Trumps læge erkender glansbillede: Præsidenten havde høj feber og fik ilt

Præsidentens lægehold siger, at han bliver ved med at få det bedre og kan blive udskrevet mandag.

Trumps læge, Sean Conley, orienterer pressen om præsidentens helbred. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

USA's præsident, Donald Trump, er fortsat i bedring.

Det oplyser et lægehold, som tilser præsidenten på det hospital, hvor Trump er indlagt med covid-19.

Præsidentens læge, Sean Conley, afslører dog, at Trump havde høj feber og fik ilt fredag, inden han blev overført til hospitalet. Det skyldtes, at iltniveauet i hans blod pludselig faldt.

Dermed erkender lægen, at han et døgn tidligere havde tegnet et lidt for rosenrødt billede af præsidentens sygdom.

- Jeg ville ikke give information, som kunne styre sygdomsforløbet i en anden retning, og dermed kom det til at se ud som om, at vi prøvede at skjule noget, hvilket ikke nødvendigvis var rigtigt, siger Sean Conley.

Behandlet med steroid

Trump fik igen kortvarigt behandling med ilt lørdag. Han har desuden fået en steroidbehandling, som man giver til patienter, der har problemer med lungefunktionen.

Steroidet Dexamethason gives normalt til patienter, som er hårdt ramt af covid-19, skriver Reuters. Det bør ikke gives i milde tilfælde, fordi det kan nedsætte kroppens egen evne til at bekæmpe virus, siger de officielle retningslinjer i USA.

Præsidenten har desuden fået endnu en dosis af lægemidlet Remdesivir. Tidligere har Trump fået en eksperimentel behandling med to forskellige antistoffer.

Ikke desto mindre oplyser Sean Conley, at Trump kan blive udskrevet allerede i morgen mandag.

Forvirring om helbred

Briefingen kommer, efter der det seneste døgn har været forvirring om præsidentens helbred.

Lørdag tegnede præsidentens læger først et overvejende positivt billede af Trumps sygdomsforløb.

Men det blev fulgt op af en mindre optimistisk vurdering fra præsidentens stabschef, Mark Meadows.

Trump stod over for nogle "kritiske" dage efter en "meget bekymrende" periode, sagde stabschefen.

- I går morges var vi virkelig bekymrede. Han havde feber og hans iltmætning faldt hurtigt, fortalte Mark Meadows om tiden lige inden, præsidenten blev indlagt på militærhospitalet Walter Reed.

Svaghedstegn

Præsidentens læge, Sean Conley, forklarer nu, at han lørdag forsøgte at "afspejle den positive indstilling", som Trump og hans lægehold havde på daværende tidspunkt.

Den formulering vækker allerede udbredt undren i USA. DR Nyheders korrespondent Steffen Kretz forklarer slingrekursen med, at man står midt i en valgkamp.

- Præsidenten kæmper for at komme tilbage - både fysisk og i forhold til valgkampen, hvor han er et godt stykke bagud, siger Steffen Kretz.

- I præsidentens øje kan der se ud som et svaghedstegn at være syg. Han ønsker at udsende et signal om, at han har det meget godt og bare venter på at komme tilbage.

- Det, som taler mod det billede, er, at han bliver behandlet med tre former for medicin, har fået ilt et par gange og altså stadig befinder sig på hospitalet.

Tidligt oppe

Trump delte tidligt på morgenen en video af tilhængere, som har samlet sig ved det militærhospital, hvor han er indlagt.

"Mange tak!" skrev præsidenten.

Og otte timer senere takkede han dem, der støttede ham foran hospitalet:

Lørdag udsendte Det Hvide Hus to foto af Trump, der arbejder forskellige steder i den suite, som står klar til præsidenter på militærhospitalet Walter Reed.

På sociale medier var brugere dog hurtige til at påpege, at billederne var taget med bare ti minutters mellemrum, og at Trump tilsyneladende underskriver et blankt stykke papir.

Se de to billeder her:

  • Trump ved sit arbejdsbord på hospitalet Walter Reed lørdag. (Foto: Joyce N. Boghosian © Scanpix)
  • ...og Trump ti minutter senere - nu uden jakke - i et mødelokale samme sted. (Foto: Joyce N. Boghosian © Scanpix)
1 / 2
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk