Korruption, håbløshed og mangel på jobs: Frustrerede unge går til valg

En høj ungdomsarbejdsløshed og korruption frustrerer unge italienere. Det præger, hvor og om de sætter deres kryds ved dagens valg i Italien.

- Det, der gør mig mest vred, er den manglende vilje til at satse på unge som mig. Italiens fremtid.

Sådan lyder det fra 28-årige Jonathan Mattei, der bor i den italienske by Livorno.

Han er en af de mange italienere, der skal til stemmeboksen, når der i dag er valg i Italien.

I et land, hvor hver fjerde unge italiener mellem 15 og 35 år hverken er i uddannelse eller i arbejde, er han ikke den eneste unge italiener, der er utilfreds.

For Paolo Baccani, der er studererende i Firenze, er det også udsigten til en fremtid uden arbejde, der fylder.

- Jeg er mest vred over, de mange unge, der slider i det med skole, studie og på universitetet, og efter års hårdt arbejde, er der ikke noget arbejde indenfor det felt, du er uddannet til.

Savner vilje til forandring

28-årige Jonathan Mattei savner politikere med en vilje til at gøre fremtiden for de unge lysere. Den vilje ser han ikke i dag.

- Situationen er alvorlig, fortæller han og uddyber:

- Vi er tvunget til at søge og søge og søge efter arbejde. Jeg har søgt i fem år, og mens jeg søger, kommer de unge på 20 år ud på arbejdsmarkedet og skubber mig ud.

I dag arbejder Jonathan Mattei på havnen i Livorno som tilkaldevikar. Et job som det kræver, at han står klar 24 timer i døgnet, hvis der pludselig mangler en hånd, og der er arbejde at hente for ham.

'Fanget' hos mor og far

Den høje arbejdsløshed blandt de unge i Italien, gør det svært for dem at komme i gang med deres voksne liv: To ud af tre italienere under 35 år bor stadig hjemme hos deres forældre.

- Dem, der virkelig gerne vil noget, har ikke muligheder for at udrette noget, og derfor må de blive boende derhjemme. Mens dem, der ikke har fortjent det, får alle mulighederne, fortæller 26-årige italiener Jenifer Mattei, der arbejder som fysioterapeut.

Som det er nu i Italien, er størstedelen af stemmerne ikke at hente hos de unge. Der er langt flere ældre i Italien i dag end unge - og derfor også flere stemmer i at komme med valgløfter til de ældre.

Det er kun lige over en femtedel af de italienske vælgere, der er under 35 år, hvor vælgere over 55 år udgør hele 41 procent.

Politikerne har sig selv for øje

Men det er ikke kun manglende arbejdspladser til særligt de unge, der fylder i de yngre italieneres hverdag. Ifølge Jenifer Mattei, der er bosat i Livorno, er der særligt et problem, der overskygger alle andre.

- Det er helt sikkert korruption i de politiske partier, der får politikerne til at fokusere på love og regler, der gavner dem selv, mens vi – folket – bliver ofret til fordel for dem selv.

De unges frustrationer over arbejdsløshed og korruption kan være én af årsagerne til, at særligt mange unge forventes at holde sig væk fra stemmeurnerne i dag.

Stemmeprocenten for alle italienere forventes også at ligge lavere i år end ved sidste valg i 2013. Der gik 75 procent af italienerne til valg, hvor den seneste måling fra researchfirmaet Ipsos viser, at det er 70 procent af italienerne, der vil stemme i dag.

Forud for dagens valg viser målinger også, at en stor gruppe af de unge italienske vælgere vil sætte deres kryds ved protestpartiet Femstjernebevægelsen, der netop ønsker et opgør med de mere etablerede politiske partier i Italien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk