Rusland har gyldne kupler, metrostationer - og flere og flere guldbarrer i bankboksen

DR undersøger, hvorfor Rusland er verdens største opkøber af guld.

På en solskinsdag i Moskva glitrer det, når man kigger ud over byen. De guldbelagte kupler, spir og stjerner er et af Moskvas kendtegn, og under jorden er mosaikker og lysekroner på flere af de sovjetiske metrostationer også guldbelagte. Og så er der alt det guld, man ikke kan se som turist i Moskva.

Præsident Vladimir Putin og den russiske regering har ifølge Bloomberg indkøbt guld i store mængder hver måned siden marts 2015, og i år har Rusland overhalet Kinas guldreserver (RT).

Guld er beskyttet mod sanktioner

Rusland er verdens største indkøber af guld på trods af, at landet selv har produktive guldminer, og det russiske medie Russia Today skriver, at det er et led i Putins mål om, at Rusland bliver mindre sårbar overfor geopolitiske udsving som Vestens økonomiske sanktioner. Ved at købe guld, slipper Rusland for at købe udenlandsk valuta, og kan blive mere uafhængighed af USA, skriver mediet.

Guldpriserne er begyndt at falde, selvom udgangspunktet er højt, og USA nedtoner guldets betydning. Alligevel citerer nyhedsbureauet Reuters centralbankens næstformand for at sige, at banken bevidst øger guldreserverne, fordi det er den eneste valuta, som er beskyttet fra juridiske og politiske risici.

Men ifølge DW sender de russiske oligarker fortsat milliarder ud af landet for at modstå usikkerheden og de økonomiske sanktioner.

Klik og se videoen i toppen af artiklen, hvor DR undersøger, hvorfor russerne er så vilde med guld.

Facebook
Twitter