Pastor advarer Biden og co: Lad være med at tage de sorte vælgere for givet

DR har besøgt svingstaten Wisconsin, hvor sorte vælgere kan få afgørende betydning.

Pastor Greg Lewis kæmper for at få Wisconsins sorte til at stemme ved præsidentvalget.

Ved præsidentvalget i 2016 snuppede Donald Trump nøglerne til Det Hvide Hus takket være snævre sejre i tre afgørende svingstater.

En af dem var Wisconsin, som han erobrede takket være et flertal på under 23.000 stemmer.

Her valgte titusinder af sorte vælgere at blive hjemme, hvilket kunne ses på valgdeltagelsen, som gik fra 74 til 55 procent blandt den sorte del af befolkningen - et fald på hele 19 procentpoint i forhold til ved valget i 2012.

  • DR er taget til svingstaten Wisconsin.
  • I delstatens største by, Milwaukee, kæmper pastor Greg Lewis for at få sine sorte medborgere til at stemme ved præsidentvalget.
1 / 2

Det prøver pastor Greg Lewis at gøre noget ved.

Bevæbnet med et kors og en kraftig stemme vandrer han hver dag gaderne tynde i North Side-nabolaget i Wisconsins største by, Milwaukee. Området er hjem for størstedelen af sorte i Milwaukee og er præget af fattigdom og kriminalitet.

Pastoren forsøger at tale med så mange beboere som muligt og overbevise dem om at stemme ved præsidentvalget. Ifølge pastoren handler det ikke om partifarve, men om at blive hørt.

- Vi skal holde op med at lade ting overgå os og selv sørge for, at der sker noget for os, siger Greg Lewis.

Pastoren er mildest talt opsøgende, når han jagter potentielle vælgere:

Skyderi fik Porche på banen

  • Porche Bennett var med på (næsten) forreste parket, da Joe Biden besøgte hendes nabolag i Kenosha i starten af september. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)
  • Hun er ikke villig til at acceptere status quo og føler, at USA's sorte ikke får samme behandling som den hvide befolkning. (Foto: Lau Kræn Svensson © DR Nyheder)
1 / 2

50 kilometer syd for Milwaukee i byen Kenosha møder DR Porche Bennett. For hende er racisme det vigtigste emne ved præsidentvalget.

Hendes liv ændrede sig den 23. august, da Jacob Blake, en sort mand fra Kenosha, blev skudt adskillige gange i ryggen på klos hold af en hvid politimand.

Det blev startskuddet til voldsomme protester i byen.

Indtil nedskydningen af Jacob Blake havde Porche Bennett levet et almindeligt familieliv med sine tre børn. Men vreden over episoden gjorde hende til aktivist.

Derfor greb hun chancen, da Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, i september kom til Kenosha, hvor han blandt andet holdt dialogmøde med dele af lokalsamfundet efter den voldsomme uro i byen.

- Sandheden er, at vi er meget vrede, lød det blandt andet fra Porche Bennett, da hun fik mulighed for at tale direkte til præsidentkandidaten og dermed træde direkte ind på den store scene i valgkampen.

- Jeg fortalte ham, at vi er trætte af at få at vide, hvad de har tænkt sig at gøre, alt imens vi fortsat bliver behandlet på den her måde.

Vil ikke tages for givet

Hvis Joe Biden skal vinde Wisconsin, har han brug for, at den sorte del af befolkningen dukker op ved valgstederne og sætter kryds ud for hans navn.

Vælgerne skal ikke glemme at stemme. Men politikerne skal heller ikke tage stemmerne for givet, lyder budskabet.

Det var netop med stor støtte fra den sorte befolkning i stater som South Carolina, at den tidligere vicepræsident i foråret formåede at gennemføre et overraskende comeback og blive Demokraternes præsidentkandidat, selvom flere havde dømt ham færdig.

Demokraterne har i årtier været de sorte vælgeres fortrukne parti, og ved valget i 2016 stemte omkring 90 procent af de sorte på Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton.

Han og Demokraterne er dog blevet advaret om, at de ikke skal tage de sorte vælgere for givet.

I maj blev Biden beskyldt for netop dette efter et interview i radioprogrammet The Breakfast Club, som i høj grad retter sig mod unge, sorte amerikanere.

I slutningen af interviewet indskød radioværten, Charlamagne Tha God, at han havde flere spørgsmål, hvortil Biden svarede:

- Hvis du har svært ved at regne ud, om du støtter mig eller Trump, så er du ikke sort.

Reaktionen på de sociale medier kom prompte, og Biden måtte få timer senere undskylde sin bemærkning.

Tim Scott, den eneste sorte republikaner i Senatet, var hurtig til at rette kritik mod Biden:

Og spørger man pastor Greg Lewis, så har Demokraterne alt for længe taget de sortes stemmer for givet.

- Man er nødt til at nære de sorte stemmer. Man skal aktivere sorte vælgere. Man skal opmuntre dem ved at vise, at man vil hjælpe og gøre en forskel, siger pastoren.

- Man kan ikke bare tage dem for givet.

  • Greg Lewis står i spidsen for organisationen Souls to the Polls, som forsøger at gøre den sorte befolkning til en vigtig vælgergruppe.
  • Målet er at få 100.000 sorte vælgere til Wisconsins stemmebokse.
1 / 2

"Hvad har det med os at gøre?"

Som formand for organisationen Souls to the Polls er Greg Lewis' mål at mobilisere 100.000 af Wisconsins omkring 350.000 sorte indbyggere.

Målet er at gøre den sorte befolkning til en vigtig vælgergruppe.

- Vi skal blive bedre til at stemme, så vi kan få folk til at forstå, at hvis de bliver ved med at behandle os sådan, så ryger de ud.

Under dagens gåtur falder Greg Lewis i snak med nogle mænd foran et hus.

- Vi skal stemme for at få magt. Vi skal stå sammen, lyder opfordringen fra pastoren.

Den køber den lokale beboer Larry Dupree ikke.

- Valget står mellem to klovne, og ingen af dem er på vores side, siger han.

Larry Dupree er mildest talt skeptisk omkring mulighed for medbestemmelse.

- Har nogen præsident gjort noget for at ændre vores liv? Måske er din skat blevet sænket lidt, måske lagde du mærke til det, måske gjorde du ikke. Men hvad har det høje embede med os at gøre? Ingenting, lyder det fra Larry Dupree.

Det er langt fra unormalt, at pastoren møder modløshed på gaden, siger pastoren. Han fortæller, at mange af folkene, han møder, føler, at de ved valgene skal vælge mellem det mindste af to onder.

  • Kenosha bærer stadig præg af de voldsomme uroligheder i august.
  • Og det er stadig ikke alle, der er tilfredse med politiet i byen.
1 / 7

Væbnet med mere end tålmodighed

Porche Bennetts besked til Joe Biden ser ud til at have gjort indtryk. Fornylig modtog hun et brev fra præsidentkandidaten.

Porche Bennett har modtaget et brev fra Joe Biden efter deres samtale i september.

- Jeg vil huske dit stærke krav som mor om handling i stedet for ord, står der blandt andet i brevet.

- Så han hørte mig vist, siger hun og griner.

Hun fortsætter sin aktivisme, selv om det har haft personlige konsekvenser at træde ind på den store scene i den amerikanske valgkamp. Det ses på hendes højre lår, hvor hun synligt bærer en pistol i hylster.

- Jeg troede aldrig, jeg ville få brug for en, men det har jeg nu. Desværre, lyder det fra Porche Bennett, der siger, at hun bærer skydevåbnet for at beskytte sig mod højre-ekstremister.

Trusler har fået Porche Bennett til at købe et håndvåben.

- Jeg får dødstrusler og telefonopkald, hvor jeg bliver kaldt en 'skidedum nigger' og får at vide, at jeg snart dør. Men jeg er ikke bange mere. Jeg skal jo herfra på et tidspunkt, men ikke før, at jeg har gjort mit.

Hun forsøger blandt andet at gøre en forskel ved at arrangere en bilparade ned til Kenoshas valgsteder, så flere kan stemme sammen med hende.

1 / 3

- Du kan kræve lige så meget, du vil, men hvis du ikke bruger din stemme på den måde, den bør bruges, så er de ligeglade med, hvad du siger.

Du kan se meget mere til kampen om Wisconsin i ugens afsnit af Horisont på DRTV:

Facebook
Twitter