Tema Præsidentvalg i Frankrig

OVERBLIK Her er de franske præsidentkandidater

Fem kandidater er med i opløbet ved det mest åbne præsidentvalg i Frankrig i årtier.

De fem kandidater fra etablerede partier: Marine Le Pen, Emmanuel Macron, François Fillon, Benoît Hamon og Jean-Luc Mélenchon. (© sCANPIX)

Franske præsidentvalg plejer at være et opgør mellem Socialistpartiet og det store, konservative højreparti, der nu hedder Republikanerne.

Men nye politiske vinde blæser også i Frankrig, hvor det ikke længere vil være en overraskelse, hvis hverken socialister eller republikanere får en kandidat med i anden og afgørende valgrunde 7. maj.

Første valgrunde finder sted 23. april. Her er de fem etablerede kandidater, som i aften mødes i en stor tv-debat - rangeret efter deres aktuelle stilling i meningsmålingerne:

Præsidentvalg i Frankrig

Det franske præsidentvalg er afgjort. Frankrigs næste præsident er Emmanuel Macron fra bevægelsen En Marche. Han fik 66 procent af stemmerne mod Marine Le Pens 34 procent.

Gå til tema

Marine Le Pen - Front National

Marine Le Pen besøgte i weekenden et landbrug som led i valgkampen. (Foto: PASCAL Pavani © Scanpix)

Det er anden gang, at lederen af det højrenationale parti Front National, Marine Le Pen forsøger at blive Frankrigs præsident. I 2012 blev hun nummer tre i første valgrunde med 18 procent af stemmerne.

Som datter af partistifteren Jean-Marie Le Pen har Marine Le Pen været involveret i politik, siden hun var ganske ung. Hun sidder i øjeblikket i Europa-Parlamentet.

Siden hun overtog posten som partileder fra sin far i 2011, har Marine Le Pen forsøgt at trække Front National væk fra det ekstreme højre. Hun gik endda så vidt som at tage initiativ til at få faren smidt ud af partiet i 2015.

48-årige Marine Le Pen går til valg på at skære den lovlige indvandring til Frankrig fra 200.000 til 10.000 personer om året. Hun vil give franske statsborgere forrang, når det gælder boliger og arbejdspladser. Og så skal franskmændene til folkeafstemning om både euroen og medlemskabet af EU.

Emmanuel Macron - En Marche

Emmanuel Macron dufter til vin på en messe i Paris. (Foto: Christophe Petit Tesson © Scanpix)

Det er mindre end et år siden, at 39-årige Emmanuel Macron forlod Socialistpartiet og posten som økonomiminister og dannede bevægelsen "En Marche!" - Fremad!

Emmanuel Macron er filosof og millionær og er aldrig blevet valgt til noget offentligt embede. Han fortæller vælgerne, at det ikke længere giver mening at tale om højrefløj og venstrefløj - revolutionen skal komme fra midten, mener Macron.

Han vil kæmpe for klimaet og for EU. Han vil styrke det økonomiske europæiske samarbejde, og han vil styrke det internationale militære samarbejde.

Macrons politiske projekt og store popularitet er dog af så ny dato, at modstanderne kan angribe ham for at en forførende form uden indhold.

François Fillon - Republikanerne

Francois Fillon retter på frisuren under et vælgermøde. (Foto: Christophe Petit Tesson © Scanpix)

63-årige François Fillon er tidligere premierminister og vandt i november 2016 en meget klar sejr i Republikanernes primærvalg.

Dermed troede mange, at vejen var banet til præsidentboligen Elyséepalæet. Men så afslørede ugeavisen Le Canard Enchaîné, at François Fillons kone i årevis har fået løn som hans assistent - tilsyneladende uden at lave noget arbejde. Siden er flere skandaler kommet til, og Fillon bliver nu undersøgt af den franske anklagemyndighed.

Inden det kom så vidt, havde François Fillon slået på, at der er brug for en grundlæggende reform af fransk økonomi. Han har blandt andet meldt ud, at han vil mindske antallet af offentligt ansatte med 500.000.

Fillon er også meget markant i sin udlændingepolitik, hvor han vil gøre bistandshjælp til afrikanske lande afhængig af, om man vil tage illegale indvandrere tilbage.

Benoît Hamon - Socialistpartiet

Benoît Hamon styrer en kran i havnen i Le Havre. (Foto: DAMIEN MEYER © Scanpix)

Det blev den relativt ukendte Benoît Hamon, som har fået den utaknemmelige opgave at skulle løfte arven i Socialistpartiet efter den mest upopulære præsident i fransk historie, François Hollande.

Benoît Hamon er tidligere medlem af Europa-Parlamentet og var i 2014 kortvarigt undervisningsminister i Frankrig. Han sagde dog op, fordi han mente, at præsident Hollande ikke førte socialistisk politik.

Det har 49-årige Hamon nu selv mulighed for at gøre som Socialistpartiets præsidentkandidat. Han har blandt andet foreslået at indføre en borgerløn i Frankrig. Pengene skal gives uden forpligtigelser og kan for eksempel bruges til at tage en videregående uddannelse.

Jean-Luc Mélenchon - Det oprørske Frankrig

Jean-Luc Melenchon besøger en bokseklub for kvinder i Marseille. (Foto: BERTRAND Langlois © Scanpix)

Jean-Luc Mélenchon er 65 år og repræsenterer det yderste venstre i det franske præsidentvalg, som han stiller op til for anden gang.

Han er afhopper fra Socialistpartiet og sidder nu i Europa-Parlamentet for en koalition af venstrepartier. I begyndelsen af 2016 stiftede han bevægelsen "Det oprørske Frankrig" som platform for præsidentvalget i år.

Jean-Luc Mélenchon går til valg på at ændre den franske forfatning, så præsidenten får mindre magt. Han har foreslået en radikal omfordeling af rigdommene i Frankrig og har markeret sig som en udpræget EU-skeptiker og modstander af økonomisk globalisering.