Fransk præsidentfavorit vil gøre det nemmere at hyre og fyre

Den franske Emmanuel Macron vil gøre det franske arbejdsmarked mere lig det danske.

Emmanuel Macron stiller op som præsidentkandidat for sit eget, nystiftede parti 'En Marché'. (Foto: LIONEL BONAVENTURE © Scanpix)

Den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron vil indføre en nordisk økonomisk model i Frankrig, hvis han vinder præsidentvalget til maj.

Det skriver han i avisen Les Echos, hvor han har fremlagt sin økonomiske planer.

Macron er stærkt inspireret af det nordiske arbejdsmarked og flexicurity-modellen, fortæller DR's internationale korrespondent i Paris, Stéphanie Surrugue.

- Kort fortalt er han meget interesseret i, at det bliver nemmere at hyre og fyre – noget som er meget svært her i Frankrig. Han vil blandt andet give virksomheder og arbejdsgivere bedre muligheder for at forhandle arbejdstider og løn.

- Så det er en meget stor reform med mere fleksible ansættelsesforhold, som han gør sig til fortaler for. Det er ikke særligt revolutionerende set med danske briller, men på de her kanter er det noget nær en revolution.

Den socialistiske fortid falmer

Det er Frankrigs tunge og låste arbejdsmarked og de franske fagforeningers stærke position, der gør, at Macrons økonomiske vision er banebrydende efter franske standarder, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Macron siger, at lige præcis arbejdsmarkedet og den store arbejdsløshedsprocent er hjertet i hans projekt. Samtidig er han tidligere økonomiminister, så han ved godt, at livremmen skal strammes ind her i landet.

Politiske planer på vej

Det betyder blandt andet, at Macron vil spare 60 milliarder euro på de offentlige udgifter, ligesom han vil nedlægge intet mindre end 120.000 funktionærstillinger.

- Så på det her udspil er det lidt svært at se, at han har været økonomiminister i en socialistisk regering.

Reelle politiske planer fra Macron og hans nystiftede parti, 'En Marche', har været længe ventet. Det forventes, at Macron fremlægger sit samlede politiske program den 2. marts.

Macron vil blandt andet:

  • Opfinde "ny model for vækst" - for at den skal være bæredygtig, skal den være grøn og byde på et fleksibelt arbejdsmarked.

  • Sænke virksomhedsskatten fra 33% til 25% over fem år.

  • Overholde eurozone-aftalen om Frankrigs budgetunderskud

  • Spare 60 mia. euro i offentlige udgifter (bl.a. 15 mia. på sygesikring, 10 mia. på arbejdsløshedssikring)

  • 50 mia euro i offentlige investeringer over 5 år (bl.a. 15 mia til efteruddannelse, 15 mia til overgang til grøn energi)

  • Indføre en arbejdsmarkedsreform med mål om 7 procent arbejdsløshed i 2022 - mod 10 procent i dag). Kalder det nuværende system "konventionelt" og "hyklerisk".

  • Afskaffe den store, arbejdsgiverbetalte syge- og arbejdsløshedsbidrag.

  • Nedlægge 120.000 funktionærstillinger (50.000 i staten, 70.000 i kommuner, regioner, departementer).

  • Derudover kritiserer Macron EU's økonomiske strammepolitik, mens han roser USA for mere effektive økonomiske svar på krisen.

Facebook
Twitter