Måling: Le Pen kommer bedst fra start i valgkampen

Marine Le Pen har på de to dage efter første runde markeret sig mere end Macron, der får kritik for at have holdt sejrsfest søndag.

Front Nationals præsidentkandidat Marine Le Pen mødte overraskende op på den lukningstruede Whirlpool-fabrik i Amiens, hvor modkandidaten Emmanuel Macron mødtes med udvalgte medarbejdere på et kontor. (Foto: Christophe Petit Tesson © Scanpix)

Centrumkandidaten Emmanuel Macron fejrede sin valgsejr søndag aften på brasseriet La Rotonde i Paris. I caféen med smukke lamper og stivede hvide duge var Macrons støtter og medarbejdere inviteret til fest i 6. arrondissement, kvarteret for den velhavende, kreative klasse af parisere.

Flere politiske eksperter og kommentatorer bedømmer det som en skidt start på valgkampens 2. runde for Macron. Og mange franskmænd er enige. I en meningsmåling for nyhedskanalen BFMTV i dag, mener 43 procent, at det var en fejl, at Macron fejrede sin valgsejr, mens 22 procent synes, det var i orden.

Macron forsvarer sin fejring

Macron selv forsvarede sin fejring af valgsejren i et interview på nationalt tv, France 2 i går.

- Det står jeg fuldkommen inde for. Jeg vil gerne fejre med mine medarbejdere, at vi er nået så langt. Ingen gav os en chance for et år siden, sagde Macron.

Til det siger kritikerne, at der ikke er noget at fejre, når Frankrig er så delt, og uligheden mellem rige og fattige så høj.

I det hele taget synes Macron at været kommet dårligt fra start. Hver anden franskmand (52 procent) mener, at Macron har klaret begyndelsen af valgkampen op til 2. runde af præsidentvalget dårligt.

61 procent mener derimod, at Macrons rival, Marine Le Pen, har klaret det godt mod 48 procent til Macron.

Kampen om Whirlpool

Marine Le Pen var tidligt ude mandag morgen for at møde vælgerne på markedet i Rouvroy, nær Hénin-Beaumont, hendes valgkreds i det nordlige Frankrig. Og i går besøgte hun også tidligt om morgenen det store engros-fødevaremarked Rungis udenfor Paris.

- Jeg er ude at besøge det Frankrig, der står tidligt op, sagde Le Pen og kritiserede samtidig skarpt Macron for at feste med vennerne søndag aften.

Marine Le Pen under sit besøg på Rungis-markedet nær Paris. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Macron brugte mandagen på at lægge en krans for ofrene for Armeniens folkemord, en sag, der betyder meget for de fransk-armenske efterkommere.

Derudover har han ikke været så synlig i valgkampens første dage, men i dag tog han revanche. Han besøgte nemlig sin fødeby, Amiens, hvor fabrikken Whirlpool vil lukke produktionen. Det er blevet et emne i valgkampen.

Den amerikansk-ejede Whirlpool vil flytte produktionen til Polen, hvor arbejdskraften er billigere. Det er netop den slags, Marine Le Pen siger, hun vil beskytte franske arbejdere imod, hvis hun bliver præsident.

For sent, Macron

Macron besøgte i første omgang ikke selve fabrikken, men holdt møde med udvalgte ansatte og repræsentanter for fagforeningen i handelskammerets lokaler i Amiens. Det var nemlig langt fra alle ansatte, der ønskede at få besøg af Macron.

- Vi har i tre måneder forsøgt at få Macron herud, siger Frédéric Chanterelle fra fagforeningen CFDT.

Så mange mener, det er for sent, at Macron viser interesse for fabrikken.

Mens Macron sad til møde i handelskammeret mødte Marine Le Pen overraskende op på Whirlpools område.

- Jeg er arbejdernes kandidat, sagde Marine Le Pen, der forlod fabrikken efter kun 15-20 minutter.

Det var dog længe nok til at få de symbolske billeder ud på tv: Le Pen ude ved fabrikken, mens Macron sad på et kedeligt kontor i byen.

Da Macron hørte om Le Pens besøg, tog han selv ud til Whirlpool, hvor han blev mødt af vrede buhråb og piften. Macron lovede ikke at redde fabrikken, men han brugte halvanden time på at diskutere med de utilfredse arbejdere.

Skal forlade partier

Emmanuel Macron er øjeblikket favorit til at vinde præsidentvalgets 2. runde med cirka 60 procent over for Marine Le Pens cirka 40 procent. Det viser den seneste måling fra meningsmålingsinstituttet Opinionway ifølge Reuters.

Marine Le Pen mener dog godt, hun kan overbevise 10 procent af de andre kandidater fra første rundes vælgere om, at de skal stemme på hende og hendes program.

Le Pen understregede på France 2 i et interview mandag aften i bedste sendetid, at hun vil være præsident for hele Frankrig.

I interviewet på landsdækkende tv i går understregede Macron, at hvis man vil stille op for ham til parlamentsvalget i juni, skal man forlade sit parti.

Det er der flere socialister og borgerlige, der overvejer at gøre, da de satser på, at Macron vil vinde præsidentvalget.

Facebook
Twitter