På Frankrigs venstrefløj er de unge rådvilde: Jeg ønsker hverken Macron eller Le Pen

Mange venstreorienterede franskmænd ved ikke, hvad de skal stemme til præsidentvalget.

Tusindvis af franskmænd gik lørdag på gaden for at vise deres modstand mod Marine Le Pen og resten af den yderste højrefløj. Men præsident Macron fik heller ikke mange pæne ord med på vejen. (Foto: IAN LANGSDON © Ritzau Scanpix)

24-årige Ava hader egentlig Emmanuel Macron af hele sit hjerte, som hun selv formulerer det.

Alligevel har hun tænkt sig at stemme på ham næste søndag, når franskmændene skal vælge deres næste præsident.

For selvom Ava er imod nærmest alt, hvad Frankrigs nuværende centrumliberale præsident står for – ikke mindst hans økonomiske politik, som er alt for liberal til hendes smag – så mener hun, at han trods alt er bedre end alternativet på stemmesedlen, den stærkt højreorienterede Marine Le Pen.

- Hverken Emmanuel Macron eller Marine Le Pen er på folkets side. Men jeg stemmer imod Marine Le Pen, forklarer Ava, der til daglig studerer psykologi i Paris.

Det er lørdag eftermiddag på Place de la Nation i det østlige Paris, og sammen med veninden Soona og tusindvis af andre frustrerede franskmænd er hun taget til protestmarch mod Marine Le Pen og resten af Frankrigs yderste højrefløj.

Hvor Emmanuel Macron bliver beskyldt for at være de rigestes præsident, bliver Marine Le Pen beskyldt for at være fascist. (Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS © Ritzau Scanpix)

Valget mellem to onder

De to veninder stemte begge på Jean-Luc Mélenchon fra den yderste venstrefløj, da første runde af præsidentvalget fandt sted sidste søndag.

Her var det kun de to mest populære kandidater, som gik videre til den anden og afgørende runde 24. april. Til deres store skuffelse manglede venstrefløjspolitikeren, som ellers var den foretrukne kandidat blandt vælgerne under 35 år, lige knap en halv million stemmer for at få en af de eftertragtede pladser.

Derfor står Ava og Sonna nu over for valget mellem det, de betegner som to onder.

Men spørger man begge veninder, er den stærkt indvandringskritiske Marine Le Pen, som blandt andet vil forbyde tørklæder i det offentlige rum, sætte en stopper for familiesammenføringer, behandle asylansøgninger uden for Frankrigs grænser og give franske statsborgere førsteret til sociale boliger og job, trods alt værre end Emmanuel Macron.

- Hvis hun vinder, vil det yderste højre og racisterne få magten, siger Ava, som heller ikke er bleg for at kalde Marine Le Pen for 'fascist'.

- Jeg frygter, at hun vil begynde at indføre sin udlændingepolitik med det samme, tilføjer den 25-årige Soona.

Det er uvist, hvor venstrefløjsstemmerne ender ved anden og afgørende valgrunde i næste uge. (Foto: Per Bang Thomsen)

'Gå ned og stem'

De er langt fra de eneste ved dagens demonstration, der har fundet de kompromisløse gloser frem om Marine Le Pen.

"Alle hader racister", står der med store sprittuschbogstaver på et aflangt, hvidt lagen, som fem demonstranter holder udstrakt mellem sig. På en af ladvognene forsøger en mand med en megafon at få folkene omkring sig til at råbe med på et Le Pen-kritisk slagråb.

Og på et papskilt, som svæver over demonstranternes hoveder, er der en, der har tegnet små, røde djævlehorn på Marine Le Pens pande.

Selvom Marine Le Pen har været aktiv i fransk politik i årtier, er hun fortsat en, der i den grad skiller vandene. I sidste uge var Emmanuel Macron selv ude at beskylde modstanderen for at føre en 'racistisk' og 'brutal' politik, som udelukkende går ud på at splitte Frankrig.

Det afviste hun efterfølgende blankt og kaldte beskyldningerne chokerende. Og Marine Le Pen, som har brugt de seneste år på at bløde sit offentlige image op og fokusere på andre temaer end blot indvandring, havde også på forhånd taget afstand fra lørdagens march, som hun betegnede som "dybt antidemokratisk".

- Det eneste, jeg kan sige til de her mennesker, er, at de bare skal gå ned at stemme. Så enkelt er det, sagde højrefløjspolitikeren, som ikke efterfølgende har været ude at kommentere de hårde beskyldninger.

"Alle hader racister", står der på banneret. (Foto: Per Bang Thomsen)

Overvejer blank stemme

Det er dog bare ikke helt enkelt for mange af de franskmænd, som stemte på andre kandidater ved første valgrunde. Især ikke for de knap otte millioner vælgere, heriblandt mange unge, der håbede på den 70-årige Jean-Luc Mélenchon.

Efter nederlaget sidste søndag sagde han til sine tilhængere, at de "ikke må give en eneste stemme til madame Le Pen". Den store ubekendte er dog, om hans vælgere vil følge opfordringen – og hvordan de vælger at tolke den. Det kan enten betyde, at de skal stemme på Emmanuel Macron, eller at de skal vælge at blive hjemme.

Ifølge en måling fra analyseinstituttet Ipsos forventer 34 procent af venstrefløjspolitikerens vælgere at stemme på Emmanuel Macron, mens 30 procent har tænkt sig at stemme på Marine Le Pen.

Hvad de resterende 36 procent vil stemme er endnu uvist.

Gendarmeriet var mødt talstærkt op til dagens demonstration for at undgå ballade. (Foto: Per Bang Thomsen)

Hvor Ana trods sine forbehold har besluttet sig for at stemme på Emmanuel Macron, har Soona endnu ikke gjort op med sig selv, om hun vil følge trop eller stemme blankt i protest.

De blanke stemmer tæller dog ikke med i det endelige valgresultat, og det kan komme til at vende op og ned på resultatet, hvis mange franskmænd enten vælger at gøre det eller blive hjemme på sofaen.

Det er Soona dog bevidst om.

- Men jeg er meget fortvivlet, og jeg håber, at politikerne begynder at anerkende de blanke stemmer. Og hvis nu der er mange franskmænd, der stemmer blankt, så håber jeg, at det sker, siger Soona.

Lidt længere nede ad boulevarden står veninderne Maëlle og Emma på henholdsvis 21 og 22 år i samme dilemma. Begge stemte på Jean-Luc Mélenchon for en uge siden, men Maëlle ved endnu ikke, hvad hun gør om en uge.

- Jeg ønsker jo ikke nogen af dem, siger hun.

Både Emma (tv.) og Maëlle (th.) havde håbet, at Jean-Luc Mélenchon var blevet Frankrigs næste præsident. (Foto: Per Bang Thomsen)

Støtte fra stjerner og ekspræsidenter

Emmanuel Macron har ellers i de seneste dage forsøgt at komme de rådvilde venstrefløjsvælgere i møde med løfter om blandt andet at sætte ekstra skub på den grønne omstilling og eksempelvis plante 140 millioner træer inden 2030. Derudover har han adopteret begrebet 'økologisk planlægning', som var en del af Jean-Luc Mélenchons valgprogram.

Ved siden af det har en række kulturpersonligheder og sportsstjerner, heriblandt skuespiller og sangerinde Charlotte Gainsbourg, rapperen Black M samt håndboldspilleren Nikola Karabatic, opfordret landsmændene til at stemme på Emmanuel Macron.

Det samme har Frankrigs eneste to nulevende ekspræsidenter, Nicolas Sarkozy og Francois Hollande.

Ifølge Politicos vægtede gennemsnit af de franske meningsmålinger står Emmanuel Macron til at få 54 procent af stemmerne ved anden valgrunde, mens Marine Le Pen kan se frem til 46 procent af stemmerne. Og Emmanuel Macron har udvidet sit forspring i de seneste uger.

Emma er endt på, at hun nok kommer til at stemme på Emmanuel Macron.

- Men det betyder ikke, at jeg ønsker, at Macron skal være ved magten, for han repræsenterer højrefløjen af fransk politik. Det betyder bare, at jeg ikke ønsker, at Le Pen skal være ved magten, for hun er for ekstrem. Men hvis Macron vinder, må vi efterfølgende organisere os og demonstrere endnu mere mod ham.

Hverken Ava, Soona, Emma eller Maëlle har ønsket at få offentliggjort deres efternavne.