GRAFIK 11 franske kandidater: Favoritterne, outsiderne og de kuriøse

Læs om samtlige kandidater i det meget brogede felt ved præsidentvalget i Frankrig 23. april.

Hele elleve kandidater står på stemmesedlen, når de franske vælgere går til præsidentvalg søndag 23. april.

Alt tyder på, at ingen af kandidaterne vil få over halvdelen af stemmerne ved valget, hvilket udløser en 2. valgrunde mellem de to, som får flest stemmer, søndag 7. maj.

De elleve, som håber at kvalificere sig til finalen kan groft inddeles i tre kategorier: Favoritterne, outsiderne og de kuriøse.

Læs om alle kandidaterne i grafikken over artiklen.

Favoritterne

I flere årtier er præsidenten i Frankrig enten kommet fra det store venstreparti, Socialistpartiet, eller det store borgerlige parti, der efter flere navneskift i dag hedder Republikanerne.

Så da François Fillon vandt primærvalget hos Republikanerne i november 2016, blev han samtidig storfavorit til at tage præsidentposten, fordi den nuværende præsident fra Socialistpartiet, François Hollande, er historisk upopulær.

Men så afslørede ugeavisen Den Lænkede And, at François Fillons kone har fået løn for at være hans assistent - tilsyneladende uden at lave noget reelt arbejde.

Skandalen har sendt Fillon ned på en tredjeplads i meningsmålingerne, som nu peger på en historisk 2. valgrunde uden deltagelse af de traditionelle partier.

Mød de tre førende præsidentkandidater i videoen herover.

I stedet er der lagt op til en duel mellem centrumkandidaten Emmanuel Macron, der aldrig er blevet valgt til noget offentligt embede, og højrenationalisten Marine Le Pen, som ved det seneste præsidentvalg i 2012 blev nummer tre med 18 procent af stemmerne.

Outsiderne

Den franske venstrefløj har tilsyneladende kurs mod et dårligt valg. Det skyldes ikke kun vælgernes store utilfredshed med præsident Hollande, men også at flere kandidater slås om de traditionelle venstrestemmer.

Den relativt ukendte Benoît Hamon har fået den utaknemmelige opgave at løfte arven efter Hollande som Socialistpartiets kandidat. Men Hamon er undervejs i valgkampen blevet overhalet indenom af den endnu mere venstreorienterede Jean-Luc Mélenchon, der har klaret sig særdeles godt i tv-debatter.

Noget længere nede af listen over outsidere finder man den borgerlige Nicolas Dupont-Aignan, som er en afhopper fra partiet, der nu hedder Republikanerne, og som ideologisk ligger mellem François Fillon og Marine Le Pen.

Læs om alle kandidaterne i grafikken over artiklen.

De kuriøse

Jo dårligere vinderchancer man har i præsidentvalget, jo mere kulørte eller ekstreme bliver kandidaterne.

I denne gruppe finder man Jean Lassalle, der insisterer på at blive omtalt som "hyrde" og næsten udelukkende kæmper de franske landdistrikters sag.

Her er også et par revolutionære venstrekandidater: Mekaniker og fagforeningsmand Philippe Poutou samt Nathalie Arthaud, der stolt omtaler sig selv som feltets eneste ægte kommunist.

Lige på grænsen til det skøre står nationalisten François Asselineau og Jacques Cheminade, som begge jævnligt bliver omtalt som konspirationsteoretikere.

Læs om alle kandidaterne i grafikken over artiklen.

FacebookTwitter