Franske byer dækket af smog: Vælgere kræver indsats mod forurening

Partikelforureningen, der hvert år koster 48.000 franskmænd livet, er blevet et emne i præsidentvalgkampen.

Særligt på vindstille dage plages Paris af smog og forurening. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

Frankrigs præsidentvalgkamp kører i højeste gear, det gælder blandt andet bilers forurening i storbyerne.

Især byer som Paris og Lyon er ramt af voldsom luftforurening. På vindstille dage med særlig høj forurening og smog, har begge byer indført begrænset bilkørsel, så for eksempel dieselbiler, der forurener mest, ikke får lov til at køre ind i byerne.

Åbner ikke vinduet

- Jeg åbner ikke vinduet, for jeg ved, hvad jeg kommer til at indånde. Nogle gange lufter jeg ikke ud i to dage, fordi der er for meget trafik, siger Lucette Controle, der bor i Paris.

Hun forventer tiltag mod forureningen, eksempelvis gratis offentlig transport, men det ser hun ikke i nogen af præsidentkandidaternes programmer.

- Alle kandidater kan jo gøre noget mod forureningen, men hvilken af dem vil gøre det? Det er det, der er spørgsmålet, siger Lucette Controle.

Hun har endnu ikke besluttet sig for, hvilken af de 11 kandidater, hun vil stemme på i 1. runde af præsidentvalget søndag 23. april.

Lader ikke bilen stå

Nedenfor Lucette Controles vinduer kører tusinder af bilister, som ikke har lyst til at lade bilen stå. Julien Dupont kører til arbejde hver dag og holder ofte to timer i kø, men metroen er for besværlig.

- Jeg er da bekymret for forureningen, men jeg tror egentlig, jeg er mere beskyttet mod forurening herinde i bilen end i metroen, siger han.

Julien Dupont stemmer socialistisk, men han tror ikke på, at dieselbilerne er væk i 2025, som Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon foreslår.

- Man kan ikke først sige til folk, vær grøn, køb en dieselbil med partikelfilter og så efter to år sige, at nu vil dieselbiler blive forbudt. Det vil folk ikke acceptere, mener Julien Dupont.

48.000 dør hvert år af forureningen

Der er ellers rigtig mange, der kunne have brug for at få udskiftet luften og mindsket forureningen. Ægteparret Sognane bor på 7. sal med udsigt til ringvejen og motorvej A1, der fører ud af Paris. De sørger også for at holde vinduerne lukkede, når bilosen er massiv.

Familien på otte mennesker, har de sidste syv år forsøgt at finde et andet sted at bo. Det yngste barn på et halvt år er på astmamedicin, sandsynligvis på grund af luftforureningen. Moren er fortvivlet, men hun ved godt, at Frankrigs næste præsident ikke kan løse problemet med et snuptag.

Frankrigs sundhedsministerium har opgjort, at partikelforureningen hvert år koster 48.000 mennesker livet. Forureningen udgør dermed ni procent af landets dødsfald.

Facebook
Twitter