Fillon erkender nederlag: Jeg stemmer på Macron

Der er stor skuffelse hos Francois Fillons og hans støtter efter nederlag.

Udfordringerne med de mange skandalesager har været for store for republikanernes leder Francois Fillon, og det mærker han nu konsekvensen af.

I en tale kort efter de første prognoser blev offentliggjort erkender han sit nederlag.

Han siger samtidig, at han ikke går ind for at holde sig fra at stemme. Han mener, at Le Pens Front National er et voldeligt parti, der med sin økonomiske politik vil føre Frankrig til fallit.

- Der er ikke andet valg end at stemme imod den yderste højrefløj. Jeg vil derfor stemme for Emmanuel Macron. Jeg gør det ikke med glæde, men jeg stemmer på Macron, siger han.

I Fillon-lejren i Paris er der en nedtrykt stemning, fortæller DR's korrespondent Kim Bildsøe.

- Folk er ved at gå hjem. Der er mig og en masse andre journalister. Dem, der var her, fordi de troede de skulle fejre en sejr, de har efterhånden drukket det sidste rødvin i glasset og går fra lokalet, siger han.

Ifølge ham er valgresultatet er tydeligt udtryk for, at de mange sager mod Fillon har fyldt for meget.

- Der vil være masser af vrede og skuffelse i partiet nu. Skuffelse over, at Fillon ikke tidligere indså, at korruptionssagerne mod ham var for store, og at det ville påvirke valgresultatet. Han har været lammet i valgkampen, og det ser man nu konsekvensen af. Mange franskmænd opfatter ham som uærlig og de skandalesager, der har været, har været for voldsomme til, at han har kunne klare det, siger han.

De første prognoser fra de største franske tv-stationer viser, at Fillon har fået 19,7 procent af stemmerne. Inden sagerne kom frem, var han favorit til at overtage præsidentposten efter forårets valg.

Nederlag for partiet

Ifølge Kim Bildsøe er det ikke blot et nederlag for Fillon. Det er et nederlag for hele partiet.

- Der er mange, der ser det her som et kæmpe nederlag. Folk er lamslåede. Både for Fillon, men også for partiet. Hverken Socialisterne eller Republikanerne ser ud til at få en kandidat videre. Det er et nybrud i fransk politik, siger han.

Samme vurdering har Jørn Boisen, der er lektor i fransk ved Københavns Universitet.

- Hvis Fillon ikke går videre, vil det efterlade et blodbad i det republikanske parti, hvor forskellige personer vil begynde en magtkamp, siger han.

Fillons valgkamp har været belastet af en række sager om bedrageri og falskneri. Det handler blandt andet om, at François Fillon og hans hustru Penelope angiveligt har fabrikeret falske timesedler for at retfærdiggøre hendes løn. Penelope Fillon har modtaget cirka 700.000 euro for arbejdet som assistent for sin mand.

Fillon har hidtil nægtet at have gjort noget ulovligt. Politiet er i gang med at undersøge sagerne.

Facebook
Twitter