Femstjernebevægelsen finder ingen venner og ønsker nyt valg i Italien

Vi må tilbage til stemmeurnerne hurtigt, skriver Femstjernebevægelsens leder, Luigi Di Maio, på Facebook.

- Der er for mig at se ingen anden løsning. Vi må tilbage til stemmeurnerne snarest muligt, skriver Femstjernebevægelsens leder, Luigi Di Maio. (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix © Tony Gentile)

Italiens folkevalgte formår ikke at danne regering, og landet står fortsat uden regering to måneder efter parlamentsvalget i marts.

Nu ønsker landets største parti, Femstjernebevægelsen (M5S), et nyt valg.

- Der er for mig at se ingen anden løsning. Vi må tilbage til stemmeurnerne snarest muligt, skriver partileder Luigi Di Maio på Facebook.

Flere forsøg på at samle støtte til et regeringsgrundlag med de øvrige partier i parlamentet har ikke båret frugt, erkender partilederen.

Valget 4. marts endte med, at Femstjernebevægelsen blev det største enkeltparti, mens Lega Nords alliance med partier fra centrum-højre fik fleste pladser i parlamentet.

Præsidenten vil ikke have nyvalg

Socialdemokraterne i PD blev reduceret til et parti uden indflydelse ved valget. PD fik det værste valg til dato med en voldsom tilbagegang.

Italiens præsident, Sergio Mattarella, har det øverste ansvar for processen med at danne regering. Han har sagt, at han ikke ønsker et nyt valg.

Desuden bliver det formentlig svært at nå et valg før sommerferien, da man simpelthen er for tæt på.

Hvis der kan opnås politisk enighed, er det mest sandsynligt, at datoen skal findes i efteråret. Mattarella vil formentlig søge støtte til en samlingsregering, men den tanke har Femstjernebevægelsen og Lega Nord afvist.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter