Le Pen forsøger at vinde de kvindelige vælgere, men Frankrigs feminister siger 'Non Merci, Madame!'

Marine Le Pen betegner sig selv som en 'feminist, der ikke foragter mænd'.

Marine Le Pen fra den yderste højrefløj kan gå hen og blive Frankrigs første kvindelige præsident, hvis hun vinder præsidentvalget på søndag. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Ritzau Scanpix)

Veninderne Carla og Lea vifter begejstret med hvert deres franske flag.

Øjnene stråler hos de to 19-årige studerende, der skal stemme til deres livs første præsidentvalg. Og de stemmer på Marine Le Pen.

- Det ville være kæmpestort at få en kvindelige præsident, råber Lea Macary, der er mødt op til vælgermøde med Marine Le Pen i Sydfrankrig for at få et glimt af den kvinde, der kan gå hen og blive Frankrigs første Madame la Présidente.

Carla Alcatara tror og håber, at Marine Le Pen bliver Frankrigs næste præsident.

Veninde Carla Alcatara stemmer i:

- Det ville være SÅ stort. Helt ærligt, det ville være genialt.

De to studerende hører til blandt de 52 procent franske vælgere, som er kvinder. Og dét er en gruppe, som præsidentkandidaten og højrefløjslederen Marine Le Pen forsøger at indfange inden anden og afgørende valgrunde på søndag.

Men det er ingen let opgave for Le Pen, som ved det seneste valg i 2017 måtte se 68 procent af de kvindelige vælgere stemme på hendes rival, Emmanuel Macron, mens blot 32 procent af kvinderne stemte på hende.

Men tiden - og ikke mindst kandidaten - er en anden nu end i 2017, mener Lea Macary.

- Ja! Jeg tror, at hun har fået en meget større plads i dag i de franske hjerter og ikke mindst i de unges hjerter, siger hun.

Ved det seneste præsidentvalg var der en større andel af de kvindelige franske vælgere, der stemte på Marine Le Pens modstander, den nuværende præsident Emmanuel Macron. (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Ritzau Scanpix)

Vil bekæmpe 'komfort-aborter'

Helt, helt anderledes lyder kvindekampen i valgkampen, når man taler med Frankrigs feminister, som i stor stil er venstreorienterede.

- Vi står i en lidt kompliceret situation. Jeg går selvfølgelig ind for kvinder ved magten, men ikke for enhver pris. Og den kvinde, der stiller op, er fra det yderste højre, og det er ikke en pris, jeg er villig til at betale, lyder det for eksempel fra 26-årige Salomé Darrigrand, der er seksualvejleder i Paris og arbejder for organisationen Feminists in the City.

Mange franske feminister stemmer søndag på Emmanuel Macron. Ikke nødvendigvis af begejstring for hans projekt, snarere for at stemme imod Marine Le Pen.

Det skyldes ikke mindst Le Pens ambitioner om at stramme abortreglerne, så det bliver sværere for kvinder at få dét, som Le Pen har kaldt 'komfort-aborter'.

Også præsidentkandidatens ambition om at kriminalisere kvinder, der bærer et muslimsk hovedtørklæde på gader og stræder, får mange feminister til at rase.

- Selv om Marine Le Pen skulle vinde magten, ville hun ikke på nogen måde stå for en politik, der tilgodeser kvinder. Hun er en politiker fra den yderste højrefløj, der på ingen måde har et feministisk program, siger Salomé Darrigrand og fortsætter:

- Tværtimod er der både mandchauvenistiske, racistiske og islamofobiske elemeneter i hendes program, så det ville være en katastrofe. En kvinde med magten? Ja tak. Men ikke Le Pen.

26-årige Salomé Darrigrand vil meget gerne have en kvindelig præsident i Frankrig. Bare ikke Marine Le Pen. (Foto: © Kimberly Victoria Johnson)

En feminist, der ikke foragter mænd

Le Pen selv har i denne valgkamp på spørgsmålet 'Er De feminist, Madame?' svaret, at hun er 'en feminist, der ikke foragter mænd'.

En formulering, der vækker jubel i hendes eget bagland og frustration blandt landets erklærede feminister.

Le Pen-kampagnen er udmærket klar over, at der ligger en udfordring i at indfange flere kvindelige vælgere her i valgkampens slutspurt, hvor Emmanuel Macron fører i meningsmålingerne. Ifølge mediet Politicos vægtede gennemsnit står han til at få 54 procent af stemmerne på søndag, mens Marine Le Pen står til at få 46 procent.

Derfor har Le Pen nu indledt en offensiv, hvor hun ved sine vælgermøder blandt andet fremhæver, at hun 'vil hjælpe den enlige mor eller kvinden, der er offer for partnervold' og ikke mindst 'kvinder, der bliver chikaneret i det offentlige rum'.

Og ved sit vælgermøde i Avignon i torsdags satte Marine Le Pen trumf på:

- Kom så! Nu er det en kvindes tur til at blive valgt, lød det fra kvinden, der på søndag kan skrive fransk historie.

Der var jubel - ikke mindst fra kvinderne - da Marine Le Pen gik på scenen under et af sine vælgermøder i Perpignan. Her håber de, at hun bliver Frankrigs første kvindelige præsident. (Foto: © GUILLAUME HORCAJUELO, Ritzau Scanpix)