OVERBLIK Fire uger senere: Her står Trump i kampen for at beholde posten som USA's præsident

Seks ud af seks vigtige svingstater har nu bekræftet Joe Biden som vinder af det amerikanske præsidentvalg. Men Trump kæmper videre.

Svingstaterne Arizona, Pennsylvania, Michigan, Georgia, Nevada og Wisconsin alle nu bekræftet Joe Biden som vinder af præsidentvalget den 3. november.

Men det har lagt fra fået præsident Donald Trump og hans stab til at opgive kampen om Det Hvide Hus.

Få overblik over Trumps indsats for at blive i præsidentembedet her:

Lang vej til Højesteret

Trumps advokat, Rudy Guiliani, på et af de utallige pressemøder, hvor præsidentens advokater har talt om de sager om valgsvindel, de har rejst og vil rejse, men endnu ikke har fremlagt beviser for. (Foto: © DREW ANGERER, Scanpix)

De mange nederlag har altså ikke fået Trumps team til at smide håndklædet i ringen - tværtimod.

Ifølge Jenna Ellis, som er en del af præsidentens hold af advokater, har man tænkt sig at rejse i hvert fald sagen om Pennsylvania for USA's Højesteret. Det skriver hun på Twitter.

Præsidenten udtalte allerede dagen efter valget, at han ville tage sine sager hele vejen til Højesteret for at få omstødt valgresultatet. Men det er nemmere sagt end gjort, vurderer flere eksperter.

- Der er ingen standard procedure for at bringe en tvivl om valget hele vejen til USA's Højesteret. Det er meget usædvanligt og ville kræve, at sagen omhandlede et meget væsentligt problem, siger juraprofessor ved Columbia Universitet Richard Briffault til BBC.

Det faktum, at det kan blive vanskeligt, er tilsyneladende også ved at gå op for præsidenten selv.

- Problemet er, at det er svært at nå til Højesteret. Jeg har de bedste advokater til at føre sagerne, hvis den når så langt, men det er meget svært at få rejst en sag deroppe, lød det ifølge Financial Times i et interview med tv-programmet Sunday Futures på Fox.

Hvad siger republikanerne?

Leder af Republikanerne i Senatet, Mitch McConnell, sammen med de nyeste valgte republikanske senatorer. (Foto: © pool, Scanpix)

Indtil videre har præsidentens insisteren på, at han rent faktisk har vundet valget, ikke mødt den store fordømmelse fra hans partikollegaer i det republikanske parti.

Det på trods af, at hans påstande om omfattende valgsvindel på intet tidspunkt er blevet underbygget med dokumentation. Men nu begynder der så småt at være tegn på, at den øverste republikanske ledelse kan være på vej til acceptere valgresultatet.

- Vi kommer til at have en ordentlig overdragelse af magten fra denne administration til den næste. Hvad vi ellers har at sige om den sag er ærligt talt irrelevant, lød det ifølge The Guardian for nyligt fra Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell.

Og i Georgia er man bekymret, fortæller flere af delstatens republikanske senatorer, efter at præsidenten har kaldt Georgias valgsystem for "falskt" og delstatens indenrigsminister for "folkets fjende".

- Når man kommer med den slags beskyldninger uden af kunne understøtte det med fakta, så kan det være skadeligt for hans eftermæle, lyder det ifølge Politico fra senator Mike Rounds.

I de seks svingstater - Arizona, Pennsylvania, Michigan, Georgia, Nevada og Wisconsin - har Trumps hold af advokater forsøgt at udfordre valgresultatet.

Målet har været at få forsinket eller helt stoppet den officielle bekræftelse af Joe Biden som vinder, ved at hævde, at valget var beskæmmet af omfattende svindel med stemmesedlerne.

Sådan er kampen i svingstaterne gået:

Pennsylvania

Trump-støtter demonstrerer foran endnu en høring om påstået valgsvindel i Gettysburg, Pennsylvania, i sidste uge. (Foto: © Jim Lo Scalzo, Scanpix)

Pennsylvania har været omdrejningspunktet i Trump-kampagnens forsøg på at få valgresultatet ugyldiggjort, og den har siden valgdagen rejst flere sager ved Pennsylvanias domstole end i nogen andre stater.

Trumps advokater har blandt andet hævdet, at vælgerne i demokratiske valgkredse fik bedre mulighed for at rette eventuelle fejl på deres valgsedler end i valgkredse med primært republikanske vælgere. Man mener også, at knap 700.000 stemmesedler blev optalt, uden at der var tilsyn med optællingen.

Men igen og igen har Trumps advokater måtte se sig afvist.

Den 21. november afviste en dommer et søgsmål, der gik efter at blokere bekræftelsen af Bidens sejr.

Ifølge dommeren var sagen præget af "anstrengte juridiske argumenter uden værdi". En appelsag ved en højere domstol gjorde heller ingen forskel. Her blev sagen afvist med ordene "anklager kræver specifikke påstande og efterfølgende beviser. I denne sag er der ingen af delene".

Den 27. afviste en appeldomstol Trump-kampagnens forsøg på at afvise bekræftelsen af Biden som vinder, og igen den 28. afviste Pennsylvanias Højesteret en appelsag om at udelukke mere en 2,5 millioner brevstemmer fra optællingen.

Pennsylvania bekræftede Joe Biden som valgets vinder den 24. november.

Nevada

En valgtilforordnet på arbejde på et valgsted i Las Vegas, Nevada, kort inden valget. (Foto: © BRIDGET BENNET, Scanpix)

Også i Nevada, hvor man ligeledes har bekræftet Bidens sejr den 24. november, fortsætter Trumps advokater sine bestræbelser på at så tvivl om valgresultatet.

Her hævder man i et søgsmål rejst den 17. november, at 15.000 personer fra andre delstater har stemt ulovligt, og at Trump - eller ingen - derfor skal erklæres som vinder af valget i Nevada.

Advokaterne har dog ikke fremsat nogle beviser for disse påstande.

Også i starten af november fremsatte Trumps advokater lignende påstande og fremviste en liste, der angiveligt indeholdt navnene på de personer, der skulle have stemt ulovligt. Desværre for præsident Trump viste de fleste af dem sig at være lovlige vælgere, som var soldater og deres ægtefæller, der var udstationeret udenfor Nevada.

Sagen er dog ikke afsluttet, og en høring forventes at finde sted den 3. december.

Michigan, Arizona, Wisconsin og Georgia

Demonstranter til støtte for Trump genspejlet i ruden på optællingstedet i Maricopa County i Phoenix, Arizona, få dage efter, at Joe Biden blev udråbt som vinder i delstaten. (Foto: © Jim Urquhart, Scanpix)

Trumps team har også forsøgt at få rejst flere sager i Michigan, blandt andet baseret på klager fra de såkaldte "poll watchers". Her er alle søgsmål dog indtil videre blevet afvist, senest den 13. november, og der er ikke siden blevet forsøgt at rejse andre sager.

I Arizona er samtlige forsøg på at forsinke resultatet via domstolene indtil videre enten blevet droppet eller afvist. Men der kan være flere sager på vej. I hvert fald lyder meldingen fra lokale republikanske politikere ifølge Washington Post, at man vil forsøge at bekæmpe bekræftelsen, nu hvor den er fundet sted.

Heller ikke Georgia har Trumps advokater haft heldet med sig. Her afviste en dommer i dagene efter valget en sag om problemer med optællingen af stemmesedler på grund af manglende beviser. Den 20. november, samme dag som delstatens guvernør bekræftede valgresultatet, afviste en dommer en sag rejst af en Trump-støtte, der gik på at blokere bekræftelsen. Trumps kampagne har meldt ud, at de vil udfordre bekræftelsen i særskilte søgsmål, men det er endnu ikke sket.

I Wisconsin har Trumps advokater ikke rejst nogle sager endnu, men Trump har dog fået foretaget en omtælling, der bekræftede Bidens sejr.

Bidens gør klar til at overtage Det Hvide Hus

Demokraternes Joe Biden fortsætter med at udpege medlemmer af sin kommende adminstration, senest (fra venstre til højre) Janet Yellen finansminister, og hendes stab, Heather Boushey, Jared Bernstein og Neera Tanden. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

Trods den vedholdende indsats for at få sat en kæp i hjulet på Bidens overtagelse af præsidentembedet - og gentagne, langtrukne rants på Twitter, så er præsidenten så småt begyndt at vise tegn på, at han trods alt er på vej ud af Det Hvide Hus.

Den 23. november gav han den føderale regering tilladelse at begynde den formelle overgangsperiode, som blandt andet giver Bidens kommende administration adgang til økonomiske midler og briefinger om nationale sikkerhedsspørgsmål.

I fredags meddelte præsidenten så, at han ville forlade Det Hvide Hus, hvis valgmandskollegiet godkender Biden som vinder i midten af december.

Imens fortsætter den kommende præsident, Joe Biden, med at udpege medlemmer til sin administration. Senest har demokraten udpeget Janet Yellen, den tidligere chef for USA's centralbank, som finansminister.

Hun skal, ligesom de andre udnævnte, godkendes af Senatet, inden hun kan tiltræde.

Hvad så nu?

Selvom valget for længst er overstået, så er der stadig lidt endnu, før USA's kommende præsident kan indtage embedet i slutningen af januar næste år. Her får du et overblik over de vigtigste datoer:

  • Den 8. december: Delstaterne har endnu en uge tilbage til at bekræfte deres valgresultater. Inden da skal samtlige delstater have løst de lokale stridigheder, der måtte være om resultatet. Den 8. december skal samtlige guvernører have sendt de bekræftede valgresultater og de dertilhørende valgmænd videre til Kongressen.

  • Den 14. december: Her skal alle valgmændene mødes i deres hjemstater, hvor de officielt skal afgive deres stemmer. Det er kutyme, at valgmændene stemmer, sådan at det bekræfter valgresultatet i deres hjemstat, og det er denne stemmeafgivning, der ifølge den amerikanske forfatning, endeligt afgør det amerikanske valg.

  • Den 6. januar: Her er det planen, at Kongressen skal tælle og endeligt bekræfte valgmandsstemmerne. Hvis der stadig er stridigheder omkring resultatet, skal Kongressen løse dem.

  • Den 20. januar: Demokraternes Joe Biden vil blive indsat som USA’s 46. præsident.

Artiklen er redigeret onsdag den 2. december: Det fremgik, at Janet Yellen var udpeget til chef for USA's nationalbank, men det var en fejl. Hun har tidligere været chef for nationalbanken og er nu udpeget til at være kommende finansminister. Fejlen er nu rettet i teksten.