Ryborg hos Macrons tilhængere: De buher, når Le Pen toner frem på tv-skærmene

- Det er, som om de ikke havde turde håbe på det, siger DR's EU-korrespondent Ole Ryborg fra Emmanuel Macrons valgfest.

DR's EU-korrespondent til Emmanuel Macrons valgfest i Paris. (© (c) DR)

Emmanuel Macron, 39, fra bevægelsen En Marche! ligner en klar vinder ef den første runde af det franske præsidentvalg, og det kan mærkes på stemningen i Porte de Versailles, hvor præsidentkandidaten holder valgfest.

DR's EU-korrespondent Ole Ryborg er til stede i salen, hvor tilhængerne lige nu venter på, at den populære politiker skal komme og holde sin tale.

- Her er propfyldt med folk, og der deles både franske og EU-flag ud. Her er mange unge tilhængere, og de gik helt amok, da de så, at Macron er gået videre som nummer et.

- Det er, som om de ikke havde turdet håbe på det, selv om han har ligget lunt i meningsmålingerne de sidste dage. Det er jo en helt ny bevægelse. Der er en kæmpe glæde og lettelse, og folk kaster sig om halsen på hinanden i kæmpe smil.

I de seneste prognoser fra de franske tv-stationer BFMTV, TF1 og France 2 har Macron fået mellem 23 0g 24 pct. af stemmerne.

Det fejrede Macron-lejren på denne måde:

Den socialliberale præsidentkandidat Emmanuel Macron stiftede sin bevægelse En Marche! - Fremad! - for bare et år siden, og selv om han har haft en post som finansminister under præsident Francois Hollande er han den politisk mindst erfarne af de 11 kandidater, der var med i præsidentvalgets første runde.

Nu er han efter alt at dømme gået videre som nummer et til anden runde, hvor han ifølge prognoserne skal op mod Marine Le Pen fra højrenationale Front National.

Og den kontroversielle højrefløjspolitiker er ikke populær til Macrons valgfest, fortæller Ole Ryborg.

- Folk følger med på tv-skærmene, og de buher højlydt, når Le Pen toner frem.

- Til gengæld var der vild jubel, da Benoît Hamon anbefalede sine vælgere at stemme på Macron som præsident, fortæller Ole Ryborg.

Benoît Hamon, der er præsidentkandidat for de franske socialister, har ifølge de foreløbige prognoser fået et skuffende valg med beskedne 6,8 pct. af stemmerne i prognosen fra tv-stationen TF1.

- Tilhængerne holder konstant øje med, om andre kandidater eller partier også vil anbefale deres vælgere at bakke op om Macron, siger Ole Ryborg.

De sidste valgsteder lukkede klokken 20.00 søndag, og første runde af det franske præsidentvalg er dermed overstået.

Front Nationals Marine Le Pen ligger ifølge prognoserne fra de franske tv-stationer et lille stykke efter Macron med mellem 21 og 22 pct. af stemmerne. Men tallene svinger stadig, og den endelige resultat foreligger endnu ikke.

Facebook
Twitter