Valget i Tyrkiet endte med en sejr til Erdogan. Nu begynder kampen om Istanbul

Hverken Erdogan eller oppositionen holder pause efter gårsdagens valg. Nu ser de frem mod 2024.

Recep Tayyip Erdogan vandt valget den 28. maj med 52,16 procent af stemmerne. (Foto: © MURAT CETINMUHURDAR/PPO, Ritzau Scanpix)

Klokken var omkring 20:30, da Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, stillede sig op på en valgbus i Istanbul og begyndte at synge.

- Til dem der lytter, til dem der ikke gør, til dem der spørger, til dem der ikke spørger, vi elsker dem alle sammen, sang præsidenten i kor med de jublende tilhængere.

Erdogan var klar til at erklære sin sejr kun tre timer efter, valgstederne var lukket. På daværende tidspunkt var lidt over halvdelen af stemmerne talt op. De endelige resultater viste, at Erdogan vandt med 52,16 procent af stemmerne.

- Mon ikke CHP (oppositionspartiet, red.) vil stille 'Bay Bay Kemal' til ansvar for det her, sagde Erdogan, og brugte sit kaldenavn til oppositionslederen Kemal Kilicdaroglu.

'Bay' betyder Hr. på tyrkisk, og bruges typisk når man taler om ældre mennesker. Siger man ordet to gange, så lyder det som ‘bye bye’ – altså farvel på engelsk. Erdogan har omtalt sin rival som ‘Bay Bay Kemal’ under hele valgkampen.

Erdogan brugte det meste af talen på at beskrive, hvordan sejren ikke kun var hans, men hele Tyrkiets.

Men midt i rusen og sejrstalen, var præsidenten allerede på arbejde igen.

For inden han drog videre til sit præsidentpalads i hovedstaden Ankara, hvor han skulle holde sin officielle sejrstale, så gjorde han vælgerne opmærksomme på, at kampen om Tyrkiet ikke er slut endnu.

- 2024 står lige for døren. I ved vel godt, hvad jeg mener med det? spurgte Erdogan sine tilhængere.

Der skal arbejdes hårdt

Den 31. marts 2024 er der kommunalvalg i Tyrkiet. Det bliver, ligesom præsidentvalget, afholdt hvert femte år.

Og lige netop kommunalvalget er et ømt punkt for Erdogan, for her har han ikke haft lige så stor held med at overbevise vælgerne, som han har under præsidentvalget.

Det sidste kommunalvalg i Tyrkiet var i 2019 og bliver beskrevet som “en milepæl” i tyrkisk politik.

For i 2019 vandt oppositionspartiet, CHP’s kandidat Ekrem Imamoglu, valget med en kneben sejr på knap 15.000 stemmer. Den smalle sejr fik regeringspartiet, AKP, til at klage til valgkommissionen over uoverensstemmelser i valghandlingen. Erdogan var blandt andet ude og sige, at der havde været tale om “organiseret kriminalitet” under optællingen.

Istanbuls borgmester, Ekrem Imamoglu, vandt anden valgrunde i 2019 endnu større end han gjorde i første runde. (Foto: © Yasin Akgul, Ritzau Scanpix)

AKP fik medhold i deres klage, og der blev arrangeret et omvalg tre måneder senere.

Men i anden runde fik oppositionskandidaten Imamoglu over 800.000 flere stemmer – altså langt flere end første gang. Og der var ikke længere tvivl om, hvem befolkningen i Istanbul ønskede som borgmester.

Erdogan har selv været borgmester i Istanbul fra 1994 til 1998, inden han brød ud som landspolitiker. Og analytikere verden over beskrev derfor nederlaget som et ekstra hårdt slag for præsidenten.

Samtidig tabte Erdogans parti, AKP, hovedstaden Ankara til oppositionens borgmesterkandidat, Mansur Yavas. Herudover tabte de også den tredjestørste by i landet, Izmir.

Og selvom det ikke var Erdogan, der personligt var på stemmesedlerne, så var han med til at føre valgkamp for sit partis kandidater. Valget i 2019 blev derfor set som et stort nederlag og prestigetab for Erdogan.

Det er han tilsyneladende nu besluttet på at lave om på.

- Er vi klar til at vinde Üsküdar (område i Istanbul, red.) og hele Istanbul i 2024? I så fald, så kan vi ikke stoppe nu. Der skal arbejdes hårdt for det, sagde præsidenten i gårsdagens tale.

‘Den eneste konstante er forandring’

Istanbuls borgmester, Ekrem Imamoglu, har været en stor del af oppositionskandidaten Kemal Kilicdaroglus valgkamp de seneste måneder.

Nogle af de koalitionspartier, der stod bag CHP under valgkampen, ønskede endda, at det var Imamoglu, der blev præsidentkandidat frem for Kemal Kilicdaroglu.

Men det kunne ikke lade sig gøre, blandt andet fordi der lige nu er en retssag mod Imamoglu, som gjorde det nær umuligt for ham at stille op. Det skete tilbage i november 2019, da Imamoglu kaldte valgkommissionens medlemmer for “tåber” på grund af deres håndtering af kommunalvalget dengang.

Det resulterede i en retssag for at “fornærme offentlige ansatte i tjeneste”. Retssagen er endnu ikke afgjort, men anklageren ønsker en fængselsdom på over to år til borgmesteren.

Derfor måtte oppositionskoalitionen nøjes med, at Ekrem Imamoglu blev vicepræsidentkandidat.

Både Istanb uls borgmester, Ekrem Imamoglu, og Ankaras borgmester, Mansur Yavas, var vicepræsidentkandidater for oppositionen under valgkampen. (Foto: © CAGLA GURDOGAN, Ritzau Scanpix)

I dag udgav Imamoglu så en video på Twitter, hvor han taler til de 47,84 procent af tyrkerne, der stemte på oppositionen til gårsdagens valg. I videoen opfordrer han CHP’s vælgere til at holde hovedet højt.

- Bare rolig, det hele starter på ny. Husk: Den eneste konstante er forandring, siger Imamoglu i videoen.

I videoen sammenligner han situationen i Tyrkiet med den, der fandt sted efter valget i 2018, hvor Erdogan vandt.

- Vi oplevede en lignende situation for fem år siden, men kun ni måneder senere skabte vi fantastiske resultater til kommunalvalget.

De tyrkiske medier er også hoppet med på bølgen. Nu pryder kommunalvalget og kampen om Istanbul og Ankara avisoverskrifter landet over.

Og hverken oppositionen eller Erdogan har tilsyneladende tænkt sig at holde en pause efter gårsdagens valg.

For nu begynder kampen om storbyerne.