Maria boykottede russisk valg: Mange er bange for Putin

Der er korruption alle steder og næsten ingen ytringsfrihed, siger danskstuderende russer.

Det tyder på, at det bliver en jordskredssejr for den russiske præsident, Vladimir Putin, der med de foreløbige optællinger står til 73 procent af stemmerne og hermed trygt kan blive siddende på den russiske trone de kommende seks år.

Det er dog ikke alle russere, som er lige tilfredse med, at Putin ser ud til at tage sin fjerde tørn som Ruslands mest magtfulde mand.

Maria Gnevsjeva, der læser dansk på universitet i Rusland, valgte ikke at sætte sit kryds ved Putin.

Rent faktisk valgte hun helt at blive hjemme.

- Det er en slags strejke. Jeg besluttede at bokykotte valget, der er ikke nogen kandidat, jeg kan stemme på.

- Valget er et spil, der måske er planlagt. Vi ved i Rusland, at alle de statsansatte og pensionisterne vil stemme på Putin, fordi de er bange, siger Maria Gnevsjeva.

Hendes bokykot skyldes bestemt ikke, at hun mener, at Vladimir Putin skal fortsætte på posten. Problemet er, at der ikke er noget alternativ til posten.

- Der er ikke nogen kandidat, jeg kunne stemme på. Der er ikke nogle af kandidaterne, som har et reelt valgprogram, fortæller hun.

Vil kun stemme på Navalny

Maria Gnevsjeva husker knap nok tiden inden Putin, som har siddet sikkert i Kreml, siden han erstattede Boris Jeltsin i 2000.

Hun ville ønske, at hun kunne have stemt på oppositionslederen Alexei Navalny, men han fik ikke tilladelse til at stille op af landets valgkommission, på grund af en betinget dom for underslæb fra 2013.

- Han var den eneste med et ordentligt valgprogram, og den eneste jeg ville stemme på. Hvis han havde stillet op, så havde jeg stemt på ham, siger hun.

Den russiske danskstuderende mener, at der bør ske en drastisk ændring af det russiske samfund, og her er Vladimir Putin ikke den rette.

- Der er korruption alle steder, og der er næsten ingen ytringsfrihed, siger Maria Gnevsjeva.

Endnu er alle stemmer i det russiske præsidentvalg ikke talt op. Det endelige resultat ventes i løbet af natten til mandag.

De foreløbige meldinger viser en valgdeltagelse på godt 60 procent.

FacebookTwitter