEPONIS / POOL, Scanpix)

Her samles alle medlemmerne af Kongressen og tæller alle valgmandsstemnerne op og godkender dem formelt. Det er præsidenten af Senatet, der i øjeblikket er vicepræsident Mike Pence, der leder denne proces.

Der er 538 valgmandsstemmer, hvilket svarer til de 100 medlemmer af Senatet, 435 i Repræsentanternes Hus og tre for Washington DC.

Derfor skal man altså have 270 valgmandsstemmer for at blive præsident, hvilket du måske har hørt eller læst en gang eller to.

De har indtil 20. januar til at vælge en præsident, men som det ser ud nu, burde Joe Biden ikke få svært ved at nå op på 270 valgmandsstemmer.

20. januar - Præsident indsættes

Donald Trump blev officielt indsat som præsident 20. januar 2017. (Foto: © Brian snyder, Scanpix)

Selvom Joe Biden altså allerede er blevet kåret til præsident, er han endnu ikke formelt blevet udnævnt.

Det sker ved en stor indsættelsesceremoni, hvor magten officelt gives videre. Sådan her så det for eksempel ud, da Donald Trump blev indsat som USA's 45. præsident og aflagde ed.

Det bliver altså 20. januar, at Joe Biden og Kamala Harris officielt kan kalde sig for præsident og vicepræsident.

Om coronapandemien får sat en stopper for den ceremoni, det må tiden vise - men aflægge ed skal de nok komme til.