Detektor: Fem falske påstande fra den franske valgkamp

Franskmændene er ikke kun blevet mødt af sande og saglige argumenter forud for dagens afstemning. Detektor har samlet fem opsigtsvækkende påstande fra valgkampen, som viste sig ikke at holde.

(Foto: FREDERICK FLORIN © (c) Scanpix)

Front National finansieret af ulovlig cannabis-dyrkning, Al-Qaeda støtter den populære præsidentkandidat Emmanuel Macron og Moskva hjælper Marine Le Pen til magten. Franskmændene er blevet mødt af mange farverige og opsigtsvækkende påstande i valgkampen. Men ligesom de tre ovenstående, har mange af dem været enten udokumenterede, forkerte eller deciderede fabrikerede falske nyheder.

Detektor har samlet fem af de mere opsigtsvækkende faktatjek fra den franske valgkamp, publiceret på det nye franske faktatjek-site CrossCheck.

Vil de russiske myndigheder hjælpe Le Pen med at vinde valget?

Den 24. marts blev franskmændene mødt af nyheden om, at præsidentkandidaten fra det højrenationale parti Front National, Marine Le Pen, angiveligt får hjælp til at vinde valget fra Kreml. Sådan lød et tweet fra det russiske nyhedsmedie, LifeNews, på de sociale medier.

https://twitter.com/lflongread/status/845226855225536512

I tweetet fra LifeNews stod der, at ”Moskva vil hjælpe Le Pen med at vinde valget”. I tweetet blev der henvist til et debatindlæg fra en russisk samfundsforsker, men påstanden om, at Marine Le Pen skulle have fået officiel støtte fra Moskva, blev ikke nævnt i indlægget.

Rygtet om, at de russiske myndigheder vil hjælpe Le Pen, blev formentlig også forstærket af rygter om, at LifeNews skulle være kontrolleret af de russiske myndigheder. Men selvom stifteren af LifeNews støtter Putin, er LifeNews et uafhængigt nyhedsmedie uden officielle forbindelser til de russiske myndigheder.

Påstanden om, at Marine Le Pen er støttet af russiske myndigheder, var altså ikke underbygget.

Læs mere om faktatjekket her.

Støtter Al-Qaeda populær kandidat?

Det er ikke kun den franske højrefløj, der har været udsat for falske påstande i valgkampen. Den 22. marts kunne man læse på Twitter, at den socialliberale kandidat, Emmanuel Macron, bliver støttet af terroristnetværket Al-Qaeda. Tweetet, som blev delt flere hundrede gange, henviste til en artikel fra det islamiske nyhedsmedie Al Masra, der har forbindelser til mellemøstlige afgreninger af Al-Qaeda.

Artiklen beskriver, hvordan Macron under et besøg til Algeriet i februar udtalte, at koloniseringen var en forbrydelse mod menneskeligheden. Udtalelsen vakte en del røre i Frankrig og flere kommentatorer mente, at den var med til at svække Macrons kampagne.

Men selvom Al Masra har forbindelser til den islamiske terrororganisation, var det forkert, da artiklen på de sociale medier blev tolket som en støtteerklæring fra Al-Qaeda til den franske kandidat. For det fremgår ikke af artiklen, hvorvidt nyhedsmediet støtter Macrons udtalelse.

Læs mere om faktatjekket her.

Saudi-Arabien betaler for 30 procent af Macrons kampagne

Emmanuel Macron er ikke kun blevet beskyldt for at være støttet af Al-Qaeda. Den 2. marts udsendte Marion Maréchal-Le Pen, der er medlem af det franske parlament og niece til Macrons modkandidat fra Front National, et opslag på Twitter om, at Macrons kampagne er støttet af den Saudi-Arabiske regering.

Kilden til påstanden var den belgiske avis, Le Soir, som havde skrevet en artikel om, at op mod en tredjedel af den franske kandidats kampagne skulle være betalt af Saudi-Arabien. Problemet var bare, at der var tale om en falsk nyhedsside, der havde kopieret Le Soirs navn og design. Det var altså tale om en decideret falsk fabrikeret nyhed - også kaldet fake news.

Det blev klart da også klart, da Le Soir udsendte en artikel på deres rigtige hjemmeside, hvor de understregede, at de ikke stod bag artiklen.

Læs mere om faktatjekket her.

Er Front Nationals stifter blev taget i at dyrke cannabis?

En af de mere farverige nyheder i valgkampen gik på, at Jean-Marie Le Pen, stifteren af Front National og far til den nuværende præsidentkandidat fra partiet, Marine Le Pen, financierer partiet via dyrkning af cannabis på sin private ejendom. Ifølge mediet SecretNews artikel fra den 24. marts havde man nemlig fundet intet mindre end 2.559 hampplanter, som altså lunede godt i Front Nationals partikasse.

Nyhedsmedier som for eksempel Sans Limites og Dakar Swagg viderebragte historien og brugere på Facebook udtrykte efterfølgende deres forargelse over beskyldningerne.

Hvad de dog ikke lagde mærke til var, at SecretNews er et satirisk nyhedsmedie på linje med de danske satire-site RokokoPosten. SecretNews skriver da også selv at, ”al information på denne side er satirisk og/eller parodisk. Meningerne og idéerne er falsk produceret og kan ikke betragtes som autentiske".

Læs mere om faktatjekket her.

Vil fransk uddannelsesminister stoppe filosofiundervisning?

Frankmændende har en lang og stolt tradition for filosofi. Derfor vakte det da også opsigt, da frankmændene den 17. april kunne læse, at den franske uddannelsesminister, Najat Vallaud Belkacem, ønskede at droppe undervisning i filosofi, historie og geografi for en række elever på franske gymnasieskoler. Udmeldingen blev publiceret på den højreorienterede Facebookside, La Gauche m’a tuer, og henviste til en artikel fra 2015, hvor man rigtigt nok kan læse, at det franske uddannelsesministerium havde udsendt et dekret, der ville betyde, at studerende, som læser litteratur og socioøkonomi på de franske gymnasieskoler, ikke længere ville modtage undervisning i en af franskmændenes yndlingsbeskæftigelser - filosofi.

Men allerede to dage efter udmeldingen i 2015 udsendte ministeriet en rettelse til den tidligere udmelding, som gjorde klart, at der var tale om en fejltagelse. Denne rettelse indebar blandt andet, at de franske elever fortsat kunne modtage undervisning i det centrale fag.

Rettelsen blev dog ikke omtalt i La Gauche m’a tuer den 17. april.

Læs mere om faktatjekket her.

De fem faktatjek stammer fra siden CrossCheck. Læs flere faktatjek fra den franske valgkamp her.

FacebookTwitter