'Træk jer tilbage, og hold jer klar': 'Proud Boys’ jubler over Trump efter tv-debat

Donald Trump kritiseres for at undlade at tage afstand fra højrefløjsgrupper.

- Proud Boys, stand back and stand by.

Sådan sagde den amerikanske præsident Donald Trump i nat, da han tilsyneladende opfordrede højrefløjsgruppen 'Proud Boys' til at 'trække sig tilbage og holde sig klar'.

Kommentaren faldt, efter debattens moderator spurgte præsidenten, om han ville tage afstand fra stærkt racistiske personer og grupper, der tror på hvide menneskers overherredømme, i USA kendt som 'white supremacists.'

- Det vil jeg gerne gøre, for jeg vil have fred, lød det fra Trump, inden han fortsatte:

- Men vi ser det mest fra venstrefløjen, ikke højrefløjen, hævdede han.

Proud Boys, en gruppe på den yderste højrefløj, som udelukkende består af mænd, er blandt andet imod indvandring. Kort efter præsidentens kommentar blev et billede af gruppens logo med præsidentens ord delt på flere sociale medier.

  • Et medlem af Proud Boys definerer sig selv som en 'vestlig chauvinist, der nægter at undskylde for at have skabt den moderne verden.' (Foto: REBECCA COOK © Scanpix)
  • Proud Boys er flere gange stødt sammen med medlemmer af bevægelsen Antifa, blandt andet her i Portland, Oregon. (Foto: Jim Urquhart © Scanpix)
  • Gruppen blev grundlagt i 2016. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)
1 / 3

Hvem er Proud Boys?

Højrefløjsgruppen blev grundlagt i 2016 af aktivisten Gavin McInnes. Den er kun for mænd og beskriver sig selv som pro-vesten, anti-indvandring.

Proud Boys er flere gange blevet beskrevet som en voldelig gruppe. Senest under urolighederne i Portland i august, hvor højre- og venstrefløjs demonstranter flere gange er stødt sammen.

Gruppen ser den venstreradikale bevægelse 'Antifa' som sin største fjende. For to år siden blev to gruppemedlemmer fængslet for at have tævet to Antifa-aktivister i New York.Proud Boys blev for to år siden udelukket fra store sociale platforme som Facebook, Twitter og Youtube og er derfor nu nødsaget til at kommunikere via mindre medier som for eksempel Telegram.

Gruppens nuværende leder, Enrique Tarrio, skrev efterfølgende på et andet medie, at 'han står klar'.

- Egentlig siger Trump, at vi skal smadre dem. Det her gør mig så glad, lyder det fra et andet angiveligt medlem ifølge New York Times.

Præsidentens kommentar fordømmes

Donald Trumps kommentarer møder kritik blandt demokraterne.

- Donald Trump lader ikke som om, han er en anden, end den han er. En, der ikke vil fordømme personer, der tror på hvidt overherredømme, skriver partiets vicepræsidentkandidat, Kamala Harris.

Joe Biden har efterfølgende henvist til, at flere af gruppens medlemmer har 'fejret' præsidentens kommentarer.

Trump har senere i dag benægtet at vide, hvem Proud Boys er.

- Jeg ved ikke, hvem Proud Boys er. Jeg kan bare sige, at de skal trække sig og lade politiet gøre deres arbejde, sagde han fra græsplænen ved Det Hvide Hus, da han talte offentligt for første gang siden debatten.

- Men Antifa er et reelt problem. For problemet er på venstrefløjen. Og det vil Biden ikke snakke om, fortsatte han.

Tøjfabrikanten Fred Perry har desuden trukket en t-shirt tilbage, efter den er blevet kædet sammen med gruppen Proud Boys. I en udtalelse skriver virksomheden, at den ingen relationer har til gruppen.

- Det er utroligt frustrerende, at denne gruppe har tilegnet sig vores sorte og gule model, lyder det blandt andet i en udtalelse.

Ifølge Jason Miller, en talsmand for Trump-kampagnen, 'er det tydeligt', at præsidenten 'vil have dem til at stoppe', siger han til New York Times.