Putins nærmeste modstander: Uretfærdigt valg

Kommunistpartiets kandidat retter hård kritik mod russisk præsidentvalg.

Kommunistpartiet kandidat til præsidentvalget i Rusland, Pavel Grudinin, kalder valget for uretfærdigt. (Foto: TATYANA MAKEYEVA © Scanpix)

Der er langt fra de 76 procent af stemmerne den russiske præsident, Vladimir Putin, vandt til kommunistpartiets kandidat, Pavel Grudinin, som med 12 procent af stemmerne blev den kandidat, der fik næstflest.

Det var forventet, at Vladimir Putin ville vinde valget, men alligevel er reaktionen fra Pavel Grudinin, at hele valgprocessen i Rusland er uretfærdig.

- Vi forstår nu, at Aleksej Navalnij (oppositionsleder, som ikke fik lov til at stille op ved valget, red.) desværre havde ret, og at det er tydeligt, at det har været muligt at stemme to-tre gange. Det har vi set i Moskva-området. Det er tydeligt, at valgoptællingen, hele valgproceduren, er uretfærdig, lød det fra Pavel Grudinin, som sikrede sig knapt 12 procent af stemmerne.

- En ting er sikkert: Vi har været i 18 regioner, og uanset hvor vi har været, har folk ønsket forandringer. De stoler ikke på autoriteterne. Folket tror ikke på, at nogen vil løse deres problemer. Dem, der kommer til magten, må ændre på folkets holdninger til autoriteterne, sagde Kommunistpartiets kandidat.

Valgobservatører forment adgang

Den uafhængige valgobservatørgruppe Golos har rapporteret om flere hundrede uregelmæssigheder ved gårsdagens valg.

Blandt andet skulle der være fundet stemmesedler i boksene, før valgstederne åbnede.

Derudover er valgobservatører ifølge Golos blevet forhindret i at komme til valgstederne, og overvågningskameraer på valgsteder er blevet blokeret.

For Kreml har det været afgørende at få så høj en valgdeltagelse som overhovedet muligt, og ifølge valgkommissionen i Rusland har den sneget sig op på 67 procent og overstiger dermed niveauet for 2012.

De første meldinger var dog, at den kun var omkring 60 procent, men den blev justeret mandag morgen.

Ifølge valgkommissionens formand, Ella Pamfilova, er der kun registreret mindre uregelmæssigheder ved valget.

- Valgresultatet fra fem valgsteder i tre russiske regioner er blevet annulleret, siger hun til nyhedsbureauet Tass.

Med 76 procent af stemmerne vandt Vladimir Putin overbevisende, mens en af de uventede udfordrere, den 36-årige tidligere reality-stjerne, Ksenia Sobtjak, måtte nøjes med 1,7 procent af stemmerne.

Ksenia Sobtjak anerkender præsidentens sejr, men kalder det for en 'beskidt kampagne'.

- Især i forbindelse med valgdebatterne og anholdelsen af vores støtter i forskellige byer, ligeså vel som vi også er forsøgt at blive truet, siger hun til nyhedsbureuet Tass.

Ksenia Sobtjak understreger dog, at selvom hun ikke er tilfreds med sit resultat, ser hun en fremtid for oppositionsbevægelsens politiske visioner.

- Det positive for mig er, at resultatet er det bedste, en liberalt tænkende kandidat har opnået. Det giver en bred platform til at skabe Forandringspartiet, siger hun og tilføjer:

- Det er en god begyndelse for store forandringer.

Facebook
Twitter