Surrugue: Le Pen går en hård valgkamp i møde

ANALYSE Voldsom modstand fra politiske modstandere kan dog vendes til Marine Le Pens fordel, vurderer DR's internationale korrespondent.

Marine Le Pen ved sin valgfest i Hénin-Beaumont her til aften. (Foto: pascal rossignol © Scanpix)

Alt tyder på, at det er Emmanuel Macron og Marine Le Pen, der kommer til at stå overfor hinanden i anden runde af det franske præsidentvalg.

Lige nu viser samtlige prognoser fra de franske tv-stationer, at de to kandidater ligger snude om snude i kapløbet om at gå videre, og flere af Macrons og Le Pens politiske modkandidater har også allerede erkendt deres nederlag.

Bliver prognosen en realitet, kommer der til at vente Marine Le Pen en meget hård valgkamp. Det fortæller DR’s Stephanie Surrugue, som befinder til Le Pens valgfest i Hénin-Beaumont her til aften.

- Det, der sker lige nu, allerede i de her minutter er, at de øvrige præsidentkandidater simpelthen har meldt ud, at de vil stemme imod hende. Allerede nu har den konservative François Fillon, som har anerkendt sit nederlag, sagt, at han kommer til at stemme på Emmanuel Macron.

- Den socialistiske Hamon har erkendt sit nederlag og sagt, at vi kan ikke kan stemme på Marine Le Pen. Og den franske indenrigsminister Bernard Cazeneuve har været ude og sige, vi kan ikke stemme på Le Pen.

Til Le Pens fordel

Udmeldingerne fra de politiske modstandere kommer dog ikke som nogen overraskelse for Marine Le Pen, fortæller Stéphanie Surrugue.

- Men som de siger i Front National-lejren, så kommer hun til at kæmpe med næb og klør, og hun kommer til at argumentere for, at det, at den politiske elite rotter sig sammen netop er et eksempel på, hvorfor hun skal blive Frankrigs præsident. Fordi hun er folkets stemme, oprørets stemme og ikke elitens stemme.

- Netop det, at de rotter sig sammen, vil underbygge hele hendes fortælling om Front National og hendes eget kandidatur – og det minder lidt om noget, vi har set i USA, da Donald Trump var i valgkamp, siger hun.

-Vi er ikke fremmedfjendske

At hun med al sandsynlighed er gået videre til anden runde, viser det også, at Marine Le Pen er lykkedes med at få fat i langt flere vælgergrupper end Front National tidligere har formået, og at en stemme på Marine Le Pen ikke længere kun er en stemme imod indvandring.

- De fleste af dem, jeg har talt med, siger, at det handler om jobskabelse. Når vi taler immigration, så siger de: Vi er ikke fremmedfjendske, vi er frankofile. Det handler rigtigt meget om jobskabelse, og der tror man bestemt ikke på Emmanuel Macrons løsningsmodeller, siger Stéphanie Surrugue.

- Og så handler det også om et oprør mod det politiske etablissement, som gennem 30-40 år har leveret valgløfter, som de ikke har kunnet holde mellem skiftende regeringer. Og der mener man altså, at Marine Le Pen er kvinden, der vil bringe svaret frem til franskmændene.

De to kandidater går videre til anden runde af det franske præsidentvalg, som løber af stablen den 7. maj.

Se Stéphanie Surrugues dagbog fra valgdagen i Hénin-Beaumont her:

Facebook
Twitter