Tabende kandidater: Vi støtter Macron

To kandidater har allerede erkendt deres nederlag og erklæret, hvem de vil støtte i anden runde af det franske præsidentvalg.

Socialisternes kandidat, Benoit Hamon (t.v.) og Republikanernes François Fillon, her under den første tv-debat, har begge erkendt nederlaget i første runde af præsidentvalget. (Foto: pool © Scanpix)

To kandidater ser ud til at løbe med sejren i den første runde af det franske præsidentvalg - Front Nationals Marine Le Pen og Emmanuel Macron fra En Marche!

Men kun den ene har fået støtte af de kandidater, der er blevet slået af pinden på vej mod præsidentposten.

- Der er intet andet valg end at stemme imod den yderste højrefløj. Jeg vil stemme på Emmanuel Macron, sagde den konservative kandidat, François Fillon, da han for kort tid siden erkendte sit nederlag:

Den samme melding kom fra det regerende socialistpartis kandidat, Benoît Hamon, som også har erkendt sit nederlag.

Han opfordrede samtidig de franske vælgere til at støtte Macron, som stiller op uden parti, men som leder af den politiske bevægelse En Marche! - Fremad!

Vindere og tabere

Også den franske indenrigsminister, socialisten Bernard Cazeneuve, som dog ikke deltager i kampen om præsidentposten, har opfordret vælgerne til at slutte kreds om Macron i anden runde af valget.

Ifølge den franske tradition udnævnes der en vinder, umiddelbart efter valgstederne er lukket, når tv-stationerne offentliggør deres exitpolls.

Men de første udmeldinger kan godt ændre sig med et par procentpoint, og en officiel vinder udnævnes først, når samtlige stemmer er talt op.

Mélenchon venter på Indenrigsministeriet

Derfor har den sidste af de fire favoritter ved første runde, venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon fra Det Rebelske Frankrig, da heller ikke endnu erkendt sit nederlag, selv om han i prognoserne står til omkring 19 procent af stemmerne.

- Når resultatet foreligger, respekterer vi det, siger han i en tale til sine tilhængere og opfordrer kommentatorerne til at udvise mere forsigtighed.

Han siger samtidig, at han endnu ikke vil pege på den ene eller den anden, da han først vil lade sit bagland udtrykke deres ønske.

De to vindende kandidater går videre til anden runde af valget, som bliver afholdt den 7. maj.

FacebookTwitter