OVERBLIK Her er 5 af de vigtigste påstande fra New York Times om Trumps skatteforhold

Historien fra det amerikanske medie har vakt stor opsigt. Trump afviser dens rigtighed.

Trump kalder historien for "fake news". (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

I mere end fire år har kritikere krævet at se præsident Donald Trumps skattepapirer. I går kom de så et skridt nærmere.

I hvert fald bragte den amerikanske avis The New York Times en lang artikel, hvori de beskriver oplysninger, der, ifølge dem, stammer fra præsidentens personlige indberetninger til skattevæsenet de seneste 20 år.

Avisens oplysninger kommer fra anonyme kilder, der har haft lovlig adgang til oplysningerne. Dokumentationen er ikke lagt åbent frem og er altså ikke blevet bekræftet fra officielt hold.

På et pressemøde i aftes kaldte USA's præsident, Donald Trump, historien for "fake news", og chefadvokat for Trump-koncernen, Alan Garten, afviser, at historien holder vand.

Her kan du danne dig et overblik over de mest markante påstande i The New York Times' historie:

1

Donald Trump har betalt meget lidt – eller slet ingenting i skat

Ifølge den amerikanske avis viser dokumenterne, at Donald Trump ikke har betalt indkomstskat i 10 ud af 15 år, inden han blev præsident.

I tre af de år, hvor han rent faktisk betalte skat, nemlig fra 2005 til og med 2007, lød betalingen ifølge avisen på over 70 millioner dollar svarende til mere end 440 millioner kroner.

I 2016, hvor Trump stillede op som præsident, og i 2017, hvor han indtog præsidentposten, betalte han ifølge avisen 750 dollar i skat af sin personlige indkomst om året svarende til små 5.000 kr.

Det er et væsentligt lavere beløb end hans forgængere betalte. Ifølge The New York Times betalte Barack Obama og George Bush typisk over 100.000 dollar - mere end 630.000 kroner - i indkomstskat om året, mens de sad ved magten.

2

Men han har tjent flere hundrede millioner dollar

Mens Trumps skatteindbetaling angiveligt altså har været ret beskeden, har præsidenten dog tjent flere hundrede millioner dollar om året. Grunden til, at Trump dog ikke har betalt mere i skat, er angiveligt, at han samtidig har haft tilsvarende store tab, skriver avisen.

Trumps største virksomheder har nemlig mistet millioner hvert år. De største tab kommer fra Trumps golfbaner i både USA og Europa.

- De fleste af Trumps kerneselskaber - fra hans golfbaner til det konservative hotel i Washington - angiver tab for flere millioner år efter år, står der blandt andet i artiklen.

Samtidig er 70.000 dollar - næsten en halv million kroner - blevet brugt på hårstyling alene. Der er også blevet brugt store summer på eksempelvis private jetfly. I mange af præsidentens virksomheder er der også angivet flere høje konsulentregninger. Blandt andet påstår The New York Times, at Trumps datter, Ivanka Trump, har modtaget enorme honorarer.

Trump har ifølge New York Times brugt over 70.000 dollar på at få stylet hår. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

Beløbende er angivet som virksomhedsudgifter. Dermed har de kunnet trækkes fra i skat.

The Trump Organization - som Trumps største virksomheder er en del af - består af flere hundrede forretninger inden for blandt andet hotel- og restaurationsbranchen. I mere end 200 af dem indgår navnet "Trump" i øvrigt.

3

Imens bliver han undersøgt af skattevæsnet

Den amerikanske avis har også fokus på, at en stor regning kan være på vej til Donald Trump.

Præsidenten står nemlig overfor en revision hos IRS, Internal Revenue Service, altså det amerikanske skattevæsen, på en tilbagebetaling af skat på 73 millioner dollar for påståede tab.

Undersøgelsen har været i gang siden 2011, og taber Donald Trump sagen, kan han komme til at skulle betale 100 millioner dollar tilbage i skat. Det svarer til cirka 638 millioner kroner.

4

Snart skal lånene betales tilbage

Indenfor de næste fire år står præsidenten overfor at skulle betale lån tilbage på flere hundrede millioner dollar.

Ifølge New York Times stammer gælden fra lån, som præsidenten har taget i sit eget navn eller givet sin personlige garanti for. Angiveligt er der tale om lån for et samlet beløb på 421 millioner dollar - cirka 2,6 milliarder kroner. Ifølge avisen udløber de fleste af lånene inden for de næste fire år.

Trump afviser her historien fra The New York Times og kalder den for "fake news".

5

Trump tjener penge på at være præsident

Ifølge den amerikanske avis har præsidenten benyttet sin position til at øge sine indtægter på blandt andet sit golfresort i Florida og andre hoteller rundt omkring i verden.

De er nemlig blevet yndede destinationer for personer, der gerne vil tættere på præsidenten og hans magt.

- Siden han er blevet præsident, har han modtaget store summer af penge fra lobbyister, politikere og udenlandske embedsfolk, som har betalt for at bo på hans ejendomme eller være medlemmer af hans klubber, skriver The New York Times.

Facebook
Twitter