Tema Præsidentvalg i Frankrig

Muslimsk badetøj bragte sindene i kog i fransk præsidentdebat

Indvandring og religion fik temperamenterne i spil i præsidentvalgkampens første store tv-debat.

- Det var en debat, hvor forskellen på kandidaterne blev meget tydelig, ikke mindst på værdipolitikken, siger DR's korrespondent i Paris Stéphanie Surrugue. (Foto: PATRICK KOVARIK / POOL © Scanpix)

- Jeg har ikke brug for en bugtaler.

Sådan lød den vrede reaktion fra centrumpolitikeren Emmanuel Macron, da lederen af det indvandrer- og EU-kritiske parti Front National, Marine Le Pen, beskyldte ham for at gå ind for burkinien – muslimsk badetøj til kvinder.

Mere end tre stive timer varede den, den første tv-debat mellem de fem førende kandidater i det franske præsidentvalg.

Præsidentvalg i Frankrig

Det franske præsidentvalg er afgjort. Frankrigs næste præsident er Emmanuel Macron fra bevægelsen En Marche. Han fik 66 procent af stemmerne mod Marine Le Pens 34 procent.

Gå til tema

Den handlede om mange ting. Økonomi, EU og visionerne for et nyt Frankrig, men det var religion og indvandring, der skabte de mest ophidsede øjeblikke, fortæller DR’s korrespondent i Paris, Stéphanie Surrugue.

- Det var en debat, hvor forskellen på kandidaterne blev meget tydelig, ikke mindst på værdipolitikken. Muslimske kvinders ret til at bære muslimsk badetøj på strandene satte sindene i kog.

Under den del af ordvekslingen mellem kandidaterne gik venstrefløjsikonet Jean Luc Mélenchon til angreb på Marine Le Pen og understregede, at hun ikke kan skabe et ”tøjpoliti i gaderne”.

- Vil du så også forhindre folk i at have grønt hår eller i at gå med lårkorte nederdele?, lød det fra Mélenchon.

Kandidaten for de Konservative, Francois Fillon, blandede sig også. Han sagde, at det afgørende spørgsmål er integrationen af det muslimske samfund i Frankrig, og advarede franskmændene mod at stigmatisere muslimerne. Samtidig advarede han dog også mod radikalisering og opfordrede muslimerne til selv at tage ansvar.

- Muslimerne skal selv gøre oprør mod radikaliseringen, og de skal hjælpe republikken med at stoppe denne udvikling.

Angela Merkel som ufrivillig hovedperson

Debatten om indvandring, flygtningepolitik og EU gjorde Tysklands kansler, Angela Merkel, til en slags ufrivillig hovedperson nummer seks på scenen i aftes, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Faktisk blev hun hovedperson flere gange. Marine Le Pen erklærede, at hun ikke vil være leder af en underafdeling i EU og slet ikke vicekansler for Angela Merkel.

Marine Le Pen og Front Nationale går ind for en afskaffelse af euroen og en folkeafstemning om EU, men hun var ikke alene om at bruge Angela Merkel til at skyde efter modkandidaterne.

Francios Fillion erklærede, at Angela Merkels håndtering af flygtningekrisen har været enormt problematisk. Og han kritiserede også frontløberen i meningsmålingerne lige nu, Emmanuel Macron, for ukritisk at støtte Merkel og EU, fortæller Stéphanie Surrugue fra Paris.