Macron vandt med 66 procent af stemmerne

Alle stemmer er talt op. Centrumkandidaten fik 66 procent i anden og afgørende runde af det franske præsidentvalg.

Det franske indenrigsministerium har bekræftet Emmanuel Macrons valgsejr. Her bliver han hyldet sammen med sin kone, Brigitte Trogneux. (Foto: Patrick Kovarik © Scanpix)

Artikel er blevet opdateret kl. 11:16, da den indeholdt misvisende oplysninger om blanke og ugyldige stemmer.

Frankrigs næste præsident hedder Emmanuel Macron.

Det ligger nu helt fast, efter det franske indenrigsministerium har offentliggjort det officielle resultat af præsidentvalgets anden og afgørende valgrunde.

Resultatet blev, at Emmanuel Macron fik 66,06 procent af stemmerne, mens 33,94 procent stemte på højrenationalisten Marine Le Pen.

Fordelingen er baseret udelukkende på stemmer på de to kandidater.

Valgdeltagelsen i anden runde var omkring 75 procent - den laveste siden 1969. Cirka ni procent af det samlede antal afgivne stemmer - som altså ikke er inkluderet i den ovenstående stemmefordeling, bestod af blanke eller ugyldige stemmesedler.

De sidste valgsteder i Frankrig lukkede søndag klokken 20, og i samme øjeblik viste prognoser fra de store tv-stationer, at Emmanuel Macron havde fået omkring to-tredjedel af stemmerne.

Yngste præsident

Der gik da heller ikke mange minutter, før Marine Le Pen gik på talerstolen og lykønskede Macron med sejren.

Emmanuel Macron er 39 år og bliver den yngste præsident i Frankrigs historie.

Det er kun lidt over et år siden, at Macron dannede bevægelsen En Marche (Fremad) som en platform for præsidentvalget i 2017. Den tidligere økonomiminister i Frankrigs socialistiske regering gik til valg som en centrumkandidat, der helhjertet støtter EU og er for globalisering.

Han vandt første valgrunde med 24 procent af stemmerne, mens Marine Le Pen tog andenpladsen med 21,3 procent.

Franskmændene stod dermed med et ret klart valg i anden valgrunde, da Le Pen på mange områder står for det stik modsatte af Macron.

Skal også vinde parlamentsvalg

Frankrigs nye præsident får en hektisk begyndelse på posten. Seneste ti dage efter valget skal han tages i ed, og allerede om lidt over en måned kommer endnu et afgørende valg for Macron.

11. og 18. juni vælger de franske repræsentanter til det franske parlament, Nationalforsamlingen - og det valg skal En Marche også vinde, hvis Emmanuel Macron vil gøre sig håb om at føre sine politiske ideer ud i livet.

I Frankrig er præsidenten nemlig ikke alene om den udøvende magt. Han skal dele den med en premierminister, og hvis et andet parti end En Marche kan snuppe regeringslederposten, bliver Macrons opgave langt mere besværlig.

Og den kommende præsidents bevægelse En Marche begynder fra nul - de har ingen repræsentanter i Nationalforsamlingen i øjeblikket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk