Trump og Biden presset af strid om højesteret og abort-spørgsmål ved vælgermøder

USA's to præsidentkandidater svarede på spørgsmål om alt fra miljø og abort til QAnon.

De skulle egentlig have debatteret mod hinanden, men i stedet måtte seerne vælge mellem de to præsidentkandidater på hver deres tv-kanal. (Foto: OCTAVIO JONES)

Det var to meget forskellige seer-oplevelser, de amerikanske vælgere havde at vælge mellem torsdag aften.

Spørgsmålet er bare, om der egentlig blev kamp om fjernbetjeningen.

De to præsidentkandidater, Donald Trump og Joe Biden, stillede op samtidigt på hver sin tv-kanal og svarede på spørgsmål direkte fra vælgerne i henholdsvis Miami og Philadelphia.

De skulle egentlig have debatteret mod hinanden, men det blev der sat en stopper for, da Trump-kampagnen afviste at stille op til en virtuel debat, som der var lagt op til.

Derfor kunne seerne vælge imellem at se henholdsvis Trump på kanalen NBC eller Biden på ABC, og det kom til at handle om alt fra transkønnedes rettigheder over klima til lov og orden.

Særligt ét emne måtte begge præsidentkandidater dog forholde sig til: Den politiske strid om Højesteretten. Og her kom de begge med en slags ikke-svar.

Senatet i USA har netop afsluttet flere dages høringer for at nå en endelig godkendelse af Amy Coney Barrett.

Trump har udpeget Barrett som afløser til højesteretsdommeren Ruth Bader Ginsberg, men beslutningen er blevet kritiseret af Demokraterne, fordi den finder sted så tæt på præsidentvalget.

Amy Coney Barrett er udpeget som ny højesteretsdommer. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

Hvis den juridisk konservative Barrett bliver godkendt, vil seks ud af Højesterettens ni dommere være udnævnt af republikanske præsidenter.

Derfor er Joe Biden flere gange blevet spurgt, om han er klar til at udvide antallet af højesteretsdommere. Et spørgsmål, han erkendte, han ikke vil besvare, fordi han vil undgå, at svaret stjæler fokus.

- Jeg er ikke fan af at udvide Højesteretten, sagde Joe Biden.

Den tidligere vicepræsident sagde dog, at han igen vil tage stilling, hvis Amy Coney Barrett bliver godkendt og forpligtede sig til at komme med et klart svar inden valget den 3. november.

Klart spørgsmål - uldent svar

Samtidig blev Trump presset på spørgsmålet om retten til fri abort - et spørgsmål, der meget vel kan ende i Højesteret.

Savannah Guthrie er blevet kritiseret af Trump-kampagnen og beskyldt for at være en "Biden-surrogat". Andre hylder hende for at faktatjekke præsident Trump. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © AFP or licensors)

Amy Coney Barrett har åbent støttet antiabortgrupper og har i løbet af de seneste dages høringer ikke villet give et klart svar på, hvordan hun ser på lovgivningen.

Præsidenten blev direkte spurgt, om han støtter afskaffelsen af loven om fri abort, men undveg at svare.

Det til trods for, at han har kaldt sig “de ufødte børns bedste forsvarer i Det Hvide Hus”.

I stedet svarede Trump, at han ikke havde talt med Amy Coney Barrett om emnet.

I det hele taget var der ikke mange svar at komme efter i Miami, hvor moderatoren Savannah Guthrie brugte de første tyve minutter på blandt andet præsidentens sygdomsforløb, administrationens coronahåndtering og forgæves at få Trump til at tage klart afstand fra konspirationsteorierne fra QAnon.

QAnon-tilhængere er ofte at finde ved Trumps vælgermøder. (Foto: ELIJAH NOUVELAGE © Elijah Nouvelage)

- Jeg kender dem ikke, svarede præsidenten i stedet flere gange og tilføjede:

- Jeg ved, at de har meget imod pædofili, de bekæmper det.

Trump har tidligere nægtet kendskab til QAnon-tilhængerne, men samtidig sagt, at han sætter pris på, at de godt kan lide ham.

Noget det dog lykkedes Guthrie at få svar på fra Trump var spørgsmål om præsidentens skatteopgørelser.

Ifølge en større afsløring fra avisen New York Times skylder præsident Trump over 400 millioner dollars, små 2,5 milliarder kroner, til kreditorer, og det erkendte Trump mere eller mindre, men slog fast, at der var tale om "et mindre beløb".

Trump-kampagnen har efterfølgende langet hårdt ud efter Guthrie og beskyldt hende for at "angribe præsidenten, som om hun hader ham".

- Præsident Trump fik fornuftigt besejret Savannah Guthrie i rollen som hans debatmodstander og surrogat for Joe Biden, skriver Tim Murtaugh, der er kampagnens kommunikationsdirektør blandt andet.

Fortiden spøger

Også den tidligere vicepræsident, Joe Biden, kom under let beskydning, da en vælger spurgte ind til en af de love, han var bannerfører for, da han sad i Senatet.

Helt præcist en lov fra 1994, som eksperter peger på, har medvirket til massefængsling af særligt sorte amerikanere gennem årene.

Vælgeren ville her til aften vide, om Biden nu har indset, at lovgivningen var funderet i fordomme mod minoriteter. Her valgte den tidligere vicepræsident at gå et skridt længere end han tidligere har gjort, når han har forsøgt at forklare sig, og erkendte, at det var en fejl at støtte lovgivningen.

Han påpegede dog, at der også var dele af den, som bidrog til noget positivt, nemlig et forbud mod automatvåben, som strakte sig over en ti-årig periode.

Flere end ti millioner vælgere har allerede stemt ved det amerikanske præsidentvalg, og om en uge er det - indtil videre - planen, at de to præsidentkandidater skal mødes i en sidste debat. Den skal foregå 22. oktober i Nashville i delstaten Tennessee og bliver den sidste debat inden valgdagen 3. november.

Facebook
Twitter