Trump og top-republikanere er tavse efter Bidens sejr: 'Det er ganske usædvanligt'

Manglende erkendelse af nederlaget vil gøre livet mere besværligt for Biden, siger korrespondent.

Præsident Donald Trump har endnu ikke ringet til Joe Biden og ønsket ham tillykke med valgssejren, som der ellers er tradition for i USA. I stedet nåede han at spille et slag golf på et af sine mange golfklubber. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Mens der er folkefest hos de amerikanere, der satte krydset ved demokraten Joe Biden, har der været overraskende roligt blandt Trump-vælgerne på gaden, men i endnu højere grad blandt de folkevalgte hos Det Republikanske Parti.

Siden Joe Biden i aftes blev kåret som vinder af amerikanske og internationale medier, har kun meget få fra den modsatte fløj anerkendt nederlaget og lykønsket ham med sejren - ligesom vi fortsat mangler at høre fra Donald Trump.

Den manglende erkendelse af valgnederlaget er meget usædvanlig og kan i sidste ende få betydning for det fremtidige samarbejde mellem Demokraterne og Republikanerne, siger Steffen Gram, der er DR's internationale korrespondent, og som nu har dækket ni amerikanske valg.

- Det er ganske usædvanligt og kan risikere at forsinke overgangen fra Trump-administrationen til en Biden-administration. Det er klart, at det vil gøre livet mere besværligt for Biden. Den slags sker meget sjældent, siger han og uddyber:

- Man skal tilbage til 1860-61 ved udbruddet af borgerkrigen og til 1932-33, hvor præsident Herbert Hoover ville bremse Roosevelts planer for New Deal, for at opleve noget tilsvarende.

Størstedelen af dem, der har lykønsket Biden, kan betegnes som moderate republikanere.

De tæller navne som Jeb Bush, der er tidligere guvernør i Florida og bror til George W. Bush, senator Mitt Romney, der er tidligere præsidentkandidat, og John Kasich, der kæmpede med Donald Trump om at blive præsidentkandidat ved det seneste valg og har været stor modstander af Trump siden.

- Jeg ved, at du vil gøre som lovet og være præsident for hele landet, skriver han på Twitter.

Hvis man man leder efter lykønskninger fra republikanere i Senatet, skal man lede længe. Andrew Solender, der er politisk reporter for mediet Forbes, skriver på Twitter, at det er sigende, at man kan samle alle navnene i et tweet, der ellers skal være meget korte.

Afviser valgnederlag

Siden Joe Biden overhalede Donald Trump i flere af de afgørende svingstater, har præsidenten anklaget Demokraterne for omfattende valgsvindel. En anklage, der dog ikke er fremlagt nogen beviser for.

Der er flere sager kørende ved domstolene i flere af staterne, hvor Donald Trump i første omgang ville have staterne til at stoppe med at tælle brevstemmer, der ankom, efter at valgstederne lukkede. Nu vil han have stemmerne talt igen.

Derudover lancerede han på Facebook en indsamlingsside, der har fået titlen "Election Defense Task Force".

- Jeg vandt valget og fik 71 millioner lovlige stemmer. Der skete dårlige ting, som vores valgobservatører ikke fik lov at se. Det er aldrig sket før, skriver han blandt andet på Twitter.

Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sagde også på et pressemøde, at det ikke er tv-stationer, der afgør valg, men derimod domstolene.

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani afviste på et pressemøde i aftes, at valget er afgjort. (Foto: Chris McGrath © Scanpix)

Trump spillede golf

Det er dog retteligt de amerikanske vælgere, der afgør valg, og det er på baggrund af deres stemmer, at tv-stationerne kan udråbe en vinder, fortæller DR's USA-korrespondent, Lillian Gjerulf Kretz.

- De omtalte amerikanske tv-kanaler baserer deres udmelding på de tal, de får fra de enkelte delstater og valgdistrikter i det øjeblik, stemmerne er talt op.

- Resultatet, vi ser lige nu, er altså ikke baseret på mediernes fornemmelse, men på tal fra valgdistrikter, hvor der både står demokratiske og republikanske valgtilforordnede.

Ifølge Steffen Gram handler det for de republikanske politikere også om taktik. Mange forsøger i øjeblikket at finde ud af, hvilken rolle Trump vil spille politisk fremover.

- Kan det betale sig at forblive trofast trumpist? Skal man acceptere nederlaget og rykke videre – med blikket stift rettet på midtvejsvalget allerede i 2022 eller det næste præsidentvalg i 2024. Men i første omgang må det handle om at se, om omtællinger og eventuelle retssager rykker ved det resultat, der står klart nu.

Det ændrer dog ikke ved, at præsident Trump endnu ikke har anerkendt sit nederlag til Joe Biden.

I går nåede han et slag golf på sit golfresort i Sterling i staten Virginia ikke langt fra Det Hvide Hus, hvor han også poserede sammen med en brud og hendes brudepiger.

Video: @BrianBartlett

Taberne taler

Der er ellers tradition for, at taberen ved valget går på talerstolen og lykønsker modstanderen med valgsejren.

Det gjorde Hillary Clinton for eksempel efter valget i 2016, da hun blev slået af Donald Trump, der ellers var langt bagud i meningsmålingerne.

Selvom det var en ufattelig hård valgkamp med en hidtil uhørt retorik, ønskede Hillary Clinton modstanderen tillykke med sejren.

- Jeg håber, at han bliver en succesfuld amerikansk præsident for alle amerikanere, lød det fra den tidligere udenrigsminister.

Otte år tidligere var det republikaneren John McCain, der måtte se i øjnene, at han ikke blev amerikansk præsident.

Han tabte til Barack Obama, der blev den første afroamerikanske præsident i USA, hvilket John McCain brugte sin tale til at fremhæve.

Buh-råbene fra publikum i de første sekunder, når han nævnte Obamas navn, blev hurtigt vekslet til klapsalver under talen, der ifølge amerikanske analytikere kan gå hen i historien som en af de bedste "tabertaler" i amerikansk historie.

- Han (Obama, red) formåede at inspirere millioner af amerikanere, der tidligere troede, at de ikke havde indflydelse på amerikanske præsidentvalg. Det beundrer jeg dybt. Det er et historisk valg, sagde John McCain, der døde i 2018.