Franskmænd inden gyser-valg: Vores politikere er arrogante

I morgen skal franskmændene beslutte sig for, hvem de vil sende videre til den anden og afgørende runde i det franske præsidentvalg.

  • Satiremagasinet Charlie Hebdo skriver på deres forside “Frankrig på afgrundens kant” med henvisning til muligheden for, at Marine Le Pen fra det højrenationale parti Front National går videre til næste valgrunde. (Foto: Johanne Hesseldahl Larsen © dr)
  • Den konservative kandidat François Fillons valgslogan “Et ønske for Frankrig” er blevet streget ud og rettet til “Et røveri af Frankrig”. (Foto: Johanne Hesseldahl Larsen © dr)
  • Iturevne plakater af Jean-Luc Mélenchon fra den yderste venstrefløj. Han er gået frem i de seneste meningsmålinger. (Foto: Johanne Hesseldahl Larsen © dr)
1 / 3

Marine Le Pen fra Front National har fået grøn grafitti hen over øjnene, og republikaneren François Fillons valgslogan, 'Et ønske for Frankrig', er blevet streget over og ændret til 'Et røveri af Frankrig'.

Valgplakaterne rundt i Paris’ gader er godt slidte, og indbyggerne virker til at være klar til at få første runde af præsidentvalget overstået i morgen.

Ifølge de seneste meningsmålinger er der dog tæt løb mellem de fire præsidentfavoritter - den uafhængige Emmanuel Macron, Front Nationals Marine Le Pen, republikaneren François Fillon og venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon - som står til at få mellem 23 og 18 procent af stemmerne.

Men kun to af dem kan gå videre til den anden og afgørende runde, og intet er afgjort, før det sidste valgsted lukker i morgen.

DR Nyheder har talt med forskellige vælgere på gaden.

Marina Bean, oversætter: “Jeg har fået nok”

Marina Bean er helt sikker på at hun ikke vil afgive sin stemme i morgen. (Foto: Johanne Hesseldahl Larsen © dr)

- Valget er fuldstændig vildt. Jeg har ikke valgt nogen kandidat, og jeg vil ikke stemme i morgen. Jeg har fået nok af det hele, siger Marina Bean og peger rundt på gaden.

- Du kan selv se det. Paris og hele landet er på vej ned - både økonomisk og socialt. Alt går så dårligt. Se dig omkring.

Hun har set alle præsidentdebatterne i tv, og det har kun gjort hende endnu mere sikker på, at hun ikke vil stemme.

- Det er forfærdeligt at høre på dem. Jeg hader særligt Fillon. Han er så arrogant, og han er ubrugelig. Jeg forstår ikke, hvorfor folk kan holde ud at se på ham, siger hun og fortsætter:

- Hvis jeg lytter til mit hjerte, ville jeg stemme på Benoît Hamon (kandidaten for det socialistiske regeringsparti, red.) eller Mélenchon. Men hvis jeg skal sikre, at Marine Le Pen ikke kommer til magten, skal jeg stemme på Macron. Det har jeg ikke lyst til, siger Marina Bean, mens hun studerer dagens forside på centrum-venstre-avisen Liberation.

Den lyder: “Alle undtagen dem” med tanke på Marine Le Pen og Francois Fillon, som avisen har billeder af.

Wesley Lebeau, bankmand: “Fillon er blevet uretfærdigt behandlet”

Wesley Lebeau og hans kæreste Emma arbejder begge i banksektoren og de synes Fillons skandaler er blevet stærkt overdrevet i medierne. (Foto: Johanne Hesseldahl Larsen © dr)

- Jeg stemmer på Fillon, fordi han er den eneste, der ved, hvad vi bør gøre. Vi har lagt skandalerne bag os. Politikere har altid gjort det samme i 40 år, så det er ikke hans skyld, siger Wesley Lebeau med tanke på det stormvejr, François Fillon har været igennem i medierne, efter at det kom frem, at han havde brugt offentlige midler til at ansætte sin kone.

- Han er den reneste politiske mand, vi har, understreger Lebeau, der har boet i London et antal år, og som for blot et halvt år siden vendte tilbage til Paris.

Wesley Lebeau frygter særligt ventrefløjens kandidat, Jean-Luc Mélenchon, der på det seneste er stormet frem i meningsmålingerne. Ifølge den seneste står han til at få 18 procent af stemmerne.

- Han er meget farlig. Vi ved, at Le Pen er farlig, men vi ved ikke noget om Mélenchon. Folk taler pænt om ham, men i virkeligheden er hans økonomiske program det samme som Le Pens. Det er det ekstreme venstre og højre - de tænker helt ens.

Antony de Peretti, studerende: “Le Pen er den eneste, der har en plan”

Antony de Peretti overvejer at stemme på Marine Le Pen fra det højrenationalistiske parti Front National. (Foto: Johanne Hesseldahl Larsen © dr)

- Jeg tænker på at stemme på Front Nationals Marine Le Pen, fordi hun er den eneste, der har en plan for, hvad vi skal stille op med indvandrerne, siger Antony de Peretti, der besøger Paris fra Marseille.

Han er også bekymret for, om han vil kunne få et job, når han om nogle år er færdiguddannet.

- Jeg tror, at Le Pen kan være med til at sikre, at vi kan beholde flere arbejdspladser her i Frankrig. Jeg kan godt nogle gange være lidt bekymret for, hvordan livet bliver for mig, siger han.

Fabienne Francois, designer: “Jeg vil stemme på den, der vil kæmpe hårdest mod Front National”

Fabienne Francois har tænkt sig at stemme strategisk mod Front National. (Foto: Johanne Hesseldahl Larsen © dr)

- Jeg bestemmer mig i morgen tidlig, siger Fabienne Francois, der ikke kan lide nogle af kandidaterne, men som har tænkt sig at stemme strategisk mod Front Nationals kandidat, Marine Le Pen:

- Jeg synes, at alle partierne pånær Front National ligner hinanden. Front National er fascister, og dem vil vi ikke have i Frankrig. Jeg vil stemme på den, der vil kæmpe hårdest mod dem, siger hun og understreger:

- Det eneste, jeg er rigtig bekymret for, er det parti.

Claire Lamon, pensionist: “Macron er falsk og opportunistisk”

Claire Lamon er skuffet over de franske politikere, men har alligevel besluttet sig for at stemme på den konservative kandidat Francois Fillon. (Foto: Johanne Hesseldahl Larsen © dr)

- Valgkampen har været forfærdelig, og jeg er ikke stolt at vores politikere. Jeg er så skuffet. Jeg stemmer i morgen, men jeg er ikke helt sikker på, hvem jeg vil stemme på. Men jeg tror, jeg vil stemme strategisk, siger Claire Lamon og afslører, at valget nok falder på den konservative kandidat, François Fillon.

- Jeg stemmer på Fillon, men jeg er meget skuffet. Jeg vil ikke have Macron, fordi han er falsk - han er en opportunist, siger Claire Lamon.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk