Tema Præsidentvalg i Frankrig

Skandaleramt præsidentkandidat sikrer sig opbakning ved krisemøde

Republikanerne vil nu relancere François Fillons præsidentkampagne.

Senatets præsident, Gerard Larcher, ses her på et pressemøde efter et netop overstået krisemøde blandt Republikanerne. Her bekræfter han, at der stadig er fuld opbakning til François Fillon. (Foto: Gabriel bouys © Scanpix)

François Fillon har hele tiden afvist, at han vil trække sig som Republikanernes præsidentkandidat i Frankrig, og efter et krisemøde er det nu slået fast, at han får sin vilje.

Lederen af senatet, Gerard Larcher, siger ifølge Reuters, at topfolk fra Republikanerne bakker op om Fillons kandidatur.

Præsidentvalg i Frankrig

Det franske præsidentvalg er afgjort. Frankrigs næste præsident er Emmanuel Macron fra bevægelsen En Marche. Han fik 66 procent af stemmerne mod Marine Le Pens 34 procent.

Gå til tema

François Fillon bad på mødet sit parti om at stå sammen omkring kandidaturet, som han kalder det eneste legitime.

- Det er på tide, at alle tager sig sammen og kommer til fornuft.

- Jeg beder alle mænd og kvinder om at respektere det signal, som vores vælgere sendte under primærvalget og stå bag mit kandidatur, som er det eneste legitime.

Fillon i længere tids modvind

François Fillon er kommet i politisk modvind, efter at han er blevet anklaget for at have aflønnet sin kone i årevis for arbejde, hun ikke har udført.

Den franske anklagemyndighed har officielt indledt en efterforskning af Fillon, der er opstillet for partiet Les Républicains (LR).

De seneste dages meningsmålinger har vist, at Fillon står til at tabe den første valgrunde til Front Nationals Marine Le Pen og den liberale Emmanuel Macron, og Fillon har været i massiv modvind - både internt og blandt støttepartier.

Fredag trak midterpartiet UDI sin støtte, og samme dag sagde både Fillons talsmand og kampagnechef op. Før det havde to vicedirektører, kassereren og en international rådgiver sagt op.

I franske medier har der de seneste dage været rygter om, at den tidligere premierminister Alain Juppé var en mulig erstatning. Det afviste Juppé selv mandag, og François Fillon har også hele tiden fastholdt, at han ikke ville trække sig.

Republikanerne siger, at partiet nu er samlet bag Fillon, og at præsidentkampagnen nu skal relanceres.