Kimer: Putins jubel-tilhængere virkede udkommanderet til lejligheden

Vladimir Putins tilhængere forlod stor valgfest kort efter, at hovedpersonen selv havde forladt scenen.

Et stærkt Rusland har brug for en stærk leder. Og den leder kan ikke hedde andet end Vladimir Putin.

Det var hvert fald budskabet fra den russiske sportsvært Dmitry Guberniev, da han tidligere i dag bød velkommen til netop Vladimir Putin på Luzjniki-stadionet i Moskva.

Den 65-årige præsident går efter at genvinde den magtfulde post, når russerne skal vælge deres kommende præsident om godt to uger.

Og der blev både jublet og hujet fra de titusindvis af fremmødte, da Vladimir Putin indtog det runde podium, der var blevet stillet op i midten af det store sportsstadium til valgfesten.

- Vi har klare, indlysende og storslåede mål. Vi vil få vores land til at stråle og rette blikket mod fremtiden, lød det fra præsidenten, der trods forårssolen var pakket godt ind i en tyk parka-jakke med pelskrave.

- Vores forfædre har boet her, vi bor her, og vores børn og børnebørn skal bo her. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at gøre dem glade. Og det vil vi, vil vi ikke?, spurgte han retorisk de fremmødte, inden han efter få minutter forlod scenen igen.

En ung Putin-tilhænger deltog i dag i valgfesten i Moskva. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)

Træt befolkning

Det russiske præsidentvalg finder sted søndag den 18. marts, og alle målinger peger på, at Vladimir Putin står til at få en fjerde tur som russernes præsident.

Hans mest kritiske modstander, oppositionslederen Aleksej Navalnij, er blevet nægtet af at stille op af landets valgkommission på grund af en dom for underslæb.

Og blandt Vladimir Putins mest fremtrædende modstandere finder man nu kommunistlederen Pavel Grudinin, Vladimir Zhirinovsky fra det liberaldemokratiske LDPR-parti og realitystjernen og jetsetstarletten Ksenia Sobtjak.

De er dog ikke i nærheden af at hale ind på ham, fortæller DR’s korrespondent i Rusland, Matilde Kimer.

- Intet kan stoppe Vladimir Putin, og det er da heller ikke det, der bekymrer regeringen. Det, der bekymrer Kreml, er derimod, om russerne overhovedet gider at stemme ved valget, fordi de er så trætte af, at der ikke er en reel politisk konkurrence.

Udkommanderet til lejligheden

Det kom også tydeligt til udtryk i dag under vælgermødet, fortæller Matilde Kimer, som selv deltog i det.

Selvom præsidenten blev mødt med klapsalver og jubel, så var det ifølge DR-korrespondenten slående, hvor hurtigt jublen forstummede og tilhængerne forsvandt igen, da hovedpersonen selv havde forladt podiet.

- Det virkede ikke som om, at tilhængerne var ved at gå til i eufori. Det virkede derimod som en flok, der var blevet udkommanderet til lejligheden. Selvom præsidentens team havde hyret de allermest populære musikere til at spille efterfølgende, så var det ikke noget, der kunne holde på dem bagefter, fortæller hun.

Ifølge Matilde Kimer var hovedformålet med dagens vælgermøde at få nogle optagelser i kassen, som Vladimir Putin kan bruge til at vise resten af Rusland, at der udadtil er opbakning til ham.

- Vladimir Putin har helt sikkert en kæmpestor passiv opbakning blandt landets godt 144 millioner indbyggere. Men der er ikke fest og glade dage, som han prøvede at fremstille i dag, siger DR’s Ruslands-korrespondent.

Valget finder sted søndag den 18. marts, og alt tyder på, at Vladimir Putin genvinder valget. (Foto: Maxim Shemetov © Scanpix)
Facebook
Twitter