Trump tager vigtige sejre: Vinder svingstaterne Florida og Texas

Den amerikanske præsident haler gevaldigt ind på Joe Biden efter sejre i flere svingstater.

Trump-tilhængere fester i storbyen Miami i delstaten Florida. (Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH © Scanpix)

Donald Trump har vundet de vigtige svingstater Florida og Texas.

Det melder nyhedsbureauet AP.

De to stater står for henholdsvis 29 og 38 valgmandsstemmer og giver dermed præsident Trump vigtig medvind i præsidentkampens afgørende fase. Her kæmper Donald Trump og Joe Biden om at nå til 270 valgmandsstemmer.

Texas har længe været en republikansk højborg, men var forud for valget blevet udnævnt til en valgets 12 svingstater. Det vil sige stater, hvor løbet mellem præsident Trump og Joe Biden så så tæt ud, at staten kunne vippe til begge sider.

Florida har tradition for at være en svingstat, men Trump kan glæde sig over at have vundet staten med omkring 400.000 flere stemmer end Biden, hvilket er en af de største sejre for en præsidentkandidat i den afgørende svingstat i nyere tid.

Efter længere tids usikkerhed har AP i løbet af den seneste time også peget på Trump-sejre i svingstaterne Ohio og Iowa.

Optimistisk Biden: Vi kommer til at vinde

Selv om de seneste par timer har budt på flere dårlige nyheder for Joe Biden, der har set et stort forspring svinde ind, lader han ikke til at være opgivende omkring sine chancer.

Snarere tværtimod.

For kort tid siden holdt han tale for en større gruppe vælgere i Wilmington i delstaten Delaware.

- Vi har en god følelse omkring, hvor vi er. Vi har kurs mod at vinde valget, lød det blandt andet fra Biden ved talen, der fandt sted få minutter efter, at nyheden om Florida var løbet ind.

  • Det var en optimistisk Biden, der trådte frem på scenen i Wilmington. (Foto: Mike Segar © Scanpix)
  • Hundredvis af tilhængere fulgte med fra deres biler. Modsat præsident Trump insisterer Biden på at følge strikse retningslinjer om social distancering ved sine arrangementer. (Foto: Mike Segar © Scanpix)
1 / 2

Biden bad sine tilhængere om at være tålmodige og advarede dem om, at stemmeoptællingen kan tage lang tid på grund af de mange brevstemmer.

- Det kommer til at tage tid at tælle stemmerne, men vi kommer til at vinde Pennsylvania, lød det fra Biden om svingstaten, som kan ende med at blive afgørende.

- Bevar troen, vi kommer til at vinde det her, lød det afslutningsvis fra Biden.

Steffen Kretz: Store byer kan ændre billedet

Der er stadig masser af stemmer, der mangler at blive talt op – ikke mindst i storbyerne i de vigtigste svingstater Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

Og selvom Trump lige nu fører i flere af de vigtige delstater, så kan stemmeoptællingen i de store byer ændre det billede markant, fortæller USA-korrespondent Steffen Kretz fra Wilmington i delstaten Delaware.

- Der er masser af stemmer i bycentrene i de afgørende stater, der ikke er talt op endnu, og der bor masser af demokrater, siger han.

- Ved tidligere valg har man set noget lignende for eksempel i Virginia, altså at man har talt alle de røde distrikter op ude i landområderne først, hvor det har set ud som om, at republikanerne har stået rigtigt godt. Men når man så har talt byerne op, så vendte det hele rundt, og så var det pludselig demokraterne, der havde vundet den stat, siger han.

Det er netop det scenarie, der giver demokraterne et reelt håb for, at de rent faktisk kan vinde valget, selvom Trump er løbet med flere store vigtige svingstater.

- De ser det billede for sig i de kommende timer og dage, at de store bycentre i Michigan, Wisconsin og måske også Pennsylvania vil ændre det billede, vi ser lige nu, og gøre svingstaterne blå, fortæller korrespondenten.

- Og får Biden Arizona, så er det kun to af de stater, som Biden behøver for at få de 270 valgmænd, der gør ham til USA’s næste præsident.

Sociale medier sætter advarsler på Trump-besked

Præsident Trump er gået til tasterne på Twitter og kommet med beskyldinger om forsøg på at snyde ham for sejren.

De sociale medier Twitter og Facebook har valgt at markere præsidentens opslag som vildledende.

- Dele af eller hele indholdet, der deles i dette tweet, bestrides og kan være vildledende med hensyn til, hvordan man deltager i et valg eller en anden borgerproces, skriver Twitter om Trumps opslag.

Facebook markerer et tilsvarende opslag med teksten:

- De endelige resultater kan være anderledes end de indledende stemmeoptællinger, fordi optællingen kan fortsætte i dage eller uger.