Fra Kina til Castro: Verdens ledere lykønsker Putin med valgsejr

Alverdens ledere roser den russiske præsident for økonomisk og social fremgang.

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, er en af de verdens ledere, som har rost Vladimir Putin for et stærkt samarbejde. (Foto: pool © Scanpix)

Gennemførelsen af store sociale og økonomiske reformer og forbedring af levevilkårene for den russiske befolkning.

Sådan lyder nogle af de mange roser til Ruslands præsident, Vladimir Putin, der søndag sikrede sig en overbevisende valgsejr med 76 procent af stemmerne.

Fra nabolandet Kina er der mange positive ord fra præsident, Xi Jinping, efter Putins sikre genvalg.

I en meddelelse fremhæver Xi Jinping, at forholdet mellem de to lande er det bedste i årevis, samt at det sætter standarder for en ny type international relation med gensidig respekt, samarbejde og retfærdighed, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Ros fra Castro

Andre nabolande som Kasakhstan fremhæver også ønsket om et fortsat stabilt samarbejde med russerne.

Den kasakhiske præsident, Nursultan Nazarbayev, roser Vladimir Putin for succesfuldt at have gennemført omfattende sociale og økonomiske reformer, og han får opbakning fra Aserbajdsjans præsident Ilham Aliyev:

- Sejren demonstrerer den høje grad af politisk autoritet og støtte til en politik, der har til formål at sikre stabilitet legitimitet og orden i landet, samt sikre store sociale reformer, der forbedrer levevilkårene for borgerne, siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet Tass.

Også fra Hvideruslands præsident, Alexander Lukasjenko, Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, og fra Cuba lyder der lykønskninger til Vladimir Putin.

- Raul Castro overbringer varme lykønskninger til Ruslands nyvalgte præsident, Vladimir Putin med hans overbevisende valgsejr søndag, skriver den cubanske ambassadør Gerardo Penalver Portal i en besked på Twitter.

Reaktionerne fra flere europæiske statsledere lod vente på sig, og først sent mandag kom der meldinger fra både den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Angela Merkel:

- I dag er det utrolig vigtigt at fortsætte dialogen og vedligeholde forholdet mellem vores lande. Og huske på det, når vi skal skal arbejde på vores bilaterale og internationale udfordringer og finde konstruktive løsninger.

- Jeg ønsker Dem alt mulig held og lykke i arbejdet med de opgaver, der venter, lød det fra den tyske kansler.

'Tror du, jeg vil blive siddende, til jeg bliver 100?'

Ifølge den russiske valgkommission blev Vladimir Putin genvalgt med omkring 76,6 procent af stemmerne, mens Pavel Grudinin med knap 12 procent af stemmerne blev den kandidat, som kom tættest på.

Vladimir Putin blev første gang valgt i 2000 og genvalgt fire år senere. Idet forfatningen kun tillader to sammenhængende perioder var han forhindret i at stille op i 2008, hvor præsidentperioden blev ændret fra fire til seks år.

Han stillede op igen i 2012, hvor han vandt 63,6 procent af stemmerne.

Efter at have takket sine støtter blev han spurgt, om folket ville få en ny Putin at se de kommende seks år, hvortil han svarede med et smil.

- Alt forandrer sig. Vi ændrer os alle, sagde Putin, hvorefter han grinede, da han direkte blev adspurgt, om han var klar til at stille op igen i 2030:

- Det, du foreslår, er ret morsomt. Lad os regne på det, tror du, jeg vil sidde her, til jeg fylder 100, nej, nej, lød svaret.

Herunder kan du se eller gense Vladimir Putins takketale:

Facebook
Twitter