Trump må kigge langt efter opbakning: Endnu en dommer afviser anklager om valgsvindel

Mens præsidenten fortsat udfordrer valgresultatet, begynder flere republikanere at lykønske Joe Biden.

Siden valget har Donald Trump begrænset sine offentlige 'optrædener'. Han har endnu ikke besvaret spørgsmål fra journalister. (Foto: © TASOS KATOPODIS, Scanpix)

En amerikansk dommer i delstaten Pennsylvania har afvist et søgsmål fra præsident Donald Trumps valgkampagne, der havde til formål at ugyldiggøre millioner af brevstemmer afgivet i delstaten.

Kendelsen er den seneste torn i øjet på den amerikanske præsident, der siden valget har forsøgt sig med en række søgsmål baseret på anklager om valgfusk. Alle er de blevet afvist på grund af manglende beviser.

Det er snart tre uger siden, det amerikanske valg fandt sted. Et valg, der af valgmyndigheder er blevet kaldt for "det mest sikre i amerikansk historie".

Præsident Trump har endnu ikke anerkendt Joe Bidens valgsejr ved præsidentvalget den 3. november. Ifølge flere amerikanske medier har Joe Biden vundet valget med 306 valgmænd mod Donald Trumps 232.

'Anklager hæftet sammen som Frankenstein'

I afgørelsen fra Pennsylvania skriver dommer Matthew Brann, at Trump-kampagnen har forsøgt at umyndiggøre syv millioner vælgere.

Ifølge dommeren er retten blevet forelagt en række 'søgte juridiske argumenter uden værdi' samt 'spekulative anklager', skriver han.

Trump-kampagnen mener, at valghandlingen i delstaten var forfatningsstridig, fordi flere demokratisk-ledede amter tillod vælgere at rette fejl på deres stemmesedler. Det var ikke tilladt andre steder, skriver BBC.

Men i sin afgørelse afviser dommer Matthew Brann anklagerne.

- Som monsteret Frankenstein er de (anklagerne, red.) hæftet tilfældigt sammen, skriver dommeren blandt andet.

Ifølge Donald Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, vil han appellere kendelsen.

- Dagens afgørelse hjælper vores sag, der handler om at ende i højesteret, lyder det fra advokaten i en kampagne-udtalelse.

Kendelsen betyder, at delstaten i næste uge ventes at bekræfte Joe Bidens sejr i Pennsylvania, skriver BBC. Han fører med flere end 80.000 stemmer.

  • Tusindvis af Trump-støtter har demonstreret mod valgresultatet landet over. Her er det i Georgia, der netop har gennemført en genoptælling af stemmerne. (Foto: © Christopher Aluka Berry, Scanpix)
  • Præsident Trump udtalte sig fredag til pressen om priserne på medicin. Men han tog ikke imod spørgsmål. (Foto: © Mandel NGAN, Scanpix)
1 / 2

Juridiske slagsmål fortsætter flere steder

Kendelsen fra Pennsylvania kommer, akkurat som Donald Trump har anmodet en anden afgørende delstat, Georgia, om en genoptælling af stemmerne.

Georgia har ellers netop gennemført en genoptælling af alle stemmer, der igen slog fast, at Joe Biden har vundet delstaten. Men Trump-kampagnen anmoder nu om en ny genoptælling, der udover at tælle stemmer også skal tjekke underskriften på stemmesedlerne.

- Uden et underskriftstjek vil en ny optælling være ligeså falsk som de to første, lyder det fra Trump-kampagnen.

I Michigan, hvor Joe Biden også vandt, har myndighederne afvist en republikansk anmodning om at udskyde bekræftelsen af valgresultatet.

Og i delstaten Wisconsin anklager myndighederne Trump-tilhængere for at sabotere delstatens genoptælling. Ifølge myndighederne er der set eksempler på, at republikanske valgobservatører udfordrer legitimiteten af hver eneste stemme - i et forsøg på at forhale processen.

Inden 1. december skal delstaten nemlig endeligt bekræfte valgresultatet. Sker det ikke, er vejen for endnu et Trump-søgsmål åben, skriver BBC.

Det amerikanske valg 2020 er blevet kaldt det sikreste i landets historie. (Foto: © GEORGE FREY, Scanpix)

Intern Trump-kritik titter frem

Med få undtagelser har det republikanske parti siden valget stået last og brast sammen med Donald Trump og nægtet at anerkende Joe Biden som USA's kommende præsident.

Men i takt med at flere og flere af Trumps søgsmål falder ved domstolene, er opfordringerne til præsidenten om at komme videre nu også begyndt at melde sig internt blandt republikanerne.

Senest har den republikanske senator Kevin Cramer opfordret Donald Trump til at indlede et overgangssamarbejde med Joe Biden.

Normalt samarbejder en afgående præsident med den kommende op til indsættelsesdagen, men det har Donald Trump indtil videre afvist.

- Jeg vil hellere have en præsident, der har haft mere end en enkelt dag til at forberede sig, hvis Joe Biden ender med at vinde, siger Kevin Cramer til tv-stationen NBC.

Og efter nattens kendelse fra Pennsylvania udsendte delstatens republikanske senator Pat Toomey en udtalelse, hvori han erkender, at Donald Trump nu har 'benyttet sig af alle sine rimelige juridiske muligheder'.

Ifølge senatoren bekræfter kendelsen, at Joe Biden har vundet valget, skriver Pat Toomey.

Også i delstaten Tennessee stiger presset på Trump for at erkende sit nederlag. Således omtalte den republikanske senator Marsha Blackburn fredag Joe Biden som USA's næste præsident.

Og ifølge delstatens anden senator, republikaneren Lamar Alexander, har Joe Biden nu 'en god chance for at vinde', siger han ifølge avisen The New York Times. Ifølge avisen udtalte en talsperson for Marsha Blackburn efterfølgende, at senatoren havde 'talt forkert'.

Søndag valgte Trumps tidligere tætte allierede Chris Christie at tage afstand fra præsidenten. På ABC-programmet This Week sagde den tidligere republikanske New Jersey-guvernør, at Trumps juridiske hold har været pinlig.

- Jeg har været en af præsidentens støtter. Jeg stemte på ham to gange. Men valg har konsekvensvenser, og vi kan ikke fortsætte med at lade som om, at intet er hændt, siger han ifølge BBC.

Holder sig fra pressen

Donald Trump har kun få gange udtalt sig til pressen siden valget, og han har endnu ikke svaret på spørgsmål fra journalister. Aktiv har han til gengæld været på Twitter. Og i nat lagde han endnu engang pres på delstaternes lovgivende forsamlinger for at gribe ind.

Men trods præsidentens påstande om at tusindvis af falske og ulovlige stemmer skulle have afgjort valget til fordel for demokraterne, har Trump og republikanerne altså endnu ikke været i stand til at fremlægge beviser, som domstolene har fundet retmæssige.