Ekspert: De franske vælgere er skuffede og i vildrede

Der er tæt løb mellem de fire præsidentfavoritter inden første valgrunde i Frankrig i morgen.

Mange vælgere er stadig i tvivl om, hvem de skal stemme på i morgen, når første runde af det franske præsidentvalg finder sted. (Foto: Eric Gaillard © Scanpix)

Der bliver i den grad kamp om stemmerne, når franskmændene i morgen skal tage stilling til, hvilke to præsidentkandidater de vil sende videre til anden og afgørende runde af landets præsidentvalg.

Ifølge de seneste meningsmålinger er der nemlig meget tæt løb mellem de fire favoritter – den uafhængige Emmanuel Macron, Front Nationals Marine Le Pen, republikaneren François Fillon og venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon - som alle står til at få mellem 23 og 18 procent af stemmerne.

Omvendt står kandidaten for det nuværende regeringsparti, socialisten Benoît Hamon, til at få blot otte procent af stemmerne.

At der er så stor usikkerhed om valgresultatet, skyldes ifølge Henrik Prebensen, seniorforsker på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet og ekspert i Frankrig, at mange franske vælgere stadig er i vildrede over, hvem de skal stemme på.

- De ved ikke, hvad de skal stille op i den nuværende situation, og de er ret meget i vildrede, når det kommer til, hvad der er det rigtige at gøre for at få den rette fremtid. Det giver sig også til udtryk, når det kommer til valgdeltagelsen. Den ser ud til at blive markant lavere, end man er vant til, siger han.

De fem primære kandidater ved det franske præsidentvalg (fra venstre): Francois Fillon, Benoit Hamon, Marine Le Pen, Emmanuel Macron og Jean-Luc Melenchon. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Skuffede over fokus

Henrik Prebensen peger samtidig på, at franskmændene ”er ret demoraliserede”, når det kommer til deres politikere.

- Frankrig har igennem mange årtier hørt til de mest ulykkelige folk, når man laver lykkemålinger, og det er mærkeligt, for de har et fantastisk smukt land og en rig kultur. Men der er en folkelig utilfredshed den måde, eliten styrer landet på og de muligheder, den giver den almindelige befolkning. Det er en af årsagerne til, at de er i vildrede om, hvem de skal vælge.

Derudover er mange vælgere ifølge Henrik Prebensen skuffede over valgkampen, hvor der har været stor fokus på politiske skandaler – heriblandt at François Fillon tidligere havde sin kone ansat som personlig assistent - og ikke politisk indhold såsom økonomi, sikkerhed og EU.

- Affærerne har trukket fokus væk fra det væsentlige, Frankrigs fremtid, og der er blevet talt meget om fortiden i denne valgkamp. Mange vælgere har været skuffede over, at fremtiden er kommet i anden række, forklarer han.

Det ubeskrevne blad

Ifølge den seneste meningsmåling står Emmanuel Macron til at få 23 procent af stemmerne ved valget i morgen. Marine Le Pen følger lige i hælene med 22 procent af stemmerne, mens François Fillon og Jean-Luc Mélenchon står til at få henholdsvis 21 og 18 procent af stemmerne.

De tal har dog ændret sig mange gange under valget. Den 3. marts stod Le Pen eksempelvis til at få 27 procent af stemmerne, mens Mélenchon kunne ville få 11 procent af stemmerne.

Hvis franskmændene vælger den 39-årige Emmanuel Macron, kan de få deres yngste statsleder siden Napoleon. (Foto: THOMAS SAMSON © Scanpix)

Derudover har den uafhængige centrumvenstre-kandidat Emmanuel Macron, som tidligere var økonomiminister i den socialistiske regering, løbende skrabet flere og flere stemmer til sig med sit politiske projekt, ’En Marche!’.

Selvom han for mange franskmænd stadig er et ubeskrevet blad, så bliver han ifølge Henrik Prebensen også set af mange som en kompetent politiker, der kan skabe en økonomisk omvæltning i Frankrig.

- Økonomisk set er Frankrig ude i tovene, og mange tror, at han kan gøre noget ved det, siger han.

Alt kan stadig ske

Marine Le Pen har også fyldt meget i valgkampen. Og selvom hun er gået tilbage i forhold til martsmålingen, har hun ifølge Henrik Prebensen ligget stabilt i målingerne.

- Le Pen har altid ligget med et glasloft på omkring 25 procent af vælgerne, og der er en konstant i den franske mentalitet om, at den ekstreme højrebevægelse ikke kommer op på over 25 procent af stemmerne.

Som det ser ud nu, tror Henrik Prebensen, at det bliver Macron og Le Pen, som går videre til anden valgrunde, der finder sted den 7. maj. Men han understreger, at intet er afgjort, før valgstederne lukker i morgen.

- De fire favoritter ligger inde for usikkerhedsmargenen, så resultatet kan blive noget andet.

En medarbejder er ved at gøre klar til morgendagens afstemning. (Foto: Jeff Pachoud © Scanpix)