Vicepræsident Pence om raceuroligheder: I vil ikke være sikre i Joe Bidens USA

Mike Pences talte i aftes om økonomien, coronapandemien og raceurolighederne i USA.

Budskabet fra Trumps vicepræsident Mike Pence var klart, da han i aftes talte fra et podium ved Fort McHenry i Maryland, hvor han havde selskab af Donald Trump:

Præsidentvalget 3. november er et valg, der handler om lov og orden.

- I vil ikke være sikre i Joe Bidens USA, lød advarslen fra vicepræsidenten på tredjedagen af republikanernes nationale konvent.

- Vi vil altid støtte retten til fredelige demonstrationer, men optøjer og plyndringer er ikke fredelige demonstrationer, sagde Pence og fortsatte:

Donald Trump gjorde Mike Pence selskab på den næstsidste aften af republikanernes nationale konvent. (Foto: Saul LOEB © AFP or licensors)

- Volden skal stoppe, uanset om det er i Minneapolis, Portland eller Kenosha. For mange helte er døde i forsvar for vores frihed, til at vi skal slås med hinanden. Vi vil have lov og orden i landets gader for alle amerikanere, for alle racer, sagde Pence blandt andet.

I byen Kenosha i delstaten Wisconsin er demonstranter gået på gaden flere nætter i træk, efter en sort mand blev skudt af en politibetjent i weekenden.

Skyderiet har ført til store protester, plyndringer og bål i gaderne i byen, og to personer er blevet skudt og dræbt under demonstrationerne.

Ifølge det lokale politi har bevæbnede grupper patruljeret gaderne de seneste nætter, guvernøren har indsat nationalgarden, og der er indført udgangsforbud.

'Vi er en nation fyldt af mirakler'

Mike Pence var hovedtaler på konventets næstsidste aften og fremhævede flere gange landets stærke økonomi - som den var, inden pandemien ramte.

Vicepræsidenten, der står i spidsen for administrationens corona-taskforce, brugte en del af sin tid på coronapandemien, et emne der ellers ikke har fået meget taletid de foregående dage. En pandemi, der indtil videre har kostet knap 180.000 amerikanere livet.

- I sidste uge sagde Joe Biden, at der ikke er mirakler på vej. Men det, Joe Biden ikke forstår, er, at USA er en nation fyldt af mirakler, sagde Pence og meddelte, at "vi er på vej til at have verdens første sikre, effektive vaccine ved udgangen af i år".

Han fremhævede blandt andet, hvordan Trump tog "det usete skridt at suspendere indrejse fra Kina", inden virusset spredte sig i USA og understregede, at det reddede et utal af liv.

Han undlod dog at nævne, at der stadig var en række undtagelser for rejsende og ifølge New York Times rejste mindst 40.000 personer fra Kina ind i USA de følgende to måneder efter meldingen.

Vicepræsident Pence indledte dog sin tale med en anden aktuel begivenhed - orkanen Laura.

Orkanen forventes at gå i land mellem delstaterne Texas og Louisiana efter midnat tidligt torsdag morgen amerikansk tid, og myndighederne betegner orkanen som en "ekstrem farlig" kategori 4-storm. Indbyggere er blevet bedt om at evakuere området.

- I er med i vores bønner i aften. Det er en alvorlig storm, og I skal vide, at vi er med jer hele vejen. Det er sådan, amerikanere gør, sagde vicepræsidenten.

Afgående rådgiver på talerlisten

Den tredje aften af Republikanernes nationale konvent havde adskillige talere, der ligesom de foregående dage havde fokus på Donald Trump.

Præsidenten blev karakteriseret som abortmodstandernes største fortaler og en støtte for de sorte vælgere.

Vicepræsidentens hustru Karen Pence talte tidligere på aftenen. (Foto: REPUBLICAN NATIONAL CONVENTION)

Det var særligt de de socialt-konservative republikanere, som især vicepræsidenten talte til. Særligt udnævnelsen af to højesteretsdommere, ses som en af de store sejre for administrationen, siger DR's USA-korrespondent, Lillian Gjerulf Kretz.

- I USA er det domstolene - og særligt højesteret - der har det sidste ord i principielle beslutninger. Og for mange troende republikanere, særligt evangeliske kristne, er håbet, at det på et tidspunkt vil resultere i for eksempelvis et forbud mod abort.

Der blev også appelleret til de kvindelige vælgere med beretninger om, hvor stor en støtte Donald Trump er for mange af de kvinder, der arbejder i administrationen.

Heriblandt pressesekretær for Det Hvide Hus, Kayleigh McEnany og en af præsidentens nærmeste rådgivere Kellyanne Conway.

- Præsident Trump og vicepræsident Pence har løftet amerikanerne, givet dem værdighed, muligheder og resultater, sagde Conway.

Du kan se et klip fra hendes tale her:

Conway blev en del af Trump-kampagnen i sommeren 2016 efter indledningsvist at have støttet Ted Cruz og har siden været en af præsidentens mest loyale støtter. I søndags meddelte hun, at hun tager en pause fra sit arbejde for at fokusere på sin familie.

Hendes mand, George T. Conway, er en konservativ advokat, men også en udtalt kritiker af Trump og hidtil aktiv i organisationen the Lincoln Project, hvis mål er at forhindre genvalg af Trump.

Conway blev kritiseret, da hun kort efter Trumps indsættelse i 2017 introducerede begrebet "alternative facts". Hun brugte begrebet til at forklare den daværende pressesekretær Sean Spicers udtalelser om, at Trumps indsættelsesceremoni havde det største publikum nogensinde.

Blandt aftenens kvindelige taler var også Lara Trump, hustru til Trumps søn Eric, og vicepræsidentens kone Karen Pence.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk