VIDEO Hvis vi danskere skulle leve som franskmænd…

…ville vi drikke mere alkohol, have mere sex og flere ville ryge.

Hvis vi skulle leve som franskmænd skulle vi føde flere børn, arbejde mindre og spise langt mere ost. DR Nyheder har sammenlignet en række data fra Frankrig med data fra Danmark.

Det kan næppe komme bag på nogen at der er stor forskel på Frankrig og Danmark.

Men præcis hvor vi adskiller os mest fra hinanden – og hvor de to lande faktisk ligner hinanden – er måske mere overraskende.

Rekord i livsnydning

Hele 120 gange om året i gennemsnit har franskmændene sex, mod bare 98 gange her i Danmark. I hvert fald hvis man skal tro en global undersøgelse fra 2005.

Det passer meget godt med at franskmændene også er nogle af de mest fertile i Europa. Hver franske kvinde får i gennemsnit 2 børn mod her i Danmark, hvor vi får 1,7 barn per kvinde.

Derudover har franskmændene rekorden i ostespisning – hver franskmand spiser 10 kilo ost mere end en dansker om året. Frankrig er selvfølgelig også hjemland for verdenskendte oste som Roquefort, Camembert og Comté.

Udover at spise godt, så er der også langt flere rygere i Frankrig. Hver tredje franskmand ryger, mens det her i Danmark kun er hver femte.

Danskerne er rigere

Men selvom franskmændene er større livsnydere så er danskere generelt rigere end franskmænd.

Vi danskere har i gennemsnit per person 56.000 kr mere om året end en franskmand, ifølge tal fra OECD. Det hænger måske også sammen med at flere af os har et job.

Faktisk er der halvt så mange arbejdsløse unge under 25 år i Danmark end der er i Frankrig, hvor hver fjerde står uden job.

Derudover arbejder franskmændene mindre – i hvert fald dem der er ansat i det offentlige. De har en arbejdsuge på kun 35 timer mod her i Danmark, hvor den er 37 timer.

Mere terror i Frankrig

Det kan næppe heller komme bag på nogen at Frankrig er hårdere ramt af terror, end vi er her i Danmark.

De seneste to år har der været hele 19 angreb i Frankrig. Det er alt fra angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo i begyndelsen af 2015, de voldsomme angreb på natklubben Bataclan og cafeer i Marais-kvarteret i Paris til mindre knivoverfald rundt i landet.

Her i Danmark har vi til sammenligning kun haft ét terrorangreb i den samme periode siden begyndelsen af 2015. Det er angrebet på Krudttønden og synagogen i Krystalgade i København i februar 2015.

Vi ligner også hinanden

Selvom franskmænd og danskere har forskellig livsstil og samfund, så har vi også mange ligheder.

Vi er omtrent lige tykke. I begge lande er det 18 procent af os som har lidt for meget på sidebenene. Vi er også næsten lige gode til at genbruge vores affald – omkring 60 procent af vores skrald får et nyt liv efter det er smidt ud, ifølge Eurostat.

Derudover er det i begge lande omkring 40 procent af de unge mellem 25 og 34, der har en videregående uddannelse. Det hænger måske sammen med at begge lande har et så godt som helt gratis uddannelsessystem.

Franskmændene skal vælge en ny leder over to valgrunder. Det er den 23. april og 7. maj. Se hvor Danmark og Frankrig adskiller sig og ligner hinanden i videoen øverst i artiklen.