Trump fortsætter sine beskyldninger om snyd - selv hans støtter er uenige

Flere prominente republikanere går i rette med Trumps påstande om valgfusk.

Trump sagde på pressemødet i nat: Hvis man tæller alle de gyldige stemmer, så vinder jeg uden tvivl. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

- Stop snyderiet!

- Alle de stater, hvor Biden nu fører, vil blive udfordret af os for valgsvindel. Der er masser af beviser - bare se medierne.

- Vi kan ikke tillade, at nogen undertrykker vores vælgere.

- De forsøger at stjæle valget, de forsøger at manipulere valget

Det er bare nogle af de udtalelser USA's præsident Donald Trump er kommet med inden for de seneste timer. I flere af de helt afgørende stater i det amerikanske præsidentvalg nærmer de to præsidentkandidater sig hinanden, efter at Trump ellers førte på valgnatten.

Det er dét, der nu får Trump til endnu engang at komme med de mange påstande om valgfusk - senest på en pressekonference i nat.

- Hvis man tæller alle de gyldige stemmer, så vinder jeg uden tvivl. Hvis man tæller de ugyldige stemmer, så kan de forsøge at stjæle valgsejren fra os, lød det fra Trump.

Se videobid fra Trumps pressemøde tidligere på natten her:

Men i præsidentens eget parti er meningerne delte om præsidentens udbrud, og der er flere prominente republikanere, der ikke ligefrem støtter deres præsident i anklagerne om svindel.

Vis os beviserne

En af dem er den tidligere republikanske guvernør i New Jersey Chris Christie, som normalt støtter Trump.

Han kræver, at Trump fremlægger beviserne for snyd.

- Vi har ikke hørt noget om nogen beviser. Alt det han gør er at puste til ilden. Og det kan vi ikke tillade uden mere information, siger Chris Christie.

Donald Trump og Chris Christie. (Foto: Mike Segar © Scanpix)

- Det er hans ret at sige den her slags ting fra podiet i Det Hvide Hus. Det er hans ret at lægge sag an. Men vis os beviserne. Jeg vil gerne vide, hvad der ligger til grund for hans udtalelser, så jeg kan analysere det. Og lad mig understrege, at hvis han har ret, så bliver jeg rasende - og det ville du også, siger Chris Christie til ABC News.

En anden kendt Trump-støtte, senator Rick Santorum, kalder præsidentens retorik for 'farlig'. Til CNN har han udtalt, at meget af det, som Trump har påstået, ikke er noget, som 'USA's præsident bør sige'.

Mitt Romney er kendt som Trump-kritiker, der dog står last og brast med sit parti - han er noget mere diplomatisk:

- Hvis der er uregelmæssigheder som påstået, vil de blive undersøgt og i sidste ende afgjort ved domstolene. Hav tillid til demokratiet, vores forfatning og det amerikanske folk, siger Romney.

Underminerer demokratiet

Også flere andre republikanere undrer sig over Trumps udtalelser og tweets - dog noget mere direkte.

- Det her er ved at blive vanvittigt, siger Adam Kinzinger, der sidder i Repræsentanternes Hus.

Kinzinger tilføjer, at hvis der er begrundede bekymringer om svindel, så skal de håndteres af retssystemet.

Marylands republikanske guvernør, Larry Hogan, kritiserer også Trumps påstand.

- Præsidentens kommentarer her til aften kan ikke forsvares, og de underminerer vores demokratiske proces. Amerika er ved at tælle stemmerne, og vi skal respektere resultaterne, som vi altid har gjort, siger Hogan.

Et andet republikansk kongresmedlem, Paul Mitchell fra Michigan, mener, at Trump med sine udtalelser svækker tilliden til valgprocessen.

- Hvis nogle har beviser på ulovligheder, så skal de lægges frem og løses. Alt andet skader troværdigheden til vores valg og er farligt for vores demokrati, siger han.

Der er også støtter til Trump

Der er dog også partikollegaer, der støtter Trump.

Præsidentens to meget loyale støtter i Senatet, Lindsey Graham og Ted Cruz, vil ikke afvise, at der kan være tale om svindel.

Lindsey Graham (Foto: Sean Rayford © Scanpix)

Førstnævnte har efter Trumps seneste pressemøde opfordret folk til at støtte Trump økonomisk til at tackle de juridiske udfordringer - selv vil han smide 500.000 dollar i puljen, skriver AP.

Den tidligere leder af Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich, støtter Trump helt åbenlyst og kræver retssager i flere stater - han mener, at stemmeoptællerne bør anholdes, hvis de medvirker til valgfusk. Desuden sender han en bredside afsted mod Demokraterne, som han kalder korrupte.

- Du har en gruppe af korrupte mennesker, der ikke har andet end foragt til overs for det amerikanske folk, og som tror, at vi er kujoner, der ikke kan forsvare os selv, så de kan stjæle præsidentposten, uden at vi gør noget andet end at sætte et par advokater ind, siger Gingrich på Fox News.

Han mener direkte, at folk, der arbejder med at tælle de falske stemmer op, bør anholdes.

- Hvis du stopper en valgobservatør, har du brudt loven. Hvis du sætter avispapir op, så ingen kan se, hvad du laver, har du lige brudt loven. Hvis du medtager stemmesedler, der ikke er ægte, har du brudt loven, siger han og understreger.

- Jeg er vanvittigt træt af korrupte venstreorienterede demokrater, der mener, at vi er for nemme og der stjæler præsidentposten.

Pence: Alle gyldige stemmer skal tælles

Et par guvernører har desuden støttet Trump, herunder Floridas Ron DeSantis, der opfordrer præsidenten til at blive ved med 'at kæmpe og udelukke alle muligheder', mens South Dakotas guvernør Kristi Noem har tweetet, at Trump bekæmper 'et system med valgsvindel'.

Vicepræsident Mike Pence har ikke udtalt sig meget i offentligheden siden valgdagen i tirsdags.

Men på Twitter slår han fast, at alle gyldige stemmer skal tælles.

- Jeg står bag præsidenten. Vi skal tælle alle gyldige stemmer, skriver han.